Τριφυλία: Έχει καλές πιθανότητες το καρπούζι

11-04-2014, 13:42
Τριφυλία: Έχει καλές πιθανότητες το καρπούζι

Μια καλή χρονιά παραγωγικά περιμένει το πρώιμο καρπούζι στην περιοχή της Τριφυλίας. Η καλλιέργεια προχωρά ικανοποιητικά και το μόνο που μένει είναι να επικρατούν καλές καιρικές συνθήκες, δηλαδή ζέστη, μετά τα μέσα Μαΐου στις καταναλώτριες χώρες, έτσι ώστε να αυξηθεί η ζήτηση.

 

Για ένα ζεστό καλοκαίρι προσεύχονται οι καρπουζοπαραγωγοί της Τριφυλίας. Η παραγωγή τους ως τώρα έχει δώσει πολύ καλά δείγματα, καθώς βοήθησε και ο καιρός. Το ξεσκέπασμα των καλλιεργειών έχει σχεδόν ολοκληρωθεί και το… μπαλάκι τώρα έχει η ζήτηση. Το καρπούζι είναι μια από τις σημαντικότερες καλλιέργειες τόσο στη χώρα μας όσο και στην περιοχή της Κυπαρισσίας, εξαιτίας του έντονου εξαγωγικού ενδιαφέροντος που παρουσιάζει. Η κατανάλωσή του έχει άμεση σχέση με τον καιρό. Όσο αυξάνεται η θερμοκρασία στις καταναλώτριες χώρες τόσο αυξάνεται και η ζήτησή του.

Όπως τονίζει στην «Παραγωγή» ο διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Τριφυλίας, κ. Αντώνης Παρασκευόπουλος, στην περιοχή που παράγεται το πιο πρώιμο καρπούζι στην Ε.Ε., φέτος η παραγωγή εξελίσσεται ομαλά, χωρίς προβλήματα και οι βροχές ήταν λίγες. «Οι καλλιεργούμενες εκτάσεις παρέμειναν σταθερές στα 6.000-8.000 στρέμματα και με βάση τις πρώτες εκτιμήσεις αναμένουμε παραγωγή 40.000 τόνων», σημειώνει ο κ. Παρασκευόπουλος.

Η συγκομιδή των πρώιμων καρπουζιών ξεκινά στις 20-25 Μαΐου και στόχος τους είναι τόσο η πρωίμιση όσο και η καλή παραγωγή. Το ξεσκέπασμα ολοκληρώθηκε και με γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος το πλαστικό συγκεντρώθηκε και πήγε για ανακύκλωση. Η Διεύθυνση συστήνει στους παραγωγούς να επισκέπτονται κάθε μέρα την εκμετάλλευσή τους και σε περίπτωση που δουν κάτι ανησυχητικό, σε συνεργασία με το γεωπόνο τους, να προχωρήσουν στις αναγκαίες επεμβάσεις.


«Καλά πάει, αλλά..»

 

Ο καιρός κατά την περίοδο κατανάλωσης είναι το θέμα, σύμφωνα και με τον κ. Στάθη Λεβεντογιάννη, παραγωγό από την περιοχή της Τριφυλίας. Ο ίδιος βλέπει την καλλιέργεια στα 200 στρέμματά του να προχωρά ικανοποιητικά, αλλά όπως σημειώνει, το θέμα είναι να κάνει καλό καιρό στην Ευρώπη στις 20 Μαΐου.

Έτσι θα μπορέσουν να διαθέσουν το προϊόν τους και να «πιάσουν» καλές τιμές. Πρόκειται για καλλιέργεια με υψηλό κόστος παραγωγής και όσο πιο πρώιμο είναι το καρπούζι τόσο πιο ακριβό είναι. Το γεγονός αυτό, όμως, ισοσκελίζεται με μια καλή παραγωγή και ικανοποιητική τιμή για τους αγρότες. Το κόστος για τον παραγωγό φτάνει τα 800-900 ευρώ ανά στρέμμα και μεταξύ άλλων περιλαμβάνει τα σπορόφυτα, τη λίπανση και την εδαφοκάλυψη με τα νάιλον, τη στιγμή που το αγροτικό πετρέλαιο αλλά και το ρεύμα είναι και αυτά σε υψηλά επίπεδα.

Το προϊόν ξεκινά τη σεζόν στα 0,40-0,50 ευρώ, πιάνει μέση τιμή τα 0,30-0,35 ευρώ και στόχος είναι να μην «πέσει» κάτω από 0,20 ευρώ. Η τιμή που ικανοποιεί τον παραγωγό είναι στα 0,3-0,35 ευρώ. Πέρυσι, το πρώιμο καρπούζι μπήκε στην αγορά στα 0,5 ευρώ και στο τέλος έφτασε στα 0,10 ευρώ. «Γι’ αυτό και φέτος υπήρξαν παραγωγοί που δεν καλλιέργησαν καρπούζι. Δεν κατάφεραν, λόγω της κακής χρονιάς, να πάρουν πίστωση», τονίζει ο κ. Λεβεντογιάννης.

 


Πρόβλημα το χύμα καρπούζι

Πέρυσι αλλά και τα δύο προηγούμενα χρόνια το ελληνικό καρπούζι αντιμετώπισε ένα ακόμα πρόβλημα: τη διακίνηση ατυποποίητου προϊόντος. Ορισμένοι έμποροι, π.χ. από τη Βουλγαρία, ήρθαν με φορτηγά στην Ελλάδα και αγόρασαν κατευθείαν από το χωράφι. Αγόρασαν προς 0,04-0,05 λεπτά το κιλό, ζημιώνοντας το κράτος γιατί δεν απέδωσαν ΦΠΑ, αλλά και τον παραγωγό. Όπως λένε παράγοντες της αγοράς, κάθε χρόνο μπαίνουν στην «πιάτσα» και την καταστρέφουν, ρίχνουν τις τιμές. Επιπλέον, έτσι δεν χάνονται μόνο εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ από τα ταμεία του κράτους, λόγω των φορολογικών παραβάσεων, αλλά και θέσεις εργασίας από τα συσκευαστήρια, καθώς αυτά τα φορτία φεύγουν χύμα, χαλώντας… την αγορά και τις συμφωνίες που θα απαιτούσαν συσκευασία του προϊόντος.

Θέματα της ίδιας ενότητας
10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<