Τράπεζα Πειραιώς: Αλλάξτε το μοντέλο γιατί χανόμαστε!

25-04-2014, 13:01
Τράπεζα Πειραιώς: Αλλάξτε το μοντέλο γιατί χανόμαστε!

Του ΝIKOY ΦΙΛΙΠΠΙΔΗ

(filippidis@paragogi.net)


Η γεωργία αποτελεί έναν στρατηγικό τομέα της οικονομίας που η σημασία και ο ρόλος του θα αναβαθμιστούν δραματικά τα επόμενα χρόνια, επισημαίνει σε μελέτη της η Τράπεζα Πειραιώς.

 

Όπως αναφέρει η μελέτη, παρά την αποϋλοποίηση του ΑΕΠ των ανεπτυγμένων χωρών που προκαλεί η παγκοσμιοποίηση και οι τεχνολογικές εξελίξεις, η ενασχόληση με τη γεωργία (όπως και με κάθε παραγωγική και δημιουργική δραστηριότητα) αποτελεί σημαντικό τμήμα του «Νέου Αναπτυξιακού Προτύπου».

 

Στο κείμενο που φέρει την υπογραφή του στελέχους της τράπεζας δρ. Αθανάσιου Δαγκαλίδη, εξετάζεται η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής γεωργίας από το 1961 έως το 2011, από το οποίο βγαίνουν χρήσιμα συμπεράσματα για το πώς θα ενταχθεί ο ελληνικός πρωτογενής τομέας στη νέα αναπτυξιακή προσπάθεια της χώρας.

 

Στα συμπεράσματα της μελέτης τονίζεται χαρακτηριστικά ότι «η χαμηλή διεθνής ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους παράγοντες που ευθύνονται για τις τραγικές εξελίξεις των τελευταίων ετών που οδήγησαν τελικά στην πλήρη κατάρρευση της χώρας. Σε μία ανοιχτή οικονομία όπως η ελληνική, οι επιπτώσεις της έλλειψης ανταγωνιστικότητας ήταν η αποβιομηχάνιση και η διόγκωση του εξωτερικού δανεισμού (λόγω των υψηλών και αυξανόμενων εμπορικών ελλειμμάτων). Ο αγροτικός τομέας αποτελεί χαρακτηριστική περίπτωση αδυναμίας προσαρμογής στις μεταβαλλόμενες συνθήκες της αγοράς, απώλειας συγκριτικών πλεονεκτημάτων και κατά συνέπεια μείωσης της ανταγωνιστικότητας».

 

Σύμφωνα με την Τράπεζα Πειραιώς, η αντιμετώπιση του «Νέου Αγροτικού Προβλήματος» της χώρας θα είναι η μεγαλύτερη πρόκληση της επόμενης δεκαετίας και θα απαιτήσει τόλμη, ρεαλισμό, ορθολογική σκέψη, αλλά και ευφυείς παρεμβάσεις, ώστε να αποφευχθεί το τεράστιο οικονομικό, κοινωνικό και πολιτικό κόστος που συνεπάγονται οι μεταρρυθμίσεις. «Οι νέες συνθήκες ευνοούν έναν ριζικό εκσυγχρονισμό του αγροτικού τομέα μέσω της αντιμετώπισης των διαρθρωτικών αδυναμιών, του προσανατολισμού της παραγωγής στις απαιτήσεις της εγχώριας και διεθνούς αγοράς και της δημιουργίας συνθηκών αειφορίας» αναφέρεται χαρακτηριστικά . Υπό τις συνθήκες αυτές, η δημιουργία συγκριτικών πλεονεκτημάτων ποιότητας αποτελεί σήμερα τη μοναδική ορθολογική επιλογή για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής γεωργίας, αφού ακόμη και με ριζική αναδιάρθρωση των δομών, η δημιουργία και διατήρηση συγκριτικών πλεονεκτημάτων τιμών θα είναι εξαιρετικά δύσκολη. Οι θετικές τάσεις της παγκόσμιας ζήτησης για διαφοροποιημένα (ονομασίας προέλευσης) και βιολογικά προϊόντα καθώς και η στροφή προς τη μεσογειακή διατροφή δημιουργούν προϋποθέσεις για μετατροπή πολλών μειονεκτημάτων της Ελληνικής γεωργίας σε συγκριτικά πλεονεκτήματα. Η στροφή προς την ποιοτική και βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία ευνοείται από μία διαρκώς αυξανόμενη και ανικανοποίητη εγχώρια και διεθνή ζήτηση και από τις κατευθύνσεις της ευρωπαϊκής και εθνικής αγροτικής πολιτικής. Η επιλογή αυτή προϋποθέτει αλλαγή νοοτροπιών, σημαντικές προσπάθειες ευαισθητοποίησης - εκπαίδευσης των αγροτών, δημιουργία σοβαρών υποδομών έρευνας-ανάπτυξης, ελέγχου και πιστοποίησης, δικτύων προβολής και προώθησης των προϊόντων, δημιουργίας εθνικών σημάτων ποιότητας κ.λπ., κυρίως όμως συνειδητοποίηση του στρατηγικού ρόλου που θα μπορούσε να έχει ο αγροτικός τομέας για την αντιμετώπιση της κρίσης και τη χειραφέτηση της χώρας από τη διεθνή κηδεμονία.

 

Διαβάστε περισσότερα στην "Παραγωγή" που κυκλοφορεί αυτό το Σάββατο

Θέματα της ίδιας ενότητας
06.24.2022 15:40

Σχετική μείωση του ελληνικού αμπελώνα το 2021
Μπορεί οι νέες φυτεύσεις να φτάνουν τα 6.300 στρέμματα ετησίως, ωστόσο ο ελληνικός αμπελώνας παρουσιάζει μια σχετική μείωση. Η έκταση του...

06.24.2022 15:32

Εγκρίθηκε το έργο ΣΔΙΤ για το φράγμα Ενιπέα
Το έργο αναμένεται να έχει πολλαπλά οφέλη για την περιοχή, αλλά και για ολόκληρη τη χώρα, καθώς εξασφαλίζει για τους αγρότες αρδευτικό...

06.10.2022 15:18

«Νέα Γεωργία Νέα Γενιά»: Στους 7.000 οι ωφελούμενοι των προγραμμάτων
Το 58,8% των ανέργων και το 33,3% των υποαπασχολούμενων ωφελούμενων βρήκε δουλειά. Σύμφωνα με την έκθεση της Deloitte, που έδωσε στη δημοσιότητα ο...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<