Ψάρια: Πρώτη η ΕΛΙΧΘ θα ξεπεράσει τον κάβο-Πέτυχε "κούρεμα" 65%

23-04-2014, 11:22
Ψάρια: Πρώτη η ΕΛΙΧΘ θα ξεπεράσει τον κάβο-Πέτυχε

Της ΒΟΥΛΑΣ ΜΑΛΑΙΝΟΥ

(malainou@paragogi.net

 

Μέσα σε ένα τόσο δυσμενές κλίμα για τον κλάδο, η συμφωνία της εισηγμένης «Ελληνικές Ιχθυοκαλλιέργειες» με τις τράπεζες, είναι το πιο θετικό γεγονός που «βλέπει» η συγκεκριμένη αγορά. Το σχέδιο εξυγίανσης της εταιρείας προβλέπει «κούρεμα» 65% των υποχρεώσεών της προς τους ανέγγυους/ιδιώτες πιστωτές.

 

Αυτό σημαίνει πως το «κούρεμα» θα γίνει επί των 19 εκατ. ευρώ, τα οποία η επιχείρηση οφείλει σήμερα στους ιδιώτες επενδυτές της. Παράλληλα, με βάση τη συμφωνία που επετεύχθη ανάμεσα στις δύο πλευρές, η «Ελληνικές Ιχθυοκαλλιέργειες» καλείται μέχρι το 2015 να έχει αποπληρώσει τους τόκους και όχι το κεφάλαιο.

Ωστόσο, εάν η ΕΛΙΧΘ δεν συμμορφωθεί με τους όρους, τότε, σύμφωνα με το business plan που έχει εκπονήσει η Deloitte και στο οποίο έχει συμφωνήσει το 61,4% των πιστωτών, οι Εθνική, Alpha, Eurobank, Πειραιώς και Γενική, έχουν το δικαίωμα να κεφαλαιοποιήσουν δάνεια ποσού 20 εκατ. ευρώ, αποκτώντας έτσι το 68% της εισηγμένης.

Σημειώνεται πως η εταιρεία τα βρήκε με τις τράπεζες αφενός την ώρα που οι τελευταίες προβάλλουν «αντιστάσεις» ως προς τα αιτήματα των περισσότερων εισηγμένων του κλάδου των ιχθυοκαλλιεργειών για αναδιάρθρωση των «κόκκινων» δανείων τους και αφετέρου μετά από τέσσερα χρόνια από την εισαγωγή της επιχείρησης στο άρθρο 99. Αξίζει να σημειωθεί πως από το 2010 έως και το 2013 η εταιρεία εξόφλησε τους πιστωτές της κατά 30 εκατ. ευρώ.

Η ΕΛΙΧΘ θεωρείται από τις πρώτες εκ των άλλων ομοίων εισηγμένων, που παρουσίασε προβλήματα ρευστότητας -τα οποία χρονολογούνται το 2008, στις αρχές δηλαδή της οικονομικής κρίσης-, ενώ την ίδια ώρα, όπως φαίνεται, είναι και η πρώτη που θα βγει από το… τέλμα.

Αξίζει να επισημανθεί πως πριν από λίγες εβδομάδες το Πολυμελές Πρωτοδικείο της Αθήνας απέρριψε το αίτημα της «Δίας» για προσωρινή διαταγή. Υπενθυμίζεται ότι η ίδια είχε καταθέσει και αίτημα υπαγωγής στο άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα, το οποίο επίσης έχει απορριφθεί.

Παράγοντες από την εγχώρια αγορά ιχθυοκαλλιέργειας τονίζουν πως είναι δύσκολο να προβλεφθεί με βεβαιότητα, εάν η συμφωνία της ΕΛΙΧΘ με τους πιστωτές της προμηνύει ανάλογη στάση από την πλευρά των τραπεζών και για τις υπόλοιπες κορυφαίες εισηγμένες εταιρείες του κλάδου.

Άλλωστε, όπως είναι γνωστό, οι τράπεζες είναι βασικοί μέτοχοι στις μεγάλες επιχειρήσεις, που απαρτίζουν την αγορά των ιχθυοκαλλιεργειών, άρα ο τελευταίος λόγος είναι δικός τους. Συγκεκριμένα, οι τράπεζες κατέχουν ποσοστό 42,79% στη Σελόντα, 21% στη Δίας, ενώ στον Νηρέα, που είναι και η πρώτη «δύναμη», ελέγχουν δάνεια και όχι μετοχές ύψους 222 εκατ. ευρώ.

Προς το παρόν, οι πιστωτές ζητούν από τους μετόχους να βάλουν οι ίδιοι χρήματα, καθώς υπάρχει έλλειμμα εμπιστοσύνης, λόγω του «αμαρτωλού παρελθόντος».

Παράλληλα, κύκλοι της αγοράς εκτιμούν ότι όλη η κωλυσιεργία οφείλεται και στις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, που «τρέχουν» αυτή την περίοδο οι συστημικές. Οι σχετικές διαδικασίες έχουν ολοκληρωθεί για τις Πειραιώς και Alpha, της Eurobank είναι σε εξέλιξη, ενώ της Εθνικής αναμένονται να ξεκινήσουν οσονούπω. Συνεπώς, το τοπίο, όπως έχει ξαναγράψει η «Παραγωγή» εκτιμάται ότι θα ξεκαθαρίσει εντός του… Μαΐου.

Ο κλάδος, πάντως, διατηρεί στα τραπεζικά «γκισέ» μη εξυπηρετούμενα δάνεια συνολικού ύψους 500 εκατ. ευρώ, ποσό που θα πρέπει να ρυθμιστεί σύντομα, προκειμένου καμία από τις μεγάλες επιχειρήσεις να μην βαρέσει… κανόνι!

 

Το χρονικό

Τον Απρίλιο του 2008 «άρχισαν τα όργανα» για την ΕΛΙΧΘ, καθώς στο εννιάμηνο του εν λόγω έτους η εισηγμένη είχε μακροπρόθεσμα δάνεια ύψους 10,6 εκατ. ευρώ, βραχυπρόθεσμα στα 39 εκατ. ευρώ, ενώ τα ληξιπρόθεσμα «άγγιζαν» τα 10 εκατ. ευρώ. Στη διάρκεια της ίδιας χρονιάς, οι οφειλές της εταιρείες προς τις άλλες επιχειρήσεις του κλάδου ανέρχονταν σε 5,5 εκατ. ευρώ. Οι περισσότερες από αυτές αφορούσαν την Περσεύς, θυγατρική της Σελόντα.

Η ΕΛΙΧΘ περιόρισε την εμπορική της δραστηριότητα, προκειμένου να «ανακουφίσει» προσωρινά τις υπόλοιπες επιχειρήσεις, στις οποίες χρωστούσε.

Κατέφυγε στο άρθρο 99, συμφωνώντας με τράπεζες και προμηθευτές μια σημαντική επιμήκυνση των υποχρεώσεών της.

Το 2009 η έλλειψη ρευστότητας εξακολουθούσε να ταλανίζει την εισηγμένη, ενώ οι απαιτήσεις των εταιρειών «αγρίεψαν». Με επίσημες επιστολές τους, οι εισηγμένες του κλάδου ενημέρωναν τις χρηματιστηριακές για τις οφειλές, που διεκδικούσαν από την ΕΛΙΧΘ. Η Περσεύς ανέφερε ότι οι μη ληξιπρόθεσμες απαιτήσεις από την πώληση ιχθυοτροφών ήταν 4,9 εκατ. ευρώ, ενώ οι συνολικές υποχρεώσεις της ΕΛΙΧΘ προς τον όμιλο Νηρέα ήταν 574.560 ευρώ. Η Δίας είχε γνωστοποιήσει ότι η καθαρή απαίτησή της από την ΕΛΙΧΘ ανερχόταν σε 8.070 ευρώ.

 

Τα μεγέθη

Με βάση τα στοιχεία της 31ης Δεκεμβρίου του 2013, τα μεγέθη της ΕΛΙΧΘ έχουν ως εξής:

-Αρνητικά ίδια κεφάλαια στα -3,7 εκατ. ευρώ.

-Ο καθαρός δανεισμός διαμορφώθηκε στα 46 εκατ. ευρώ και οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις προς τράπεζες, ταμεία, εργαζόμενους και προμηθευτές στα 11,77 εκατ. ευρώ.

-Στο σύνολο του 2013 οι πωλήσεις υποχώρησαν από τα 12,7 στα 8,8 εκατ. ευρώ, το EBITDA ήταν αρνητικό -3,86 εκατ., όπως και το τελικό αποτέλεσμα -8,79 εκατ. ευρώ.

 

Οι προσδοκίες

Σύμφωνα με την ΕΛΙΧΘ, ύστερα από τη συμφωνία που πέτυχε με τους πιστωτές της, θα μπορέσει να χρηματοδοτήσει την παραγωγική της δραστηριότητα.

Ακόμη, υπάρχουν υψηλά αποθέματα ψαριών, που θα μπορούσαν να πωληθούν τους επόμενους μήνες, γεγονός που ανοίγει προοπτικές για το μέλλον.

Όπως αναφέρει η ίδια, η συμφωνία θα της δώσει την αναγκαία επάρκεια ρευστότητας για την ικανοποιητική σίτιση του ιχθυοπληθυσμού και υπό την προϋπόθεση της σταθεροποίησης των τιμών στα δεδομένα της χρήσης 2012, η εκτίμηση της διοίκησης είναι η σημαντική κερδοφορία στη χρήση 2014.

Θέματα της ίδιας ενότητας
10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<