"Όχι" παραγωγικών φορέων σε νέες κυρώσεις στη Ρωσία

02-04-2014, 12:11

Την έντονη αντίθεσή τους στο ενδεχόμενο επιβολής νέων κυρώσεων στη Ρωσία, παρουσιάζοντας τις έως τώρα οικονομικές επιπτώσεις στον κλάδο τους, καθώς και τις εκτιμήσεις τους για το μέλλον, εξέφρασαν 14 παραγωγικοί φορείς που συμμετείχαν, μαζί με τους εκπροσώπους των υπουργείων Τουρισμού, Αγροτικής Ανάπτυξης, Ναυτιλίας και Μεταφορών, στη σύσκεψη που συγκάλεσε χθες ο γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του υπουργείου Εξωτερικών, Παναγιώτης Μίχαλος, με αφορμή τις επιπτώσεις στην Ελλάδα της κρίσης μεταξύ Ουκρανίας- Ρωσίας.

 

Στόχος της σύσκεψης ήταν να εκτιμηθούν οι συνέπειες των έως τώρα εξελίξεων στον ελληνικό τουρισμό, το εμπόριο και τις εξαγωγές και να εξεταστούν τρόποι έγκαιρης αντιμετώπισης, καθώς -όπως εκτιμάται- η κρίση θα επηρεάσει τις ελληνορωσικές οικονομικές συναλλαγές, λόγω της διολίσθησης του ρουβλίου, του περιορισμού των ελληνικών εξαγωγών, της διαφαινόμενης μείωσης των ελληνικών εξαγωγών οπωροκηπευτικών και τις σοβαρές επιπτώσεις στον τουρισμό.

 

Ειδικότερα, όπως αναφέρθηκε, μεγάλο πρόβλημα ήδη υφίσταται στον τομέα των μεταφορών, καθώς, λόγω της κρίσης, οι μεταφορείς αναγκάζονται να εισέλθουν στη Ρωσία μέσω Λευκορωσίας, μεγαλώνοντας έτσι τη διαδρομή σε χρόνο (από τρεισήμισι σε πεντέμισι ημέρες) και κόστος αλλά και δυσχεραίνοντας τη γρήγορη μετακίνηση ευπαθών προϊόντων όπως τα οπωροκηπευτικά και τα προϊόντα ιχθυοκαλλιεργειών.

 

Σημειώνεται ότι το 11% των Ελλήνων μεταφορέων δουλεύουν μόνιμα με τη Ρωσία και το 20%, περιστασιακά, αναλογία ικανή να επηρεάσει σημαντικά τον κλάδο σε περίπτωση κυρώσεων, όπως επίσης και τους παραγωγικούς κλάδους των ευπαθών προϊόντων. Σήμερα, οι ελληνικές εταιρείες ιχθυοκαλλιεργειών ελέγχουν άνω του 35% της ρωσικής αγοράς τσιπούρας- λαβρακίου, με το υπόλοιπο να ελέγχεται κυρίως από τουρκικές εταιρίες, ενώ η ρωσική αγορά είναι ιδιαίτερα σημαντική για τους Έλληνες εξαγωγείς κονσερβοποιημένου ροδάκινου, καθώς απορροφά το 15% του συνόλου των ελληνικών εξαγωγών.

 

Εκπρόσωποι του τουριστικού κλάδου ανέφεραν ότι ο τουρισμός προς την Χαλκιδική εκτιμάται πως θα παρουσιάσει μείωση 15%, με προβλέψεις για μείωση του τουριστικού ρεύματος συνολικά για όλη την Ελλάδα, από 10% έως 30%. Οι αφίξεις Ρώσων τουριστών, το 2013, υπερέβησαν το 1,4 εκατομμύριο, έναντι 1 εκατομμυρίου το 2012, σημειώνοντας αύξηση 45,87%. Το τουριστικό συνάλλαγμα για την Ελλάδα άγγιξε, το 2013, τα 1,342 δισ. ευρώ, αφού κάθε Ρώσος τουρίστας ξοδεύει 1.079 ευρώ κατά μέσο όρο, ενώ η μέση κατανάλωση του τουρίστα στην Ελλάδα ανέρχεται σε 670 ευρώ.

 

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων, οι πιθανές επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία αθροίζονται σε πολλά δισεκατομμύρια ευρώ, επηρεάζοντας σημαντικά πολλούς κλάδους παραγωγής προϊόντων, αλλά και τον τριτογενή τομέα, ειδικά τον τουρισμό και τις μεταφορές. Σημειώνεται ότι ό όγκος του διμερούς εμπορίου Ελλάδας- Ρωσίας ανέρχεται σε άνω των 6,5 δισ. ευρώ ετησίως, ενώ το 2014, αναμένονταν συνολικά 1,2 εκατομμύρια Ρώσοι τουρίστες. Παράλληλα, η Ελλάδα εισάγει από τη Ρωσία αργό πετρέλαιο, πετρελαιοειδή και φυσικό αέριο, αξίας περίπου 5 δισ. ευρώ τον χρόνο. Συνολικά, δηλαδή, αμέσως ή εμμέσως, προκύπτει ως διακύβευμα ένα ποσό ύψους 7,5 δισ. ευρώ περίπου, ήτοι το 4% του ΑΕΠ της χώρας.

Θέματα της ίδιας ενότητας
11.13.2019 11:45

ΥπΑΑΤ: Επιπλέον 3 εκατ. στη βιολογική γεωργία
Εγκρίθηκε και υπεγράφη από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκη Βορίδη η απόφαση για έγκριση πίστωσης 3 εκατομμυρίων ευρώ,...

11.11.2019 13:13

ΕΤΕπ: 200 εκατ. στους αγρότες για εκσυγχρονισμό της παραγωγής τους
Πακέτο χρηματοδότησης με κατεύθυνση τον αγροτικό τομέα, το οποίο θα ξεκινά από τα 170 εκατ. ευρώ με προοπτική να ξεπεράσει τα 200 εκατ. ευρώ,...

11.11.2019 13:10

«Ανοίγει» η κινεζική αγορά για ελληνικά αγροδιατροφικά προϊόντα
Δεκαέξι συμφωνίες που προσελκύουν κεφάλαια από την Κίνα, δρομολογούν έναν νέο κύκλο έργων αναβάθμισης του λιμανιού του Πειραιά από την...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<