Ελληνικός χυμός αρώνιας στην αγορά απ'τον Οκτώβριο

28-03-2014, 13:59
Ελληνικός χυμός αρώνιας στην αγορά απ'τον Οκτώβριο

Ελληνικό χυμό αρώνιας θα έχουν τη δυνατότητα να προμηθεύονται από τον προσεχή Οκτώβριο οι Έλληνες πολίτες, ο οποίος και θα φέρει όλες τις απαιτούμενες σφραγίδες που θα δηλώνουν την πιστοποίησή του, όπως τόνισε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο τακτικός ερευνητής του Ινστιτούτου Δασικών Ερευνών του ΕΘΙΑΓΕ, Ιωάννης Σπανός, υπενθυμίζοντας ότι σήμερα κυκλοφορούν στην αγορά σταφίδα, μαρμελάδα και γλυκό του κουταλιού.

 

Υπογραμμίζοντας το ολοένα αυξανόμενο ενδιαφέρον παραγωγών, κυρίως στη Β. Ελλάδα, για την νέα δυναμική καλλιέργεια (δεν απαιτεί τη χρήση φυτοφαρμάκων και δεν παρουσιάζει ασθένειες), που μέχρι πριν και οκτώ χρόνια ήταν παντελώς άγνωστη στη χώρα μας, και ακούει στο όνομα «αρώνια η μελανόκαρπη», ο κ. Σπανός επεσήμανε ότι από το 2011 βρίσκεται και επίσημα στην ιστοσελίδα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

 

Όπως εξήγησε, σήμερα τα στρέμματα που έχουν σπαρθεί με το αποκαλούμενο “super food” ανέρχονται στα 750 πανελλαδικά, με την ετήσια παραγωγή να κυμαίνεται στους 200 τόνους. Η πρώτη ομάδα παραγωγών που ασχολήθηκε με την καλλιέργεια αρώνιας πριν από οκτώ χρόνια, εντοπίζεται στις Σέρρες, όπου και καλλιεργούνται 240 στρέμματα, ακολουθούν Χαλκίδα, Θήβα, Λαμία κ.α. Μεταξύ άλλων επεσήμανε ότι οι ανάγκες της χώρας σε αρώνια κυμαίνονται στους 200 τόνους, όση δηλαδή είναι και η παραγωγή σε ετήσια βάση, και επεσήμανε ότι “θα μπορούσαμε το συγκεκριμένο προϊόν να το μετατρέψουμε σε εξαγώγιμο, εφόσον βέβαια εξασφαλίζαμε μεγάλες ποσότητες”.

 

Χαμηλό το κόστος καλλιέργειας, ικανοποιητικά τα έσοδα

 

Σύμφωνα με τον κ. Σπανό, η καλλιέργεια αρώνιας είναι πολύ επικερδής, αρκεί να ασχοληθεί κάποιος σοβαρά. Αντέχει ακόμη και σε παγετό (-25 βαθμούς Κελσίου), δεν θέλει πολύ νερό και η απόδοσή της είναι πολύ μεγάλη». Όπως εξήγησε, μπορεί το κόστος καλλιέργειας της αρώνιας να είναι χαμηλό, ωστόσο τόσο η στρεμματική, όσο και η οικονομική απόδοση είναι ιδιαίτερα ικανοποιητικές. Στο πλαίσιο αυτό τόνισε ότι “η αρώνια είναι μια πρώτης τάξης ευκαιρία για όσους επιθυμούν να αποκτήσουν ένα πρόσθετο ικανοποιητικό εισόδημα.

 

Στην Ελλάδα η αρώνια μπορεί να αναπτυχθεί και να δώσει καθαρό εισόδημα που να φτάνει τα 1.000-1.500 ευρώ το στρέμμα, υπολογίζοντας μία μέση παραγωγή 3 κιλών ανά φυτό μετά το πέμπτο έτος και μία μέση τιμή 3 ευρώ το κιλό. Σε διεθνές επίπεδο, η ζήτηση των καρπών της αρώνιας, αλλά κυρίως των χυμών της υπερβαίνει κατά πολύ την προσφορά. Η ζήτηση αυτή, σύμφωνα με τον κ. Σπανό προέρχεται κυρίως από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη, όπου η αρώνια χρησιμοποιείται τόσον στη μεταποίηση, όσο και για την παρασκευή τροφίμων.

 

Στην Αγγλία, στο Βέλγιο και στη Γαλλία υπάρχει μεγάλη ζήτηση για τους χυμούς, το ξίδι και τα σιρόπια που έχουν βάση την αρώνια. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού η τιμή της αρώνιας κυμαίνεται μεταξύ 3,5-4,5 ευρώ ανά κιλό. Η τιμή των κατεψυγμένων καρπών κυμαίνεται μεταξύ 2,5-3,5 ευρώ ανά κιλό, ενώ του χυμού της αρώνιας σε μείγμα με άλλους χυμούς κυμαίνεται μεταξύ 10-12 ευρώ ανά κιλό.

 

Η αρώνια και οι ευεργετικές της ιδιότητες

 

Η αρώνια είναι ένας θάμνος που αναπτύσσεται σε υγρές περιοχές και κυρίως σε όξινα εδάφη, ενώ σύμφωνα με τον κ. Σπανό είναι λιτοδίαιτο είδος, χωρίς μεγάλες καλλιεργητικές απαιτήσεις και μπορεί να καλλιεργηθεί σε διαφορετικά κλίματα (ξηρά ή υγρά) και εδάφη (αμμώδη ως πηλώδη, όξινα, ουδέτερα, αλκαλικά). Ευδοκιμεί και αναπτύσσεται ταχύτερα σε υγρά, ελαφρά και τυρφώδη εδάφη, ενώ παρότι απαιτεί ηλιοφάνεια, ωστόσο ευδοκιμεί και σε ημίσκιο περιβάλλον. Κάνει μικρούς μαύρους καρπούς που τρώγονται και χρησιμοποιούνται και στον κλάδο των φαρμακευτικών σκευασμάτων. Το συγκεκριμένο φυτό είναι ιδιαίτερα διάσημο στη Ρωσία, την Τσεχία, τη Λιθουανία, αλλά και την Πολωνία, όπου καλλιεργείται σε χιλιάδες στρέμματα.

 

Μάλιστα, οι Λιθουανοί παράγουν από αυτούς το φημισμένο κρασί «Aronijos», που συνιστάται ακόμη και για την πρόληψη καρδιοπαθειών. Μεγάλες εκτάσεις υπάρχουν επίσης στις ΗΠΑ και στα νότια του Καναδά, από όπου εισήχθη στην Ευρώπη, πριν από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, αρχικά ως καλλωπιστικό φυτό. Οι χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης ήταν αυτές που το χρησιμοποίησαν πρώτες ως φαρμακευτικό φυτό και είναι χαρακτηριστικό πως εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα καλλιεργούνται σήμερα στη Σιβηρία, ενδεικτικό ότι αντέχει και στο πολύ ψυχρό κλίμα. Στις χώρες αυτές οι μεγαλύτερες ποσότητες χρησιμοποιούνται στη φαρμακολογία, αλλά και για την παρασκευή χυμού, ο οποίος είναι πλούσιος σε φαινόλες, κατεχίνες, φλαβονόλες κ.α. Στις Βαλκανικές χώρες χρησιμοποιούν τους καρπούς για να παρασκευάσουν μαρμελάδα ή γλυκά.

 

Ο καρπός είναι πλούσιος σε πηκτίνη, τον φυσικό οξικό πολυσακχαρίτη που αφθονεί στα μήλα, τα κυδώνια και τα πορτοκάλια. Είναι πολύτιμος για τη φαρμακοβιομηχανία, ενώ τα εκχυλίσματα των φύλλων και των καρπών έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες και θεραπεύουν πολλές ασθένειες, όπως φλεγμονές, καρδιοπάθειες και διαβήτη.

 

Οι καρποί της αρώνιας είναι μεταξύ των πλέον πλούσιων σε αντιοξειδωτικές ουσίες και σε βιταμίνη C. Για νωπή κατανάλωση δεν παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον, επειδή έχουν πολύ στυφή γεύση, αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθούν σε κοκτέιλ χυμών, αλκοολούχων ή ενεργητικών ποτών, σε τσάι, σιρόπια, ζελέ, σε φαρμακευτικά σκευάσματα και ως χρωστικές τροφίμων. Η αρώνια περιέχει υψηλές ποσότητες ανθοκυανών και φλαβονοειδών και χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση της υπέρτασης, επειδή συμβάλλει στην κανονική διαπερατότητα και ελαστικότητα των τοιχωμάτων των αιμοφόρων αγγείων. Χρησιμοποιείται επίσης για τη μείωση της χοληστερίνης σε άτομα που πάσχουν από αθηροσκλήρυνση.

 

πηγή: ΑΜΠΕ

Θέματα της ίδιας ενότητας
12.18.2020 12:47

Η ευφυής γεωργία αύξησε την παραγωγή στα βιολογικά φασόλια των Πρεσπών
Την εισαγωγή πρακτικών στη γεωργία ακριβείας, ήτοι ευφυούς γεωργίας σε βιολογικές καλλιέργειες, έχουν αναλάβει η Εταιρία Προστασίας...

11.15.2019 14:49

Δέσμευση Μητσοτάκη για επιστροφή του προπληρωμένου ΕΦΚ στο κρασί
Ο πρωθυπουργός τόνισε πως ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στο κρασί ήταν ένας άδικος φόρος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

10.04.2019 14:28

Ελιές και ελαιόλαδο της Ελλάδας εξαιρούνται από τους αμερικανικούς δασμούς
Η ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης εκφράζει την ικανοποίηση της για την εξέλιξη.

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<