"Πεδίο μάχης" οι λαϊκές αγορές

02-05-2014, 10:39

Της Βούλας Μαλαίνου

 

«Μπαρούτι» μυρίζει στο υπουργείο Ανάπτυξης, την ώρα που παραγωγοί και πωλητές των λαϊκών αγορών συνεχίζουν τις απεργίες επ’ αόριστον, επιμένοντας στην απόσυρση του σχετικού νομοσχεδίου και μάλιστα παρά τις βελτιωτικές ρυθμίσεις στις οποίες προχώρησε ο υφυπουργός Θανάσης Σκορδάς και ενώ ο ίδιος συζητά το ενδεχόμενο περαιτέρω αλλαγών.

 

Μιλώντας στην «Παραγωγή», ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας των Λαϊκών Αγορών Παντελής Μόσχος τόνισε ότι οι κινητοποιήσεις δεν πρόκειται να σταματήσουν, έως ότου η κυβέρνηση πάρει πίσω το επίμαχο νομοσχέδιο. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης εμφανίζεται αδιάλλακτος, ενώ ακόμη δεν έχει απαντήσει στο αίτημα της Ομοσπονδίας για συνάντηση τόσο μαζί του όσο και με τον κ. Σκορδά. «Ζητάμε συναντήσεις με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς, προκειμένου να παραθέσουμε τις ενστάσεις μας», είπε στην «Παραγωγή» ο κ. Μόσχος.

 

Παραγωγοί και έμποροι διαμαρτύρονται ενάντια σε συγκεκριμένες διατάξεις και άρθρα του νομοσχεδίου, τα οποία, όπως ισχυρίζονται, απειλούν με διάλυση 50.000 οικογένειες σε μία εποχή, όπου τα οικονομικά βάρη για τον Έλληνα παραμένουν εξοντωτικά! Οι ίδιοι δε υποστηρίζουν πως το συγκεκριμένο νομοσχέδιο εξυπηρετεί πολιτικά συμφέροντα. «Οι πρακτικές "αποφασίζουμε και διατάζουμε" για τη διάλυση των λαϊκών αγορών, χωρίς να λαμβάνουν καθόλου υπ' όψιν τους τα αιτήματα παραγωγών και επαγγελματιών πωλητών, δείχνουν το αδιέξοδο και τον πανικό της κυβέρνησης. Η αντιδημοκρατική αδιαλλαξία της κυβέρνησης θα μας βρει όλους ενωμένους σαν μία γροθιά», επισημαίνουν. Υπενθυμίζεται πως μήνες νωρίτερα παραγωγοί και έμποροι είχαν κλείσει και πάλι τις λαϊκές αγορές, διαμαρτυρόμενοι για τους ίδιους λόγους.

 

Πάντως, το νομοσχέδιο «ανεβάζει» το πολιτικό θερμόμετρο στη Βουλή και δυναμώνει την κόντρα κυβέρνησης-αντιπολίτευσης. Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία και επί των άρθρων με τη στήριξη ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, ενώ ΣΥΡΙΖΑ και ΔΗΜΑΡ επιφυλάχθηκαν για την Ολομέλεια. ΑΝΕΛ και Χρυσή Αυγή το καταψήφισαν. Σημειώνεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ τάσσεται υπέρ της διατήρησης όλων των αρμοδιοτήτων του Οργανισμού Λαϊκών Αγορών Αθηνών, Πειραιά και Θεσσαλονίκης, καθώς και την ανάθεση των αρμοδιοτήτων για τις λαϊκές αγορές στην Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση.  Ζητάει να ξεκινήσει άμεσα μια πραγματική διαβούλευση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, ώστε να ενταχθεί το υπαίθριο εμπόριο στον Εθνικό Σχεδιασμό Ανασυγκρότησης της χώρας.

 

Στο μεταξύ, την περασμένη εβδομάδα και ενώ οι συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας κορυφώνονταν, ο κ. Σκορδάς ανακοίνωσε ότι αλλάζει η επίμαχη διάταξη για την κλήρωση των θέσεων στις λαϊκές αγορές, διαβεβαιώνοντας ότι δεν θα μειωθούν οι υφιστάμενες άδειες. Πρόκειται για μία εκ των επίμαχων διατάξεων, η οποία συμπεριλαμβάνεται στη «μαύρη λίστα» εμπόρων και παραγωγών. Παράλληλα, ο υφυπουργός Ανάπτυξης άνοιξε «παράθυρο»  για την ύπαρξη μεταβατικής περιόδου μέχρι τον Οκτώβριο στην υποχρέωση φορολογικής ενημερότητας για την ανανέωση της άδειας. Δεχόμενος δε τα «βέλη» των παραγωγών για εξοντωτικά πρόστιμα και απαντώντας στις αιτιάσεις να ισχύσουν αναλογικότερα και δικαιότερα, ο ίδιος διευκρίνισε ότι δεν εισάγεται κάτι νέο με το νομοσχέδιο, αλλά ό,τι προβλέπει ο ισχύον νόμος 4147.

 

Ο κ. Μόσχος τόνισε στην «Παραγωγή» ότι έμποροι και παραγωγοί είναι ενοχλημένοι κυρίως με τη σιγή που τηρεί η κυβέρνηση ως προς το αίτημά τους για επικείμενες συναντήσεις με κάποια από τα στελέχη της και τους υπουργούς της. Έχοντας τη στήριξη της αντιπολίτευσης και του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος  είδε από κοντά αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας και ζήτησε με τη σειρά του την απόσυρση του νομοσχεδίου, παραγωγοί και έμποροι στις λαϊκές αγορές θέτουν στο τραπέζι ραντεβού τόσο με τον πρωθυπουργό όσο και με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης.

 

«Εφόσον δεν δέχονται τον διάλογο οι κκ. Χατζηδάκης και κ. Σκορδάς, απευθυνόμαστε στους κκ. Σαμαρά και Βενιζέλο, ζητώντας συνάντηση μαζί τους για τα τεράστια προβλήματα που δημιουργεί το νομοσχέδιο. Βρισκόμαστε σε επαφή με όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης και έχουμε κλείσει ραντεβού με τα γραφεία των πολιτικών αρχηγών», τονίζουν σε ανακοίνωσή τους οι Ομοσπονδίες.


Τα άρθρα που «καίνε»

 

Παραγωγοί και πωλητές των λαϊκών αγορών ζητούν να αποσυρθούν και να τεθούν από την αρχή προς νέα δημόσια διαβούλευση τα παρακάτω άρθρα του νομοσχεδίου.

 -Με κλήρωση κάθε χρόνο θα δίνονται όλες οι θέσεις σε όλες τις λαϊκές αγορές.

-Με απόφαση του κάθε δήμου θα καθορίζεται ο ανώτατος αριθμός θέσεων (συμμετεχόντων) σε όλες τις λαϊκές αγορές.

- Χωριστά θα τοποθετούνται οι παραγωγοί από τους επαγγελματίες πωλητές μέσα στις λαϊκές όλης της χώρας.

-Υπέρογκα είναι τα πρόστιμα από 1.000 έως 5.000 ευρώ και οι διοικητικές κυρώσεις για τα παραπτώματα και στην πλειονότητά τους συνοδεύονται με ποινές φυλάκισης από τρεις μήνες έως και έναν χρόνο.

 -Τριμελείς επιτροπές συστήνονται ανά Περιφέρεια, ενώ πρέπει να συστήνονται σε κάθε δήμο για την άμεση εξυπηρέτηση των Παραγωγών.

-Ενίσχυση της γραφειοκρατίας και των διαδικασιών έκδοσης και ανανέωσης της παραγωγικής άδειας.


Τι ζητούν παραγωγοί και έμποροι

 

-Απόδοση των θέσεων με κριτήρια, σύμφωνα με τη θεσμοθετημένη διαδικασία και τις πενταμελείς επιτροπές, που αναφέρουν τα Προεδρικά Διατάγματα 51|2006 και 116|2008.

-Οι δήμοι να μην εμπλέκονται στις υφιστάμενες λαϊκές, οι οποίες είναι ήδη οριοθετημένες με συγκεκριμένο αριθμό θέσεων ανά λαϊκή και εγκεκριμένες από την Περιφέρεια.

- Όχι στον διαχωρισμό παραγωγών και επαγγελματιών πωλητών. Για την καλύτερη εξυπηρέτηση των καταναλωτών τοποθετούνται παραγωγοί και επαγγελματίες ανά οικοδομικό τετράγωνο.

- Απόσυρση του άρθρου 39 - Ποινικές Κυρώσεις και του άρθρου 40 - Διοικητικές Κυρώσεις, τα οποία αναφέρουν υπέρογκα πρόστιμα και συνοδεύονται με ποινές φυλάκισης.

-Σύσταση τριμελών επιτροπών ανά δήμο σε όλη τη χώρα


Η θέση του υπουργείου

 

Οι απεργιακές κινητοποιήσεις έχουν ανάψει φωτιά στο υπουργείο Ανάπτυξης, καθώς, σύμφωνα με στελέχη του, οι λαϊκές αγορές δεν μπορεί να μένουν κλειστές επ’ αόριστον και οι καταναλωτές να μην προμηθεύονται τα προϊόντα, που χρειάζονται.

 

Το υπουργείο δεν αφήνει περιθώριο ως προς την απόσυρση του νομοσχεδίου. Αφήνει, ωστόσο, ανοιχτό το ενδεχόμενο για περαιτέρω βελτιώσεις στις επίμαχες ρυθμίσεις.

 

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Ανάπτυξης υπεραμύνεται των διατάξεων και υπογραμμίζει ότι με το νομοσχέδιο δεν χάνονται θέσεις. Ο ίδιος δε απαντά στις επικρίσεις και στα σχόλια παραγωγών και εμπόρων περί πολιτικών συμφερόντων, δηλώνοντας πως «αντιδρούν αυτοί, που έχουν βολευτεί στην κατανομή των θέσεων στις λαϊκές και αυτοί, που υποκινούν την απεργία», ενώ σε ό,τι αφορά τις αντιδράσεις για τα υψηλά πρόστιμα που προβλέπει το νομοσχέδιο, ο κ. Σκορδάς διερωτάται: «Δηλαδή, να μην τιμωρούνται όσοι παρανομούν;»

 

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο διαχωρισμός των παραγωγών από τους εμπόρους και η ύπαρξη πάγκων που θα αφορούν στα βιολογικά προϊόντα είναι προς όφελος του καταναλωτή.

 

Θέματα της ίδιας ενότητας
10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<