Το ημερολόγιο καλλιεργητή

14-04-2014, 14:06
Το ημερολόγιο καλλιεργητή

Γράφει η ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΚΟΥΤΡΟΥ-ΑΥΓΟΥΛΑ

Γεωπόνος


Ξεκινά η προετοιμασία των χωραφιών για τη δημιουργία της κατάλληλης κλίνης του σπόρου για την επικείμενη σπορά του βαμβακιού. Στην αμυγδαλιά η αντιμετώπιση της φυτόφθορας και στην πατάτα του περονόσπορου, αποτελούν προτεραιότητες των καλλιεργητών αυτή την εποχή, για να μην υπάρξει σημαντική μείωση των αποδόσεων. Στο αμπέλι επιτακτική είναι η ανάγκη παρακολούθησης του αμπελώνα για τυχόν προσβολή των πρέμνων από θρίπα.

 

ΒΑΜΒΑΚΙ

Η περίοδος του δεύτερου δεκαπενθημέρου του Απριλίου μέχρι το πρώτο πενθήμερο του Μαΐου, είναι η πιο κατάλληλη για τη σπορά του βαμβακιού σε όλα τα βαμβακοπαραγωγικά διαμερίσματα της χώρας. Ευνόητο είναι ότι η σπορά θα ξεκινήσει από τα νότια διαμερίσματα της χώρας (Νομοί Βοιωτίας και Φθιώτιδας) και θα τελειώσει στη Θράκη.

Η σπορά γίνεται όταν η θερμοκρασία του εδάφους σε βάθος 5 εκατ. έχει σταθεροποιηθεί, για τρία τουλάχιστον πρωινά, στους 15οC.

Πριν τη σπορά θα πρέπει να γίνουν οι κατάλληλες ενέργειες και οι απαραίτητες καλλιεργητικές φροντίδες για την προετοιμασία της κλίνης του σπόρου. Οι απαραίτητες καλλιεργητικές φροντίδες πρέπει να γίνουν με ελαφριά μηχανήματα, όπως ο καλλιεργητής, η σιδερένια οδοντωτή ή η ξύλινη σβάρνα και αποσκοπούν στην καταστροφή των ζιζανίων, το ψιλοχωμάτισμα του επιφανειακού στρώματος του εδάφους, τον καλύτερο αερισμό, την καλύτερη θέρμανση του εδάφους, το παράχωμα των ζιζανιοκτόνων και των λιπασμάτων (βασική λίπανση), καθώς και την τελική ισοπέδωση του χωραφιού. Την εποχή αυτή πρέπει να γίνουν όσες εργασίες είναι απόλυτα απαραίτητες, ούτε λιγότερες ούτε περισσότερες και μόνο όταν τα χωράφια είναι στο ρώγο τους, έχουν δηλαδή την κατάλληλη εδαφική υγρασία. Αμέσως μετά τη σπορά καλό είναι να γίνεται συμπίεση του εδάφους με βαρύ μαδέρι, βαριά αλυσίδα ή σιδερένιο κύλινδρο, καλλιεργητική φροντίδα που είναι γνωστή ως κυλίνδρισμα και αποσκοπεί στην καλύτερη πρόσφυση του σπόρου στο έδαφος, για να υπάρξει η καλύτερη εκμετάλλευση της εδαφικής υγρασίας.

 

ΑΜΥΓΔΑΛΙΑ

Σημαντικός εχθρός της αμυγδαλιάς είναι η φυτόφθορα, ένας μύκητας που από το έδαφος προσβάλλει το λαιμό των δέντρων. Η μυκητολογική αυτή ασθένεια ευνοείται τόσο από την ύπαρξη πληγών και τραυμάτων στο σημείο εμβολιασμού ή στις ρίζες, όσο και από την υψηλή υγρασία που ενδέχεται να υπάρχει κοντά στο λαιμό των δέντρων. Η προσβολή εμφανίζεται αργά την άνοιξη, κατά την εποχή έναρξης της βλάστησης, η οποία αναστέλλεται, συγχρόνως δε τα φύλλα γίνονται μικρότερα και χλωρωτικά. Συχνές, επίσης, είναι οι ξηράνσεις κλάδων και βλαστών. Για την αντιμετώπιση της φυτόφθορας πρέπει να γίνεται ξελάκκωμα των δέντρων, καθάρισμα των ζιζανίων γύρω από τον κορμό, επάλειψη του κορμού μέχρι 1 μέτρο από την επιφάνεια του εδάφους με βορδιγάλειο πολτό και ψεκασμός με τα κατάλληλα, εγκεκριμένα μυκητοκτόνα.

 

ΠΑΤΑΤΑ

Σε όλες τις περιοχές της χώρας οι πατατοφυτείες αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο προσβολής από περονόσπορο. Η άνοδος των θερμοκρασιών, σε συνδυασμό με την αυξημένη υγρασία της εποχής, δημιουργούν ευνοϊκές συνθήκες αυξημένων προσβολών από την ασθένεια, τις οποίες πρέπει να αντιμετωπίσουμε, ειδάλλως η μείωση των αποδόσεων θα είναι πολύ σημαντική. Για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του περονόσπορου θα πρέπει να χρησιμοποιούνται τα κατάλληλα, εγκεκριμένα για την καλλιέργεια μυκητοκτόνα, που θα πρέπει να επιλέγονται από τον κατάλογο των περισσότερο φιλικών προς το περιβάλλον.

 

ΑΜΠΕΛΙ

Εποχή κατά την οποία πρέπει να επιθεωρείται συστηματικά ο αμπελώνας για τυχόν εμφάνιση θριπών στη νέα βλάστηση, ιδιαίτερα εάν είχε σημειωθεί προσβολή την προηγούμενη χρονιά. Η παρακολούθηση γίνεται με το ελαφρό τίναγμα νεαρών βλαστών σε μια κόλλα λευκό χαρτί, στη διάρκεια δροσερών ημερών κατά προτίμηση, με τυχαία επιλογή βλαστών από ολόκληρη την έκταση του αμπελώνα. Η παρατήρηση μπορεί να γίνει και με την τοποθέτηση μιας μπλε ή κίτρινης κολλητικής παγίδας ανά 3-4 στρέμματα αμπελώνα και έλεγχός της ανά 2 ημέρες. Εάν οι θρίπες προσβάλλουν τα πρέμνα μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές ζημιές στη νεαρή βλάστηση, με ισχυρή παραμόρφωση των βλαστών και των φύλλων, αλλά και καθήλωση της ανάπτυξης των εκπτυσσόμενων οφθαλμών.

Καλλιεργητικό μέτρο που βοηθά στην αντιμετώπιση των θριπών, αποτελεί η πλήρης καταστροφή της αυτοφυούς βλάστησης, μέσα και γύρω από τον αμπελώνα, επειδή οι θρίπες έχουν μεγάλο κύκλο ξενιστών, πολλοί από τους οποίους είναι ζιζάνια.

Εάν ο πληθυσμός του εντόμου είναι μεγάλος, συνιστάται άμεσα επέμβαση με το κατάλληλο, εγκεκριμένο, φιλικό προς το περιβάλλον εντομοκτόνο.

 

 

 

Θέματα της ίδιας ενότητας
10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<