Γάλα 7 ημερών που μπορεί να γίνει και... 11

07-04-2014, 12:43
Γάλα 7 ημερών που μπορεί να γίνει και... 11

Του NIKOY ΦΙΛΙΠΠΙΔΗ

(filippidis@paragogi.net)

 

«Παράθυρο» πλήρους απελευθέρωσης των εισαγωγών φρέσκου γάλακτος δίνει η τελική διατύπωση της διάταξης στο πολυνομοσχέδιο που ψηφίστηκε την προηγούμενη Κυριακή στη Βουλή.

 

Παρά τους «λεονταρισμούς» Τσαυτάρη και τους πανηγυρισμούς αντιδρώντων βουλευτών της συγκυβέρνησης περί ευνοϊκών αλλαγών για τους κτηνοτρόφους, φαίνεται ότι ο «διάβολος κρύφτηκε στις λεπτομέρειες» της τελικής διατύπωσης.

Συγκεκριμένα, στο νόμο που ψηφίστηκε το βράδυ της περασμένης Κυριακής, οι 7 ημέρες για το παστεριωμένο γάλα αφορούν τη διάρκεια συντήρησής του και όχι κατ’ ανάγκη στη διάρκεια ζωής του, όπως αναφέρουν παράγοντες από τη γαλακτοβιομηχανία. Όπως εκτιμούν, θα πρέπει να υπάρξει διευκρινιστική εγκύκλιος για το ποιά είναι εν τέλει η διάρκεια ζωής του φρέσκου γάλακτος και αν η διάρκεια αυτή, ήτοι των 7 ημερών που ψηφίστηκε, ξεκινά με την ημερομηνία παστερίωσης ή παραγωγής του στην αγελαδοτροφική μονάδα.

Το γάλα των «έως και επτά ημερών» θα μπορεί, σύμφωνα με τις πρώτες ερμηνείες της γαλακτοβιομηχανίας, να είναι στην πραγματικότητα γάλα 10 ή και 11 ημερών, το οποίο θα έχει εισαχθεί ως νωπό ακόμη από τη Βουλγαρία ή την Τσεχία, αλλά και από ακόμα πιο μακριά, όπως από την Ολλανδία ή τη Γερμανία, στη συνέχεια να παστεριώνεται στην Ελλάδα και να διακινείται στην αγορά εντός του –κατά τα άλλα «περιοριστικού»– χρονικού πλαισίου των 7 ημερών. Σε αντίθετη περίπτωση, αν από τη διάρκεια των 7 ημερών εξαιρεθεί και ο χρόνος της παστερίωσης, τότε θα μιλάμε για γάλα 8, 9 ή ακόμη και 11 ημερών, κάτι που επιθυμούσε το υπουργείο Ανάπτυξης.

Και αυτό καθώς, με το νέο νόμο που ψηφίστηκε την Κυριακή, η διάρκεια συντήρησης του γάλακτος αποσυνδέεται πλήρως από την ημερομηνία παστερίωσης, σε αντίθεση με ό,τι προέβλεπε μέχρι σήμερα το Προεδρικό Διάταγμα 113/1999 για το «φρέσκο γάλα» των 5 ημερών, που καταργήθηκε.
Αυτή η μικρή λεπτομέρεια, αποτελεί και την ειδοποιό διαφορά μεταξύ του «φρέσκου» παστεριωμένου γάλακτος των 5 ημερών που καταναλώνουμε σήμερα και του νέου γάλακτος των 7 ημερών που θα κάνει την εμφάνισή του στα ράφια των αλυσίδων σούπερ μάρκετ τις επόμενες εβδομάδες.

Υπενθυμίζεται ότι στο Προεδρικό Διάταγμα (Π.Δ.) του 1999, αναγράφεται ρητά ότι «η δε διάρκεια συντήρησής του καθορίζεται με ευθύνη του παρασκευαστή και δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 5 ημέρες, συμπεριλαμβανομένης και της ημερομηνίας παστερίωσης».

Εν αντιθέσει με το Π.Δ. του 1999, στο νόμο που ψηφίστηκε το βράδυ της Κυριακής αναφέρεται: «η συντήρησή του (σ.σ. αναφέρεται στο παστεριωμένο γάλα) διαρκεί μέχρι και 7 ημέρες, καθορίζεται με ευθύνη του παρασκευαστή και υπόκειται σε έλεγχο των αρμόδιων αρχών του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων».

Βέβαια, στις νομοτεχνικές βελτιώσεις που πέρασαν την τελευταία στιγμή, σε άλλο σημείο αναφέρεται ότι «στη συσκευασία του παστεριωμένου γάλακτος πρέπει να αναγράφονται σε εμφανές σημείο οι ενδείξεις "παστεριωμένο" και "γάλα", η ημερομηνία παστερίωσης, η ημερομηνία λήξης, το σήμα καταλληλότητας του προϊόντος και η θερμοκρασία συντήρησής του».

Επιπλέον, αναφέρεται ότι «στη συσκευασία πρέπει να αναγράφεται σε σαφή μορφή και εμφανές σημείο στο ίδιο οπτικό πεδίο με το σήμα του προϊόντος η διάρκεια ζωής του γάλακτος σε ημέρες».

Από τη διάταξη που πέρασε εν τέλει, την οποία χαιρέτησαν και οι βουλευτές που μέχρι και την τελευταία στιγμή αντιδρούσαν, όπως γίνεται αντιληπτό, η διάρκεια συντήρησης αποσυνδέεται από την ημερομηνία παστερίωσης, ανοίγοντας το δρόμο, όπως υποστηρίζουν κτηνοτρόφοι, για φθηνές εισαγωγές πρώτης ύλης.

 

Το σχέδιο

Την ίδια στιγμή, οι μεγάλες γαλακτοβιομηχανίες της χώρας έχουν ήδη προχωρήσει στη σύναψη συμβολαίων για την εισαγωγή στην χώρα μας φτηνού νωπού γάλακτος, για να χρησιμοποιηθεί για το νέο προϊόν διάρκειας άνω των 5 ημερών, ενώ σχεδιάζουν να περιορίσουν την εγχώρια παραγωγή στο επίσης νέο προϊόν, το γάλα 2 ημερών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κατάργηση του όρου «φρέσκο» και η αρχική απελευθέρωση στις 11 ημέρες της διάρκειας ζωής του γάλακτος ήπιας παστερίωσης, είχε δρομολογήσει αθρόες παραγγελίες φτηνών εισαγωγών γάλακτος, κυρίως από τη Βουλγαρία και δευτερευόντως από την Τσεχία και τη Ρουμανία, από τους μεγάλους «παίκτες» της αγοράς. Η εξέλιξη αυτή αναμένεται να οδηγήσει σε περικοπή ή και κατάργηση μέρους των συμβολαίων εισκόμισης γάλακτος που έχουν οι εν λόγω βιομηχανίες με τις εγχώριες αγελαδοτροφικές μονάδες, προκαλώντας πρακτικώς τον αφανισμό τους.

 


Συρρίκνωση

Εμφανή εικόνα συρρίκνωσης παρουσιάζει, σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία του ΕΛΟΓΑΚ, η παραγωγή αγελαδινού γάλακτος το 2013. Σύμφωνα, λοιπόν, με αυτά, το αγελαδινό γάλα «έχασε» 35.000 τόνους το 2013 σε σχέση με το 2012, κυρίως λόγω της εξόδου πολλών κτηνοτρόφων, αλλά και της αδυναμίας τους να ταΐσουν σωστά τα ζώα τους. Με βάση τα ίδια στοιχεία, οι τιμές παραγωγού εμφάνισαν μια κάποια σταθερότητα, κυμαινόμνενες στα 44-45 λεπτά του ευρώ το κιλό.

 

 

Θέματα της ίδιας ενότητας
10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<