Η Δίας, ο Kahka και οι τράπεζες

03-04-2014, 13:51
Η Δίας, ο Kahka και οι τράπεζες

Της Βούλας Μαλαίνου

 

Μήνας μπαίνει, μήνας βγαίνει και η συνολική λύση για τις εισηγμένες εταιρείες που απαρτίζουν τον κλάδο των ελληνικών ιχθυοκαλλιεργειών δεν δίνεται. Όλα είναι ρευστά και οι βασικοί «παίκτες» της αγοράς περιμένουν στο… ακουστικό τους για το πότε οι τράπεζες θα πάρουν πρωτοβουλία. Οι επιχειρηματίες του χώρου εκπέμπουν διττά μηνύματα: τα μεν αισιόδοξα, για άρση του αδιεξόδου ως το Φθινόπωρο, τα δε ξεκάθαρα ότι οι πιστωτές δέχονται να χρηματοδοτήσουν μόνο τα βιώσιμα σχήματα.

 

Τα δεύτερα προκύπτουν, ύστερα από την απόρριψη του αιτήματος για προσωρινή διαταγή, που είχε υποβάλει στο Πολυμελές Πρωτοδικείο της Αθήνας η Δίας, η οποία υπενθυμίζεται ότι είχε καταθέσει και αίτημα υπαγωγής στο άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα, το οποίο επίσης απορρίφθηκε.

Η Δίας, η τρίτη μεγαλύτερη «δύναμη» του κλάδου, μετά το Νηρέα και τη Σελόντα, υπέβαλε αίτηση πτώχευσης, λόγω επαπειλούμενης αδυναμίας κάλυψης των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεών της και με στόχο την άμεση λήψη προστατευτικών μέτρων υπέρ της.

Μιλώντας σε διεθνές πρακτορείο, η συνέταιρος και διευθύνουσα σύμβουλος της Linnaeus Capital Partners, του βασικού μετόχου της εισηγμένης, με ιδιοκτήτη το Γεωργιανό Kakha Bendukitze, τόνισε πως η εταιρεία κατέθεσε αίτηση πτώχευσης, προκειμένου να μην εκτελέσει διαταγές πληρωμών από τους πιστωτές της.

«Αντιμέτωποι με την προοπτική της επικείμενης χρεοκοπίας, το Διοικητικό Συμβούλιο της Δίας αποφάσισε να κηρύξει στάση πληρωμών και να καταθέσει αίτηση πτώχευσης, προκειμένου να εξασφαλίσει προστασία από τους πιστωτές και να διαφυλάξει τα περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας. Η Δίας πιστεύει ότι η συμφωνία αναδιάρθρωσης με τις τράπεζες αποτελεί τη μόνη βιώσιμη λύση για τη διασφάλιση του δικού της μέλλοντος, των εργαζομένων και των συνεργατών της και τη διαμόρφωση των κατάλληλων συνθηκών για έναν ισχυρό κλάδο ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας», δήλωσε χαρακτηριστικά η Anita Hamilton.

Μετά και την απόρριψη της προσωρινής διαταγής, η Δίας, σύμφωνα με πληροφορίες, απευθύνει έκκληση στα εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα να αναλάβουν δράση και να κινηθούν άμεσα προς την κατεύθυνση εξεύρεσης της «χρυσής τομής» με τους φορείς του κλάδου, η οποία θα του εξασφαλίσει τη βιωσιμότητά του.

Κύκλοι της αγοράς, μάλιστα, στέλνουν σαφές μήνυμα στις τράπεζες πως οι ιχθυοκαλλιέργειες δεν πρέπει να αφεθούν… στην τύχη τους.

Επισημαίνεται ότι οι τράπεζες είναι βασικοί μέτοχοι στις εισηγμένες εταιρείες του κλάδου, που σημαίνει πως πράγματι ο τελευταίος λόγος είναι δικός τους. Βέβαια, αξίζει να σημειωθεί, πως το fund Lineaus Capital είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος και μάλιστα στη Δίας ο ισχυρότερος, ωστόσο ο Γεωργιανός Kahka αφήνει τους πιστωτές να μιλήσουν, καθώς η δική του ανάμειξη δεν είναι καθόλου συμφέρουσα.

Συγκεκριμένα, οι τράπεζες κατέχουν ποσοστό 42,79% στη Σελόντα, 21% στη Δίας, ενώ στο Νηρέα, που είναι και η πρώτη «δύναμη», ελέγχουν δάνεια και όχι μετοχές ύψους 222 εκατ. ευρώ.

Παράγοντες από τον κλάδο, πάντως, προκειμένου να αποδείξουν πως όντως οι τράπεζες κωλυσιεργούν για δικούς τους καθαρά λόγους, τονίζουν πως στις αρχές του περασμένου καλοκαιριού η Δίας ήθελε 8 εκατ. ευρώ, για να σωθεί, όταν μάλιστα είχε ψάρια αξίας 40 εκατ. ευρώ, ενώ σήμερα απαιτείται ρευστό ύψους 50 εκατ. ευρώ, προκειμένου να αποφευχθεί το οριστικό «λουκέτο».

 

Αναμονή…

Την ίδια ώρα, ο έλεγχος στα αποθέματα των επιχειρήσεων του κλάδου δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί, καθώς μετά τη νορβηγική Akvaplan Niva, τώρα νέα εταιρεία ψάχνει ψάρια στα κλουβιά. Όσο εκκρεμότητες τέτοιου είδους «τρέχουν», οι τράπεζες δεν θα παίρνουν ξεκάθαρα θέση στο «πόκερ» που παίζεται εδώ και πολύ καιρό.

Στο μεταξύ, οι κεφαλαιακές ανάγκες των 6,3 δις. ευρώ, που ανακοινώθηκαν από την Τράπεζα της Ελλάδος και οι οποίες θα πρέπει άμεσα να καλυφθούν από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες, δυσχεραίνουν περαιτέρω την κατάσταση και καθυστερούν και άλλο την ανάληψη δράσης από την πλευρά των πιστωτών.

Ο κλάδος των ιχθυοκαλλιεργειών διατηρεί στα τραπεζικά «γκισέ» μη εξυπηρετούμενα δάνεια συνολικού ύψους 500 εκατ. ευρώ, ποσό που θα πρέπει να ρυθμιστεί σύντομα, προκειμένου καμία από τις μεγάλες επιχειρήσεις να μην βαρέσει κανόνι.

Από την πλευρά τους, οι τράπεζες ζητούν από τους μετόχους να βάλουν οι ίδιοι χρήματα, καθώς υπάρχει έλλειμμα εμπιστοσύνης λόγω του «αμαρτωλού παρελθόντος».

 

Ούτε ευρώ από τον Bendukitze

Το άλλοτε πλάνο του Kahka Bendukitze, το οποίο και τον ώθησε να επενδύσει στις ελληνικές ιχθυοκαλλιέργειες, ήταν να γίνει ο μέτοχος πλειοψηφίας, στο υπό έλεγχό του τριπλό σχήμα Νηρέα-Σελόντα-Δία. Αποδείχτηκε βέβαια «όνειρο θερινής νυκτός» εξαιτίας και των μη ευνοϊκών οικονομικών συνθηκών, αλλά και λόγω προσωπικών του λανθασμένων κινήσεων.

Ο Γεωργιανός κορυφαίος επιχειρηματίας έριξε στη δική μας αγορά περίπου 70 εκατ. ευρώ και δεν πήρε πίσω ούτε ένα ευρώ, το οποίο, με βάση τις παλιές ατασθαλίες και τα σημερινά δεδομένα, δεν προτίθεται να βάλει σήμερα στη Δίας. Γεγονός, το οποίο έμμεσα παραδέχτηκε και η Hamilton.

Το fund του, το Lineaus Capital, κατέχει ποσοστό πλειοψηφίας στην εισηγμένη Δίας.

Σε περίπτωση, όμως, που οι τράπεζες καλύψουν ένα σημαντικό μέρος των δανείων τους προς τις παραπάνω εταιρείες, τότε ο Bendukitze θα αποτελεί πια μέτοχο μειοψηφίας και στις τρεις. Πολύ μακριά δηλαδή από το αρχικό του όνειρο…

 

Η Νηρέας

Ο Αριστείδης Μπελλές, ο πρόεδρος της Νηρέας, της μόνης εισηγμένης με θετικά ίδια κεφάλαια, δηλώνει σύμφωνος με τη μετοχοποίηση των δανείων από τις τράπεζες, που αποτελεί και το επικρατέστερο σενάριο για την εξυγίανση του κλάδου.

Ο κ. Μπελλές δηλώνει πρόθυμος να συνεργαστεί με τους πιστωτές και στέλνει μήνυμα αισιοδοξίας πως μέχρι το Φθινόπωρο η πολυπόθητη λύση, η οποία θα βγάλει τον κλάδο από ο «βούρκο», θα έχει δοθεί.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Ανάπτυξης τον περασμένο μήνα μεταξύ εκπροσώπων των επιχειρήσεων του κλάδου, των τραπεζών και του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ήταν καταλυτική στο να διαπιστώσουν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς ότι οι ιχθυοκαλλιέργειες αξίζει να σωθούν, καθώς αποτελούν τη μεγαλύτερη δύναμη της Ελλάδας.

Θέματα της ίδιας ενότητας
10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<