Ημερολόγιο καλλιεργητή

07-04-2014, 11:14
Ημερολόγιο καλλιεργητή

Γράφει η ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΚΟΥΤΡΟΥ-ΑΥΓΟΥΛΑ

Γεωπόνος


Περίοδος που απαιτείται μέριμνα για την αντιμετώπιση του κόκκινου τετράνυχου και της ψώρας του Jan Jose (κοκκοειδές) στη μηλιά, για την καταπολέμηση της σοβαρής μυκητολογικής της ασθένειας, της «ανθράκωσης» στην καρυδιά και για τη μελάνωση και το έλκος στην καστανιά. Στην ελιά προσοχή πρέπει να δίνεται στην προσβολή των φυτωρίων και των νεαρών δενδρυλλίων της από τη μαργαρόνια, των δε μεγάλων δένδρων από τα ξυλοφάγα έντομα (φλοιοτρίβης, φλοιοφάγος). Τέλος, στη βερικοκιά, τόσο στις πεδινές όσο και στις ορεινές περιοχές, πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα η μονίλια.


ΜΗΛΙΑ

Συνιστάται στους μηλεώνες, εάν μετά από τυχαία δειγματοληψία καταμετρηθούν περισσότερα από 10 αυγά του κόκκινου τετράνυχου σε κάθε ανθοφόρο οφθαλμό ή 1.000 αυγά σε βλαστό καρποφόρου ξύλου ενός μέτρου, άμεση επέμβαση με εγκεκριμένα, ακαρεοκτόνα σκευάσματα ωοκτόνου και προνυμφοκτόνου δράσης. Στις περιπτώσεις που καταμετρηθούν λιγότερα από 10 αυγά, η επέμβαση με παραφινέλαια για την αντιμετώπιση της ψώρας του San Jose, είναι αρκετή για να αντιμετωπίσει και τον κόκκινο τετράνυχο.

Σε οπωρώνες με προσβολές από το κοκκοειδές της ψώρας του San Jose, η επέμβαση με τα παραφινέλαια γίνεται από το στάδιο της διόγκωσης των οφθαλμών μέχρι αυτό της πράσινης κορυφής. Επισημαίνεται ότι με αυτή την εφαρμογή, εκτός από τη σημαντική μείωση των χειμερινών αυγών του κόκκινου τετράνυχου, επιτυγχάνεται και η ταυτόχρονη καταπολέμηση των διαχειμαζόντων μορφών του ανθονόμου και της βαμβακάδας της μηλιάς.

 

ΕΛΙΑ

Υπενθυμίζεται ότι η μαργαρόνια προσβάλλει την τρυφερή βλάστηση, τα κλειστά άνθη και μερικές φορές τους πράσινους αναπτυγμένους καρπούς της ελιάς. Δεν απαιτείται επέμβαση στα μεγάλα ελαιόδενδρα, ενώ απαιτείται στα φυτώρια και στα νεαρά δενδρύλλιά της, όταν παρουσιαστεί έντονη προσβολή, επειδή το έντομο στις περιπτώσεις αυτές μπορεί να προκαλέσει σοβαρές ζημιές.

Τα ξυλοφάγα έντομα, όπως ο φλοιοτρίβης και ο φλοιοφάγος, μπορούν να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά μόνο με καλλιεργητικά μέτρα, όπως η αφαίρεση με κλάδεμα των πολύ προσβεβλημένων ξερών ή μισόξερων κλαδιών και κλαδίσκων και η απομάκρυνσή τους από τον ελαιώνα, καθώς και με τη διατήρηση των δένδρων σε καλή θρεπτική κατάσταση με την εφαρμογή μιας ισορροπημένης λίπανσης.

 

ΚΑΡΥΔΙΑ - ΚΑΣΤΑΝΙΑ

Προσοχή συνιστάται για την ανθράκωση της καρυδιάς, που προκαλεί κηλιδώσεις στα φύλλα και τους καρπούς της. Ενημερωτικά σας γνωρίζουμε ότι η ασθένεια οφείλεται σε μύκητα που διαχειμάζει στα πεσμένα φύλλα του εδάφους, απ’ όπου απελευθερώνονται τα σπόρια την άνοιξη και που με τη βοήθεια της βροχής μολύνουν, στη συνέχεια, τη νέα βλάστηση. Συνιστάται σε καλλιέργειες καρυδιάς που είχαν προσβληθεί από ανθράκωση την προηγούμενη καλλιεργητική περίοδο, η συλλογή και η καταστροφή των πεσμένων φύλλων της ή η ενσωμάτωσή τους στο έδαφος.

Σας ενημερώνουμε ότι η ασθένεια της μελάνωσης της καστανιάς, οφείλεται σε μύκητα που βρίσκεται στο έδαφος και που προσβάλλει τις ρίζες, τη βάση του κορμού και το λαιμό των δένδρων, με το πιο χαρακτηριστικό σύμπτωμα να είναι η δημιουργία ακανόνιστων νεκρωτικών κηλίδων στην περιοχή του λαιμού και η εκροή σκοτεινόχρωμου υγρού. Προσοχή χρειάζεται από τους παραγωγούς, επειδή η ασθένεια ευνοείται από την υψηλή υγρασία του εδάφους και εξαπλώνεται με το νερό του ποτίσματος, τα δε προσβεβλημένα δένδρα παρουσιάζουν προοδευτική ξήρανση.

Τα μέτρα που προτείνονται για τον περιορισμό της ασθένειας είναι, κυρίως, προληπτικά και αναφέρονται: σε χρήση υποκειμένων ανθεκτικών στην ασθένεια, όταν εγκαθίσταται η φυτεία ή διενεργείται επαναφύτευση, λήψη μέτρων, ώστε το νερό ποτίσματος να μην έρχεται σε επαφή με το λαιμό των δέντρων, καλή αποστράγγιση του δενδροκομείου, αποφυγή δημιουργίας πληγών στην περιοχή του λαιμού και τέλος επάλειψη του κορμού των δένδρων με βορδιγάλεια πάστα.

Στις περιπτώσεις που η ασθένεια έχει εμφανιστεί στον καστανεώνα, πρέπει να εκκριζώνονται τα ισχυρά προσβεβλημένα και ξερά δένδρα, μαζί με το ριζικό τους σύστημα και να απομακρύνονται, ακόμη και να καίγονται.

Στους καλλιεργητές είναι γνωστό το έλκος της καστανιάς, ως μια πολύ σοβαρή μυκητολογική ασθένεια που μολύνει το δένδρο από πληγές που έχουν δημιουργηθεί στο φλοιό από διάφορες αιτίες, π.χ. το κλάδεμα, τα ξυλλοφάγα έντομα κ.ά., με τυπικό σύμπτωμα τη δημιουργία έλκους στον κορμό ή στα κλαδιά.

Για την αντιμετώπιση της ασθένειας απαραίτητα είναι διάφορα προληπτικά μέτρα, όπως η απολύμανση των κλαδευτικών εργαλείων, η επάλειψη των πληγών κλαδέματος με επουλωτικές αλοιφές, η καταστροφή των σοβαρά προσβεβλημένων και ξερών δένδρων, η χρησιμοποίηση υγιούς πολλαπλασιαστικού υλικού απαλλαγμένου από την ασθένεια κατά την εγκατάσταση του δενδροκομείου, η αποφυγή λήψης εμβολίων και δενδρυλλίων από μολυσμένες περιοχές κ.ά.

 

ΒΕΡΙΚΟΚΙΑ

Εποχή κατάλληλη για την προσβολή της βερικοκιάς από τη μονίλια, ασθένεια μυκητολογική που ευνοείται από τον υγρό καιρό και τις χαμηλές θερμοκρασίες. Στους οπωρώνες της βερικοκιάς, τόσο των πρώιμων όσο και των όψιμων (ορεινών) περιοχών, που δεν έγινε πρόσφατα επέμβαση, πρέπει να γίνει άμεσα με ένα κατάλληλο, εγκεκριμένο για την ασθένεια μυκητοκτόνο

Θέματα της ίδιας ενότητας
10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<