Με τον καιρό για «οδηγό» η βιομηχανική ντομάτα

02-05-2014, 10:53
Με τον καιρό για «οδηγό» η βιομηχανική ντομάτα

Της ANNAΣ ΑΡΑΜΠΑΤΖΗ

(arampatzi@paragogi.net)

 

Τον καιρό σύμμαχο θέλει οπωσδήποτε από εδώ και πέρα η βιομηχανική ντομάτα. Οι βροχές των προηγούμενων ημερών καθυστερούν λίγο τις φυτεύσεις, χωρίς να δημιουργούν ιδιαίτερο πρόβλημα. Οι περιοχές όμως που επλήγησαν από το χαλάζι πρέπει να μπουν στη διαδικασία επαναφύτευσης, κάτι που σημαίνει περαιτέρω αύξηση του κόστους παραγωγής.

 

Μετά φόβου… καιρού συνεχίζονται και οδεύουν προς το τέλος τους οι φυτεύσεις βιομηχανικής ντομάτας σε αρκετές περιοχές της Ελλάδας. Τα στρέμματα φέτος είναι ελαφρώς αυξημένα, ενώ στην περίπτωση του ΘΕΣΤΟ, όπου εφαρμόστηκε συμβολαιακή γεωργία, οι τιμές χαρακτηρίζονται καλές. Όσο για τις αποδόσεις, αυτές παραμένουν προς το παρόν… γρίφος. Αν όλα εξελιχθούν ομαλά, θα κυμανθούν σε φυσιολογικά επίπεδα, στους 9 τόνους ανά στρέμμα κατά μέσο όρο. Οι βροχές που σημειώθηκαν τις περασμένες μέρες θα πάνε λίγο πίσω τις φυτεύσεις που μένουν να γίνουν, ενώ στις περιοχές που «επισκέφθηκε» το χαλάζι, θα γίνουν επαναφυτεύσεις.


Στη Θεσσαλία

 

Κατά 80% έχουν ολοκληρωθεί οι φυτεύσεις στην περιοχή της Θεσσαλίας, καθώς τα περισσότερα χωράφια είναι πρώιμα. Σύμφωνα με την κα Χριστίνα Κουτσαμπέλα, μέλος του Συνεταιρισμού Θεσσαλών Τοματοπαραγωγών ΘΕΣΤΟ και γεωπόνο, τα στρέμματα φτάνουν φέτος τα 16.700, αυξημένα κατά 200 στρέμματα σε σχέση με πέρυσι. Η μικρή άνοδος αυτή οφείλεται στις καλές τιμές που πέτυχαν στα συμβόλαιά τους οι παραγωγοί του Συνεταιρισμού, τα οποία έχουν κλείσει εδώ και μήνες.

 

Διαβάστε περισσότερα στην "Παραγωγή" που κυκλοφορεί αυτό το Σάββατο

Θέματα της ίδιας ενότητας
12.18.2020 12:47

Η ευφυής γεωργία αύξησε την παραγωγή στα βιολογικά φασόλια των Πρεσπών
Την εισαγωγή πρακτικών στη γεωργία ακριβείας, ήτοι ευφυούς γεωργίας σε βιολογικές καλλιέργειες, έχουν αναλάβει η Εταιρία Προστασίας...

11.15.2019 14:49

Δέσμευση Μητσοτάκη για επιστροφή του προπληρωμένου ΕΦΚ στο κρασί
Ο πρωθυπουργός τόνισε πως ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στο κρασί ήταν ένας άδικος φόρος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

10.04.2019 14:28

Ελιές και ελαιόλαδο της Ελλάδας εξαιρούνται από τους αμερικανικούς δασμούς
Η ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης εκφράζει την ικανοποίηση της για την εξέλιξη.

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<