Στις αγορές και πάλι η Ελλάδα μετά από τέσσερα χρόνια

09-04-2014, 16:23
Στις αγορές και πάλι η Ελλάδα μετά από τέσσερα χρόνια

Στις αγορές βγαίνει, έπειτα από τέσσερα χρόνια και συγκεκριμένα από το 2010, η Ελλάδα, με την έκδοση πενταετούς ομολόγου και με στόχο την άντληση 2,5 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, νωρίτερα την Τετάρτη ξεκίνησε η διαδικασία του pre marketing, που είναι το πρώτο στάδιο για την έκδοση και αφορά τη συγκέντρωση των ενδεικτικών προσφορών.

Πηγές του "xrimaonline" τονίζουν ότι οι προεγγραφές διαμορφώνονται στο 4,90% με 5,25%.

Παράγοντες της εγχώριας αγοράς εκτιμούν ότι το επιτόκιο θα διαμορφωθεί κοντά στο 5,5%, ενώ κυβερνητικά στελέχη μιλούν πιο αισιόδοξα, κάνοντας λόγο για επιτόκιο και κάτω του 5%.

Υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, που επικαλείται το Reuters, δήλωσε ότι υπάρχει ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον και ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι αισιόδοξη για την επιτυχία της έκδοσης. «Θα είναι τρομερή επιτυχία αν το κουπόνι είναι κάτω από 5,3%», τόνισε.

Η έκδοση θα υπόκειται στο βρετανικό δίκαιο. Το ομόλογο θα υπόκειται σε αξιολόγηση Caa3/B-/Β-, ενώ η λήξη του θα είναι στις 17 Απριλίου 2009.

Το βιβλίο αναμένεται να ανοίξει και τυπικά αύριο το πρωί στις 9:00 (ώρα Λονδίνου), ενώ το αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται η σχετική ανακοίνωση από τον ΟΔΔΗΧ. 

Ανάδοχοι της έκδοσης είναι, σύμφωνα με το Reuters, οι Bank of America-Merrill Lynch, Deutsche Bank, Goldman Sachs International, HSBC, JP Morgan και Morgan Stanley.

Επισημαίνεται ότι η Ελλάδα βγήκε τελευταία φορά στις αγορές με πενταετή ομόλογα στις 2-2-2010 και πλήρωσε επιτόκιο 6,10%, ενώ μόλις ένα μήνα νωρίτερα (4-1-2010) είχε δανειστεί πενταετή με επιτόκιο 3,534%.

Από χθες πληροφορίες από την τραπεζική αγορά σημείωναν την έντονη κινητικότητα στα dealing rooms των ελληνικών τραπεζών ενόψει της μεγάλης έκδοσης.

Υπενθυμίζεται ότι στη χθεσινή δημοπρασία εξάμηνων εντόκων γραμματίων, το ελληνικό Δημόσιο άντλησε 1,3 δισ, ευρώ, με απόδοση στο 3,04%, τη χαμηλότερη από τον Ιανουάριο του 2010.

Στο Μαξίμου επικρατεί μεγάλη κινητικότητα ενόψει της-τυπικά επίσημης-αυριανής έκδοσης. Ενδεικτική είναι η δήλωση του υπουργού Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη ότι "η Ελλάδα που ήταν παράδειγμα προς αποφυγή, τώρα πετυχαίνει πρωτιές".

Η ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ

Η Ελληνική Δημοκρατία ανακοινώνει σήμερα ότι έδωσε εντολή σε διεθνείς τράπεζες για επικείμενη 5-ετη ομολογιακή έκδοση «αναφοράς-benchmarking» σε ευρώ και υπό το αγγλικό δίκαιο.  Η συναλλαγή αναμένεται να τιμολογηθεί και να λάβει χώρα στο άμεσο μέλλον.

Τα ξένα δημοσιεύματα

Σε άρθρο του, με τίτλο: «Η ανάκαμψη της Ελλάδας είναι εκπληκτική», ο σχολιαστής του πρακτορείου Reuters Ούγκο Ντίξον, τονίζει ότι στη χώρα συμβαίνει μία εκπληκτική χρηματοοικονομική ανάκαμψη. «Πριν από δύο χρόνια, η χώρα φαινόταν να οδηγείται σε άτακτη χρεοκοπία και έξοδο από το ευρώ. Τώρα, είναι πολύ κοντά στην επιστροφή της στην αγορά ομολόγων με την έκδοση 5ετών ομολόγων ύψους 2 δις. ευρώ» τονίζει ο αρθρογράφος.

Δημοσίευμά της εφημερίδας Wall Street Journal αναφέρει ότι η Ελλάδα έχει προγραμματίσει για σήμερα την έκδοση ομολόγων, επικαλούμενη δύο πηγές που έχουν γνώση του θέματος. Το ύψος της έκδοσης θα είναι πιθανότατα περίπου 2 δισ. ευρώ και η διάρκεια των ομολόγων 5ετής, εφόσον οι συνθήκες της αγοράς παραμείνουν ευνοϊκές, δήλωσε άλλη πηγή στην εφημερίδα. Το δημοσίευμα τονίζει ότι η έκδοση θα σηματοδοτήσει μία σημαντική επιστροφή της Ελλάδας, μόλις δύο χρόνια μετά τη χωρίς προηγούμενο αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους της, ύψους 200 δισ. ευρώ.

«Υπάρχουν ακόμη πολιτικοί κίνδυνοι και η πραγματική οικονομία αρχίζει μόλις τώρα να ανακάμπτει. Ωστόσο, η χρηματοοικονομική ανάκαμψη είναι εντυπωσιακή. Η απόδοση των 10ετών ομολόγων, η οποία είχε φθάσει στο 30% μετά την αναδιάρθρωση του χρέους πριν από δύο έτη, διαμορφώνεται τώρα στο 6,2%» τονίζει στο άρθρο του ο κ. Ντίξον.

«Η κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά έχει εκπλήξει τους παρατηρητές στην Ελλάδα και το εξωτερικό με την ικανότητά της να συνεχίσει τις δημοσιονομικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, που ξεκίνησαν οι προκάτοχοί της. Οι πιο σημαντικές επιτυχίες ήταν η μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας, η οποία αποκατέστησε την ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας και η επίτευξη πέρυσι πρωτογενούς πλεονάσματος» αναφέρει σε άλλο σημείο ο αρθρογράφος.

Το άνοιγμα και πάλι των αγορών για την Ελλάδα σημαίνει, επίσης, ότι η χώρα πιθανόν δεν θα αντιμετωπίζει πλέον χρηματοδοτικό κενό, το οποίο υπολογιζόταν με βάση τις τελευταίες επίσημες προβλέψεις των πιστωτών της σε 15 δισ. ευρώ για την επόμενη διετία, τονίζει ο αρθρογράφος του Reuters.

Θέματα της ίδιας ενότητας
10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<