Είσαι αγρότης; Απόδειξε το!
Στην τελική φάση έχουν μπει οι διαδικασίες για τη ρύθμιση χρεών των αγροτών, ενώ από ηλεκτρονικό «κόσκινο» περνούν όλοι οι ασφαλισμένοι, τη στιγμή που η νέα ΚΑΠ θέτει περιορισμούς που ευνοούν τους ενεργούς παραγωγούς.
Κρίσιμο είναι το επόμενο διάστημα για τους αγρότες, καθώς όλοι περνούν από ηλεκτρονικό... κόσκινο προκειμένου να διαπιστωθεί εάν είναι όντως αγρότες ή όχι.
Το μέτρο αφορά τους «μαϊμού» ασφαλισμένους στον ΟΓΑ, καθώς έχει διαπιστωθεί ότι υπάρχουν ασφαλισμένα άτομα, τα οποία δεν ασκούν το επάγγελμα. Κάθε αγρότης έχει το δικαίωμα να ασφαλίζει μόνο τα μέλη της οικογένειάς του και όσους αποδεδειγμένα εργάζονται σε αυτόν. Με τον τρόπο αυτό επιχειρείται να μπει «φρένο» σε ασφαλισμένους που δεν έχουν καμία σχέση με το επάγγελμα, με αποτέλεσμα να επιβαρύνεται σε βάθος χρόνου ο ΟΓΑ.
Αυτό το ξεκαθάρισμα θα επιχειρηθεί και μέσω της νέας ΚΑΠ, αφού πλέον οι ενισχύσεις θα δίνονται μόνο στους ενεργούς αγρότες και στους πραγματικούς παραγωγούς. Η νέα ΚΑΠ για πολλούς είναι μια μεγάλη ευκαιρία, όχι γιατί τα ποσά που θα διατεθούν είναι 19,5 δισ. την περίοδο 2015-2020, αλλά γιατί αλλάζει ο τρόπος χορήγησης επιδοτήσεων. Πλέον, όλα έχουν σχέση με το παραγόμενο προϊόν και όχι με τα λεγόμενα «ιστορικά δικαιώματα», δηλαδή τις ενιαίες ενισχύσεις.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ευνοημένος θα είναι ο επαγγελματίας αγρότης και όχι εκείνοι, οι οποίοι έτυχε να βρεθούν με εκτάσεις χωρίς και να τις έχουν εγκαταλείψει. Πλέον ο παραγωγός δεν θα δηλώνει απλώς την παραγωγή του, αλλά θα είναι υποχρεωμένος να καταθέτει τιμολόγια αγοράς σπόρων και άλλων εφοδίων. Και επειδή υπάρχει κίνδυνος να «στήνονται» διάφορες «κομπίνες», ο αγρότης θα πρέπει να καταθέτει τιμολόγια, για παράδειγμα αγοράς σπόρου, από πιστοποιημένα καταστήματα, αλλά και βάσει ποσοτήτων, οι οποίες απαιτούνται για την καλλιέργεια ενός στρέμματος, οι οποίες είναι προϋπολογισμένες. Το ιδιο ισχύει για τα λιπάσματα και για τα φυτοφάρμακα.
Κονδύλια και προτεραιότητες
Συνολικά, η Ελλάδα για άμεσες ενισχύσεις έχει εξασφαλίσει το ποσό των 15,4 δισ. και άλλα 4,5 δισ. για αναπτυξιακές δράσεις γύρω από τον πρωτογενή τομέα.
Από το σύνολο των ενισχύσεων που θα διατεθούν, ωφελημένοι θα είναι περίπου 650.000 αγρότες, οι οποίοι δραστηριοποιούνται σε περίπου 51 εκατ. στρέμματα καλλιεργούμενες εκτάσεις και βοσκότοπους.
Μέσα στις νέες προτεραιότητες της ΚΑΠ είναι η ανάπτυξη της γεωργίας μέσω της έρευνας και τις τεχνολογίας, δύο κλάδων, οι οποίοι ενισχύονται με το ποσό των 4,2 δισ. ευρώ.
Επειδή σε όλη την Ευρώπη ο αγροτικός πληθυσμός γηράσκει, η νέα ΚΑΠ προβλέπει ενίσχυση των νέων αγροτών κάτω των 40 ετών, για τους οποίους διατίθεται το ποσό των 308 εκατομμυρίων ευρώ.
Σημαντικά ποσά (190 εκατ. ευρώ) αναμένεται να διατεθούν για τις συνδεμένες ενισχύσεις, όπως σε αυτές των ψυχανθών, στην εκτροφή ζώων, στα ζαχαρότευτλα, τις ελιές, το λάδι, τα σιτηρά, τα φρούτα και τα λαχανικά.
Το 3% των άμεσων ενισχύσεων προορίζεται για τις ορεινές και μειονεκτικές περιοχές, όλα όμως έχουν σχέση με το αν είσαι ενεργός αγρότης. Δηλαδή, το εισόδημά σου από τις αγροτικές ασχολίες να φτάνει το 5% το συνόλου του εισοδήματός σου.
Ρυθμίσεις ΟΓΑ
Λήγει η προθεσμία για τη ρύθμιση οφειλών προς τον ΟΓΑ. Μέσα στον Απρίλιο αναμένεται να αποσταλούν ειδοποιητήρια από το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) σε περισσότερους από 250.000 αγρότες που έχουν οφειλές άνω των 5.000 ευρώ. Όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία, από το σύνολο των 625.000 ασφαλισμένων οι 250.000 δεν είναι τακτικοί στις πληρωμές, οι οποίες αγγίζουν περίπου τα 500 εκατομμύρια.
Από αυτά, τα 187 εκατ. τα οφείλουν 25.000 αγρότες, οι οποίοι πλέον έχουν να κάνουν με το ΚΕΑΟ. Οι παραγωγοί αυτοί πλέον κινδυνεύουν, εάν δεν ρυθμίσουν τις οφειλές τους, με κατασχέσεις-συμψηφισμούς επιδοτήσεων, ενισχύσεων και αποζημιώσεων.
Σύμφωνα με την απόφαση, οι οφειλέτες έχουν την ευκαιρία να κάνουν ρύθμιση είτε σε 12 δόσεις -εάν πρόκειται για χρέη του 2013- είτε σε 38 δόσεις για ληξιπρόθεσμες οφειλές μέχρι το 2012.
Στη ρύθμιση θα υπαχθούν οφειλές άνω των 500 ευρώ, με ελάχιστη δόση τα 20 ευρώ, η οποία φτάνει τα 200 ευρώ το μήνα για οφειλές άνω των 10.000 ευρώ.
Ο ενδιαφερόμενος για να ενταχθεί στο μέτρο θα πρέπει να καταθέσει στον ΟΓΑ δήλωση στην οποία θα αναφέρεται η αδυναμία εξόφλησης και επίσης ότι δεν έχει καταδικαστεί για φοροδιαφυγή.
Για ποσά μεγαλύτερα των 5.000 ευρώ, εκτός των παραπάνω δηλώσεων, ο οφειλέτης θα πρέπει να δώσει πληροφορίες για το εισόδημά του και την περιουσία του.
Οι δόσεις αναμένεται να διαμοφθωθούν ως εξής:
-Για χρέη από 500-1.300 ευρώ, δόση 20 ευρώ το μήνα
-Από 1.300-3.000 ευρώ, 50 ευρώ
-Από 3.000-5.000 ευρώ, 75 ευρώ
-Από 5.000-7.000 ευρώ, 100 ευρώ
-Από 7.000-10.000 ευρώ, 150 ευρώ
-Από 10.000 και πάνω, δόση 200 ευρώ.
Με τις ρυθμίσεις αυτές αναμένεται να εισπραχθεί «ζεστό» χρήμα στον ΟΓΑ, τα χρέη προς τον οποίο ξεπερνούν το 1 δισεκατομμύριο ευρώ.
Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...
Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...
Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...