Επένδυση 50 εκατ. δολαρίων, νέες θέσεις εργασίας και αύξηση των ελληνικών εξαγωγών από την ONEX Technologies

09-04-2014, 15:09
Επένδυση 50 εκατ. δολαρίων, νέες θέσεις εργασίας και αύξηση των ελληνικών εξαγωγών από την ONEX Technologies

Η μεγαλύτερη επένδυση στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου στον τομέα της ιχθυοκαλλιέργειας ανακοινώθηκε σήμερα από την Onex Technologies Inc, σε συνέντευξη Τύπου.

 

Ο Πάνος Ξενοκώστας, διευθύνων σύμβουλος της ΟΝΕΧ Technologies Inc, αναφέρθηκε στην τεχνολογία «mobile fish pen» η οποία αναπτύχθηκε από τη Lockheed Martin και θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά στην Ευρώπη και στη Μεσόγειο μετά από την επιτυχημένη πρώτη εγκατάστασή της στη Χαβάη.

 

Πρόκειται για μια τεχνολογία η οποία θα δημιουργήσει εξειδικευμένες θέσεις εργασίας στη χώρα και θα αυξήσει τις ελληνικές εξαγωγές σε ολόκληρο τον κόσμο. Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη τεχνολογία έχει αναδειχθεί ως μια από τις κορυφαίες 25 εφευρέσεις του 2012 από το αμερικάνικο περιοδικό TIME.

 

Η ανάπτυξη αυτής της νέας τεχνολογίας για τις ιχθυοκαλλιέργειες είχε ως κίνητρο, εκτός των άλλων, την πρόσφατη αναφορά του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών για την «Κατάσταση της παγκόσμιας αλιείας και ιχθυοκαλλιέργειας» στην οποία αναφέρεται ότι η υπεραλίευση έχει εξαφανίσει το 90% των μεγάλων ψαριών από τους ωκεανούς, ενώ το 25% των «άγριων» ψαριών έχει εκλείψει εξαιτίας φυσικών περιορισμών.

 

«Η επένδυση, όπως αναφέρθηκε αρμοδίως, θα υλοποιηθεί με απόλυτη υπευθυνότητα, διασφαλίζοντας την προστασία του περιβάλλοντος και τη φυσική καλλιέργεια καθαρών τύπων αλιείας της οργανικής υδατοκαλλιέργειας». Το νέο σύστημα που προτείνεται από τις δύο εταιρείες αποτελείται από μια κινητή μονάδα εκτροφής ψαριών, η οποία είναι προσαρτημένη σε μια «φορτηγίδα» και περιφέρεται με τα ρεύματα της θάλασσας, λειτουργώντας περίπου σαν δορυφόρος ο οποίος συγκρατείται από τη βαρύτητα σε μια ελεγχόμενη τροχιά γύρω από τη γη. Το fish pen κινείται διαρκώς, αποφεύγοντας τα πιθανά προβλήματα επίδρασης στην ποιότητα του νερού και στον πυθμένα της θάλασσας, βελτιώνοντας την υγεία και την ανάπτυξη των ψαριών. Ουσιαστικά τα ψάρια της συγκεκριμένης τεχνολογίας θα μπορούσαν να παρομοιαστούν με «ελευθέρας βοσκής» άγρια ψάρια.

 

Μετά τη Χαβάη, επιλέχθηκε η Ελλάδα καθώς προσφέρει τις ιδανικές συνθήκες, που θα ευνοήσουν την επιτυχία της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας. Τα σημεία- κλειδιά για την επιλογή της Ελλάδας, ώστε να δεχθεί πρώτη απ' όλες τις άλλες μεσογειακές χώρες την εφαρμογή της τεχνολογίας, είναι η εξαιρετική ποιότητα του νερού στο Αιγαίο και γύρω από τη Κρήτη, η τοπική πρόσβαση σε κορυφαίους ειδικούς της θαλάσσιας βιολογίας και η ευρεία προσφορά εργασίας στη χώρα. Παράλληλα, το επιχειρηματικό πλάνο της ΟΝΕΧ Technologies προβλέπει, σε δεύτερη φάση, την ίδρυση και ανάπτυξη μιας μεγαλύτερης εταιρείας, νέου τύπου ανοικτής θαλάσσης ιχθυοφάρμας στη Μεσόγειο, με επίκεντρο την Ελλάδα, που αυτόματα σημαίνει κατακόρυφη άνοδο των εξαγωγών ψαριού από την Ελλάδα σε ολόκληρο τον κόσμο.

 

Σημειώθηκε πάντως ότι η επιτυχία και η βιωσιμότητα της συγκεκριμένης επένδυσης στηρίζονται στις συνέργειες με τις τοπικές Αρχές και τις τοπικές κοινωνίες. Για τη συγκεκριμένη εγκατάσταση στην Ελλάδα, οι δύο εταιρείες σκοπεύουν να συνεργαστούν με τοπικό ερευνητικό οργανισμό και με κυβερνητικούς οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που θα μπορέσουν να διασφαλίσουν την ασφάλεια των λειτουργιών και τη περιβαλλοντική βιωσιμότητα των μονάδων. Αναφερόμενος στα οικονομικά στοιχεία της επένδυσης ο κ. Ξενοκώστας τόνισε: «Στην πρώτη τριετία, για την ανάπτυξη των δύο ειδών ψαριών, τα γνωστά σε όλους μας μαγιάτικο και φαγκρί, θα πραγματοποιηθούν επενδύσεις που ανέρχονται στο ύψος των περίπου 50 εκατ. δολαρίων, ενώ προβλέπουμε την απόδοση της επένδυσής μας μετά την πρώτη πενταετία.

 

Βεβαίως, στα πλάνα της δεκαετίας μας, οι επενδύσεις διπλασιάζονται, αφού μετά τα τρία έτη προχωράμε και σε νέες εγκαταστάσεις στη Μεσόγειο και σε νέα είδη ψαριών, κάποια από τα οποία απειλούνται και με εξαφάνιση». Ο Γρηγόρης Κουτσογιάννης από τη Lockheed Martin δήλωσε: «Πριν από περίπου πέντε χρόνια, μέσω του τμήματος Έρευνας και Ανάπτυξης της εταιρείας, πειραματιστήκαμε με την επαναστοχοποίηση των τεχνολογιών άμυνας, που είναι και η κύρια δραστηριότητα της εταιρείας, για την υλοποίηση έργων σε εμπορικές διεθνείς αγορές. Αναγνωρίζοντας το κενό στις αυτόνομες τεχνολογίες fish-pen ανοιχτής θαλάσσης, η Lockheed Martin εφάρμοσε τις τεχνολογίες που διέθετε αξιοποιώντας δορυφορικές επικοινωνίες, απομακρυσμένη καταγραφή δεδομένων από αισθητήρες, ρομποτική, λογισμικό διοίκησης ελέγχου και επίγνωσης της επιχειρησιακής κατάστασης, για τον έλεγχο και την τηλεπισκόπηση των κλωβών».

 

Στοιχεία για τις εταιρείες

 

Η Onex Technologies Inc είναι μια Αμερικάνικη εταιρία, με έδρα την Νέα Υόρκη. Ιδρύθηκε το 2013 με σκοπό την ανάπτυξη χρηματοοικονομικού δικτύου μέσω Investment Bankers, Private Equities και Hedge funds. H εταιρία έχει προνομιακές σχέσεις με boutique investment funds αλλά και major institutional investors. Επικεντρώνεται σε επενδύσεις σε τεχνολογικούς τομείς και άλλους κρίσιμους και στρατηγικούς τομείς.

 

Γεωγραφικά στοχεύει στην περιοχή της νοτιανατολικής Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής με επίκεντρο ανάπτυξης και λειτουργιών αυτής της περιοχής την Αθήνα, όπου εδρεύουν και άλλες εταιρίες του Ομίλου, ενώ διατηρεί και παρουσία στις Βρυξέλλες. Η Lockheed Martin με έδρα στην Bethesda, Maryland, είναι μια παγκόσμια κορυφαία εταιρία στον τομέα της ασφάλειας και αεροδιαστημικής βιομηχανίας που απασχολεί περίπου 115.000 άτομα διεθνώς, με κύρια δραστηριότητα στην έρευνα, σχεδιασμό, ανάπτυξη, κατασκευή, ολοκλήρωση και υποστήριξη προηγμένων τεχνολογικών συστημάτων, προϊόντων και υπηρεσιών. Οι καθαρές πωλήσεις της εταιρίας για το 2013 ανήλθαν σε 45,4 δισ. δολάρια.

Θέματα της ίδιας ενότητας
10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<