Ημερολόγιο καλλιεργητή
Γράφει η ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΚΟΥΤΡΟΥ-ΑΥΓΟΥΛΑ
Γεωπόνος
Ανάγκη για να αντιμετωπισθούν οι ασθένειες, όπως το κυκλοκόνιο, η καρκίνωση και τα συμπτώματά τους [καπνιά (μαυρίλα)] στην ελιά. Αντίθετα, δεν χρειάζεται καταπολέμηση ο πυρηνοτρήτης, επειδή προκαλεί πολύ μικρές ζημιές με μηδαμινή επίπτωση στην αναμενόμενη παραγωγή. Επέμβαση χρειάζεται στη ροδακινιά και τη νεκταρινιά για τον θρίπα, που προκαλεί ζημιές στα άνθη και τους καρπούς τους, καθώς και στην οπλοκάμπη που εμφανίζεται στα άνθη και στους καρπούς της δαμασκηνιάς και της αχλαδιάς. Τέλος, καταπολέμηση πρέπει να γίνει και στα ενήλικα θηλυκά της κηκιδόμυγας, που προσβάλλει τα καρπίδια των μικρών αχλαδιών που παραμορφώνονται, μαυρίζουν και πέφτουν.
ΕΛΙΑ
Υπενθυμίζεται ότι το κυκλοκόνιο προσβάλλει, κυρίως, τα φύλλα της ελιάς, σχηματίζοντας χαρακτηριστικές κυκλικές καστανοκίτρινες κηλίδες στην άνω επιφάνειά τους που στη συνέχεια κιτρινίζουν και πέφτουν πρόωρα. Σε περιοχές με υγρό κλίμα η προσβολή μπορεί να επιφέρει μέχρι και ολοκληρωτική φυλλόπτωση και να οδηγήσει τα δέντρα σε ολική ακαρπία.
Για την έναρξη των μολύνσεων απαιτούνται σχετικά χαμηλές θερμοκρασίες και βροχή παρατεταμένη ή υψηλή υγρασία, ώστε τα φύλλα να παραμείνουν βρεγμένα για τουλάχιστον 24 ώρες. Στις περιπτώσεις που επικρατούν τέτοιες συνθήκες κρίνεται αναγκαίος ένας ψεκασμός, όταν η νέα βλάστηση έχει μήκος 5 εκατοστά ή τα νεαρά φύλλα έχουν μήκος 2 εκατοστών. Θα απαιτηθεί δεύτερος ψεκασμός, εάν ακολουθήσει περίοδος έντονων βροχοπτώσεων. Για τους ψεκασμούς θα πρέπει να χρησιμοποιούνται κατάλληλα, εγκεκριμένα μυκητοκτόνα, όπως διάφορα σκευάσματα βορδιγάλειου πολτού 1% ή 1,5%, οξυχλωριούχου χαλκού και υδροξειδίου του χαλκού.
Το βακτήριο που προκαλεί την καρκίνωση της ελιάς προσβάλλει τα δέντρα από πληγές που προκαλούνται από ράβδισμα, κλάδεμα, παγετό, χαλάζι και δυνατό άνεμο. Το πιο χαρακτηριστικό σύμπτωμα της ασθένειας είναι η δημιουργία όγκων στους βλαστούς και τα κλαδιά.
Για την αντιμετώπιση της ασθένειας συνιστάται να γίνεται ένα κλάδεμα με ξηρό καιρό και στη συνέχεια να αφαιρούνται, να απομακρύνονται, ακόμη και να καίγονται οι προσβεβλημένοι βλαστοί. Υποχρεούνται οι παραγωγοί να απολυμαίνουν τακτικά τα εργαλεία του κλαδέματος, να αφαιρούν τους μεγάλους όγκους με μαχαιρίδιο και να επαλείφεται η πληγή με βορδιγάλεια πάστα. Δεν πρέπει, τέλος, να παραλείπεται να γίνεται ένας ψεκασμός, μετά το κλάδεμα με χαλκούχο μυκητοκτόνο.
Σε ελαιώνες που είχαν προσβληθεί από κοκκοειδή την περασμένη χρονιά και έχει αναπτυχθεί καπνιά (μαυρίλα), πρέπει να εφαρμόζεται κατάλληλο κλάδεμα αραιώματος της κόμης, καθώς και ένας ψεκασμός με τα αντίστοιχα χαλκούχα σκευάσματα που αναφέρθηκαν για το κυκλοκόνιο.
Επισημαίνεται ότι την εποχή αυτή δεν συνιστάται καμιά επέμβαση για τον πυρηνοτρήτη, γιατί οι προνύμφες της φυλλόβιας γενιάς του εντόμου προκαλούν μικρές μόνο ζημιές στην τρυφερή βλάστηση και δεν επιφέρουν μείωση της αναμενόμενης παραγωγής.
ΠΥΡΗΝΟΚΑΡΠΑ (ΡΟΔΑΚΙΝΙΑ – ΝΕΚΤΑΡΙΝΙΑ – ΔΑΜΑΣΚΗΝΙΑ)
Περίοδος ανθοφορίας για τη ροδακινιά και τη νεκταρινιά, ενώ ο θρίπας γεννά τα αυγά του στα άνθη τους, όπου στη συνέχεια οι προνύμφες που εκκολάπτονται τρέφονται από άνθη, νεαρούς καρπούς και τρυφερά φύλλα. Σημειώνεται ότι στα ροδάκινα και στα νεκταρίνια προκαλούν εσχάρωση, δερμάτωση και παραμόρφωση των καρπών και ο έλεγχος των καλλιεργειών για την ύπαρξη του εντόμου, γίνεται με τίναγμα των κλαδιών πάνω σε έγχρωμο χαρτί ή με τη χρήση μπλε κολλητικής παγίδας.
Για την αντιμετώπιση του θρίπα, εάν διαπιστωθεί η ύπαρξή του στα άνθη, συνιστάται η εφαρμογή ενός κατάλληλου, εγκεκριμένου εντομοκτόνου στο στάδιο της πτώσης των πετάλων.
Γίνεται γνωστό ότι το ενήλικο άτομο της οπλοκάμπης εμφανίζεται κατά τη διάρκεια της άνθησης της δαμασκηνιάς και γεννά τα αυγά του στον κάλυκα των ανθέων. Οι προνύμφες που θα εκκολαφθούν εισέρχονται στους νεαρούς καρπούς και καταστρέφουν την ωοθήκη και μια προνύμφη προσβάλλει, συνήθως, 4-5 καρπούς. Οι προσβεβλημένοι καρποί συχνά πέφτουν στο έδαφος.
Ενδείκνυται ψεκασμός σε οπωρώνες δαμασκηνιάς που σημειώθηκε προσβολή από οπλοκάμπη την περυσινή περίοδο και μάλιστα στο ίδιο χρονικό στάδιο που προβλέπεται για τον θρίπα.
ΑΧΛΑΔΙΑ
Οι παραγωγοί αχλαδιών πρέπει να γνωρίζουν ότι τα ακμαία θηλυκά της οπλοκάμπης ωοτοκούν στη βάση του κάλυκα των ανθέων των δένδρων και οι νεαρές προνύμφες που εκκολάπτονται σε λίγες ημέρες, μπαίνουν στο εσωτερικό των καρπών τους απ’ όπου και τρέφονται. Οι προσβεβλημένοι νεαροί καρποί παρουσιάζουν παραμορφώσεις, σκοτεινές κηλίδες που τελικά πέφτουν, γι’ αυτό όπου υπάρχει δεδομένο προσβολών, συνιστάται επέμβαση με κατάλληλα, εγκεκριμένα εντομοκτόνα την εποχή πτώσης των πετάλων.
Τα ενήλικα θηλυκά της κηκιδόμυγας των μικρών αχλαδιών, ωοτοκούν μέσα στα κλειστά άνθη της αχλαδιάς πριν αυτά ανοίξουν και οι προνύμφες που εκκολάπτονται μετά από ολίγες ημέρες τρέφονται με το εσωτερικό της ωοθήκης. Σημειώνεται ότι τα καρπίδια που έχουν προσβληθεί είναι μεγαλύτερα από αυτά που δεν έχουν προσβληθεί, είναι παραμορφωμένα, μαυρίζουν και πέφτουν. Συνιστάται σε οπωρώνες αχλαδιάς στους οποίους παρατηρήθηκαν σοβαρές προσβολές κατά την προηγούμενη καλλιεργητική περίοδο, ψεκασμός με ένα κατάλληλο, εγκεκριμένο εντομοκτόνο, στο στάδιο που τα άνθη είναι διογκωμένα, κλειστά και πριν ακόμα αυτά ανοίξουν.
Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...
Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...
Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...