Δύσκολη χρονιά για τη φράουλα

08-04-2014, 13:44
Δύσκολη χρονιά για τη φράουλα

της Άννας Αραμπατζή


Καλή παραγωγικά, κακή από πλευράς τιμών μπορεί να χαρακτηριστεί η φετινή χρονιά για την ελληνική φράουλα. Η κάμψη της κατανάλωσης στις παραδοσιακές αγορές, όπως η Ουκρανία και η Ρωσία έχουν επιφέρει πλήγμα στο προϊόν, το οποίο βρίσκεται στη μέση της εμπορικής δραστηριότητας, τη στιγμή που οι ανταγωνιστές μας οι Ισπανοί προσφέρουν χαμηλότερες τιμές.

 

Μέχρι στιγμής έχουν εξαχθεί 3.200 τόνοι φράουλα, ενώ η εγχώρια κατανάλωση έχει υποχωρήσει σχεδόν κατά 50%. Οι τιμές είναι μειωμένες, καθώς πέρσι η μέση τιμή έφτανε το 1,2 ευρώ ανά κιλό και φέτος υπολογίζεται πως δεν θα ξεπεράσει το 1 ευρώ ανά κιλό. «Οι τιμές είναι μειωμένες κατά 20% με 30% και δεν διαφαίνεται τόνωση της ζήτησης το Μάιο και τον Ιούνιο», σημειώνει στην «Παραγωγή» ο κ. Γιάννης Αρβανιτάκης, παραγωγός και εξαγωγέας από την περιοχή της Ηλείας. «Οι καταναλωτές έχουν λιγότερα χρήματα.

 

Ειδικότερα, στη Ρωσία, το ρούβλι υποτιμήθηκε κατά 25% και έτσι η ελληνική φράουλα έγινε ακριβή», τονίζει ο ίδιος. Όσο για την παραγωγή, το φετινό κλίμα ήταν καλό, με την απόδοση να είναι περίπου στους 4 τόνους ανά στρέμμα, αναλόγως τον παραγωγό. Ωστόσο, τα προβλήματα στις τιμές έχουν φέρει μείωση της καλλιεργούμενης έκτασης, η οποία έφτασε το 10%, κατάσταση που μάλλον θα συνεχιστεί και την επόμενη χρονιά.

 

Χαμηλές τιμές για την ισπανική φράουλα

 

Στην Ισπανία, οι υψηλές θερμοκρασίες που επικράτησαν κατά τις τελευταίες εβδομάδες έχουν προκαλέσει σημαντική αύξηση του όγκου της παραγωγής, κάτι που έχει οδηγήσει σε μείωση των τιμών.

 

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Freshuelva και Interfresa, Alberto Garrocho, «η συσσωρευμένη παραγωγή έχει σαν φέρει μειώσεις των τιμών στις ευρωπαϊκές αγορές σε μια στιγμή που τα επίπεδα κατανάλωσης κυμαίνονται σε χαμηλά επίπεδα. Έτσι, οι τιμές δεν καλύπτουν το κόστος παραγωγής». Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Freshuelva, οι τιμές φράουλας το Μάρτιο του 2014 ήταν περίπου 20% χαμηλότερες σε σχέση με τον ίδιο μήνα πέρσι. Παράλληλα, οι χαμηλότερες τιμές οφείλονται και στην αυξημένη παραγωγή που παρουσιάζουν οι χώρες της Ευρώπης (Γαλλία, Ιταλία, Ολλανδία κ.ά.), λόγω των ήπιων θερμοκρασιών που είχαμε τον χειμώνα

 

Οι εργάτες

 

Ο κ. Αρβανιτάκης έχει υιοθετήσει τη λύση του εργόσημου. Απασχολεί περί τα 100 άτομα, στην πλειονότητα Βούλγαρους και Ρουμάνους, στους οποίους προσφέρει μεροκάματο 25 ευρώ. Από αυτά, στους εργάτες μένουν τα 23 ευρώ. Ο ίδιος δηλώνει ευχαριστημένος με τη λύση του εργόσημου, καθώς «δεν έχουμε λόγο να είμαστε παράνομοι. Όσοι θέλουν να συνεχίσουν τη δουλειά τους υιοθέτησαν το εργόσημο», επισημαίνει.

 

Προ ημερών, ωστόσο, ψηφίστηκε επί της αρχής ο μεταναστευτικός κώδικας, ο οποίος όσον αφορά το θέμα των εποχιακών εργατών γης, προβλέπει: Όταν ένας εργοδότης (αγρότης) θέλει να απασχολήσει εργάτες γης για ένα εξάμηνο, θα πρέπει να καταθέσει στην αρμόδια υπηρεσία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης του τόπου διαμονής των εργατών: α) σχετική αίτηση μετάκλησης, β) 150 ευρώ παράβολο, γ) υπεύθυνη δήλωση ότι θα προσλάβει τους εργαζόμενους και θα αναλάβει τις προβλεπόμενες δαπάνες, δ) σύμβαση εργασίας (εις διπλούν) και ε) αντίγραφο δήλωσης προς τη ΔΥΟ, στην οποία φαίνεται η καλλιεργήσιμη έκταση που είναι στην κατοχή του ενδιαφερομένου ή το ζωικό κεφάλαιο.

 

Επιπλέον, θα πρέπει να καταθέσει υπεύθυνη δήλωση ότι θα εξασφαλίσει στον εργαζόμενο κατάλληλο κατάλυμα και αποδεικτικό καταβολής, από τον εργοδότη στον ΟΓΑ, των ασφαλιστικών εισφορών που προβλέπονται από την ισχύουσα νομοθεσία και αντιστοιχούν σε διάστημα απασχόλησης δύο μηνών. Επίσης, να σημειωθεί ότι στο άρθρο 13 υπάρχουν οι διατάξεις που αφορούν τη μετάκληση εποχιακών εργατών και στο άρθρο 15 οι διατάξεις για τη χορήγηση ή ανανέωση άδειας διαμονής με παροχή εξαρτημένης εργασίας, που αφορά απασχόληση αλλοδαπών εργατών για όλο το χρόνο.

 

Τί γίνεται στην Ισπανία

 

Πάνω από μια δεκαετία, οι παραγωγοί φράουλας στην Ισπανία είναι υποχρεωμένοι κάθε Φθινόπωρο να υποβάλλουν αίτηση στις Περιφερειακές Αρχές, προκειμένου να προσλάβουν εργάτες γης για την επόμενη καλλιεργητική περίοδο. Οι αιτήσεις συγκεντρώνονται στη Μαδρίτη από την υπηρεσία Direcci n General de Inmigraci (DGI), η οποία το Δεκέμβριο ανακοινώνει τον αριθμό των νόμιμων μεταναστών εκτός Ε.Ε., που μπορούν να δεχθούν οι εργοδοτικές οργανώσεις.

 

Οι προσλήψεις εργαζομένων στις φράουλες γίνονται από τις τέσσερις Συνεταιριστικές Οργανώσεις Φραουλοπαραγωγών, Freshuelva, ASAJA, COAG, UPA-CORA, στις χώρες καταγωγής των μεταναστών. Οι μισθοί και οι συνθήκες εργασίας και διαμονής διέπονται από εποχιακές συμβάσεις εργασίας, ενώ προβλέπεται 15μερη δοκιμαστική περίοδος εργαζομένων.

 

Η ημερήσια απασχόληση είναι 6,5 ώρες/ημέρα με 30 λεπτά διάλειμμα για φαγητό ή 39 ώρες ανά εβδομάδα. Ο κάθε εργαζόμενος θα πρέπει να συλλέγει 10 τελάρα φράουλα ανά ημέρα, έναντι αμοιβής 35 ευρώ/ημέρα ή 211 ευρώ/εβδομάδα. Ο εργοδότης είναι υποχρεωμένος για την ασφαλιστική κάλυψη των εργαζομένων του, αλλά και για τη στέγασή τους. Τα πρόστιμα που επιβάλλονται στους εργοδότες, σε περίπτωση παράνομης πρόσληψης, είναι ιδιαίτερα αυστηρά και κυμαίνονται από 60 ευρώ ως 6.000 ευρώ.

Θέματα της ίδιας ενότητας
12.18.2020 12:47

Η ευφυής γεωργία αύξησε την παραγωγή στα βιολογικά φασόλια των Πρεσπών
Την εισαγωγή πρακτικών στη γεωργία ακριβείας, ήτοι ευφυούς γεωργίας σε βιολογικές καλλιέργειες, έχουν αναλάβει η Εταιρία Προστασίας...

11.15.2019 14:49

Δέσμευση Μητσοτάκη για επιστροφή του προπληρωμένου ΕΦΚ στο κρασί
Ο πρωθυπουργός τόνισε πως ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στο κρασί ήταν ένας άδικος φόρος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

10.04.2019 14:28

Ελιές και ελαιόλαδο της Ελλάδας εξαιρούνται από τους αμερικανικούς δασμούς
Η ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης εκφράζει την ικανοποίηση της για την εξέλιξη.

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<