Ξεκινούν απεργία διαρκείας οι πωλητές λαϊκών αγορών τη Δευτέρα-Στην Επιτροπή Εμπορίου το νομοσχέδιο

24-04-2014, 14:27
Ξεκινούν απεργία διαρκείας οι πωλητές λαϊκών αγορών τη Δευτέρα-Στην Επιτροπή Εμπορίου το νομοσχέδιο

Ξεκινά από την ερχόμενη Δευτέρα απεργία διαρκείας η Πανελλαδική Ομοσπονδία Συλλόγων Παραγωγών Αγροτικών Προϊόντων πωλητών λαϊκών αγορών. Σημειώνεται ότι σήμερα, Πέμπτη συζητείται στην Επιτροπή Εμπορίου το νομοσχέδιο για το υπαίθριο εμπόριο και τις λαϊκές αγορές.

Ειδικότερα, ολόκληρη η ανακοίνωση της Ομοσπονδίας έχει ως εξής:

Το νέο Σχέδιο Νόμου για τις Λαϊκές Αγορές και το Υπαίθριο Εμπόριο, ΚΑΤΑΤΕΘΗΚΕ εσπευσμένα στις 17/04/2014 στη Βουλή προς ψήφιση ΧΩΡΙΣ ΔΙΑΛΟΓΟ, χωρίς ενημέρωση, νύχτα βιάζονται να περάσουν Διατάξεις και Άρθρα που ΑΠΕΙΛΟΥΝ με ΔΙΑΛΥΣΗ 50.000 οικογένειες, τις Λαϊκές Αγορές, ΕΞΥΠΗΡΕΤΩΝΤΑΣ στο έπακρο τα Μεγάλα Συμφέροντα.
Την Τετάρτη 23/04/2014 Αντιπροσωπεία της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Παραγωγών Λαϊκών Αγορών, θέλοντας να εκφράσουμε τις αντιρρήσεις μας, συνάντησε τον Υφυπουργό Ανάπτυξης κ. Σκορδά, που μας ενημέρωσε ότι το Σχέδιο Νόμου είναι ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ και ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΒΟΥΛΗΣΗ.
Εκφράσαμε τις Αντιρρήσεις μας και τους φόβους μας και του αναφέραμε ότι αυτός ο Νόμος είναι η ΤΑΦΟΠΛΑΚΑ των Λαϊκών Αγορών.

Οι ΕΠΙΜΑΧΕΣ και ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΕΣ Διατάξεις αναφέρουν:
•Με ΚΛΗΡΩΣΗ κάθε χρόνο θα δίνονται όλες οι θέσεις σ' όλες τις Λ. Αγορές.
•Με Απόφαση του κάθε ΔΗΜΟΥ θα ΚΑΘΟΡΙΖΕΤΑΙ ο ΑΝΩΤΑΤΟΣ Αριθμός Θέσεων (συμμετεχόντων) σ' όλες τις Λαϊκές Αγορές.
•ΧΩΡΙΣΤΑ θα τοποθετούνται οι παραγωγοί από τους επαγγελματίες πωλητές μέσα στις Λαϊκές Αγορές όλης της χώρας.
•ΥΠΕΡΟΓΚΑ και ΕΞΟΝΤΩΤΙΚΑ τα ΠΡΟΣΤΙΜΑ από 1.000 έως 5.000 ευρώ και οι Διοικητικές Κυρώσεις για τα παραπτώματα και στην πλειοψηφία τους συνοδεύονται με ΠΟΙΝΕΣ ΦΥΛΑΚΙΣΗΣ από τρεις μήνες έως και ένα χρόνο.
•ΤΡΙΜΕΛΕΙΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ συστήνονται ανά Περιφέρεια, ενώ πρέπει να συστήνονται σε κάθε Δήμο για την άμεση εξυπηρέτηση των Παραγωγών.
•Ενίσχυση της Γραφειοκρατίας και των διαδικασιών Έκδοσης και Ανανέωσης της Παραγωγικής Άδειας.

ΑΠΕΡΓΙΑ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ ΚΛΕΙΣΤΕΣ ΟΙ ΛΑΪΚΕΣ ΑΓΟΡΕΣ Σ' ΟΛΗ ΤΗ ΧΩΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΑ 28 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2014

ΑΙΤΗΜΑΤΑ:
•Η ΑΠΟΔΟΣΗ των ΘΕΣΕΩΝ με ΚΡΙΤΗΡΙΑ, σύμφωνα  με την θεσμοθετημένη διαδικασία και τις πενταμελείς Επιτροπές,  που αναφέρουν τα Προεδρικά Διατάγματα 51|2006 και 116|2008 Η ΚΛΗΡΩΣΗ καταργεί την θέσπιση ΚΡΙΤΗΡΙΩΝ.
Οι ΣΥΧΝΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΘΕΣΕΩΝ δεν επιτρέπουν την ανάπτυξη σχέσης εμπιστοσύνης μεταξύ Παραγωγών και Καταναλωτών, καθώς τον προγραμματισμό της Αγροτικής Παραγωγικής Διαδικασίας.
•Οι Δήμοι ΝΑ ΜΗΝ ΕΜΠΛΕΚΟΝΤΑΙ στις υφιστάμενες Λαϊκές, οι οποίες είναι ήδη οριοθετημένες με συγκεκριμένο αριθμό θέσεων ανά Λαϊκή και εγκεκριμένες από την Περιφέρεια. Είναι γνωστή η ΑΡΝΗΤΙΚΗ αντιμετώπιση των ΔΗΜΩΝ και θα αντιμετωπίσουμε φαινόμενα συρρίκνωσης και διάλυσης των Αγορών.
•ΟΧΙ στον Διαχωρισμό Παραγωγών και Επαγγελματιών πωλητών.
Από την μέχρι σήμερα λειτουργία των Λαϊκών Αγορών,  έχει αποδειχθεί, για την καλύτερη εξυπηρέτηση των Καταναλωτών τοποθετούνται παραγωγοί και επαγγελματίες ανά  οικοδομικό τετράγωνο, ώστε να υπάρχει όλη η ποικιλία των διαθέσιμων προϊόντων με ευκολότερη πρόσβαση και επιλογή.
•Απόσυρση του άρθρου 39 – Ποινικές Κυρώσεις και του άρθρου 40 – Διοικητικές Κυρώσεις τα οποία αναφέρουν ΥΠΕΡΟΓΚΑ και ΕΞΟΝΤΩΤΙΚΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ και συνοδεύονται με ΠΟΙΝΕΣ ΦΥΛΑΚΙΣΗΣ. Τα Πρόστιμα και οι Κυρώσεις που ισχύουν σήμερα είναι ήδη εξοντωτικά και μεγάλα και οι πωλητές αδυνατούν να τα αποδώσουν,  λαμβάνοντας υπόψιν και την Οικονομική Κρίση που διανύουμε.
•Σύσταση Τριμελών Επιτροπών ανά Δήμο σ' όλη τη Χώρα. Ώστε να μπορούν να προμηθεύονται έγκαιρα την απαιτούμενη για Έκδοση ή Ανανέωση Άδειας Βεβαίωση από τις Επιτροπές.


Ο Πρόεδρος
Μόσχος Παντελής       
Ο Γενικός Γραμματέας
Δανιήλογλου Χρήστος

Θέματα της ίδιας ενότητας
12.17.2018 18:03

«Βουνό» τα νέα φέσια τον Οκτώβριο
Αύξηση των συνολικών νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών παρουσιάστηκε τον Οκτώβριο κατά 996 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 972 εκατ. οφείλεται στην...

12.17.2018 18:00

ΣτΕ: Αντισυνταγματικές οι περικοπές σε δώρα και επιδόματα του Δημοσίου
«Πονοκέφαλο» στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης φέρνει σήμερα, Δευτέρα, η απόφαση της επταμελούς σύνθεσης του ΣΤ' Τμήματος του...

12.17.2018 17:56

Έτοιμος για την εκλογική μάχη ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Με «όπλο» την ενότητα στην κορυφή και τη βάση, αλλά και την έγκριση που ζήτησε και πήρε από το σύνολο των κομματικών στελεχών του σχεδίου...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<