ΕΑΣ Ζακύνθου: Γλυκαίνει τις αγορές με σοκολατένια σταφίδα

28-03-2014, 13:48
ΕΑΣ Ζακύνθου: Γλυκαίνει τις αγορές με σοκολατένια σταφίδα

Της Άννας Αραμπατζή

 

Κόντρα στη νοοτροπία του χύμα και με νέα προϊόντα κινείται πλέον στις αγορές η ΕΑΣ Ζακύνθου. Μια από τις πρώτες Ενώσεις που δημιουργήθηκαν στην Ελλάδα, «βλέπει» την κρίση ως ευκαιρία, για τη διάθεση των προϊόντων της, που κερδίζουν έδαφος. Ένα από τα πιο πρόσφατα εγχειρήματά της είναι και η σοκολατένια σταφίδα.

 

Με «όπλο» ένα νέο προϊόν, τη σοκολατένια σταφίδα, κερδίζει νέες αγορές η ΕΑΣ Ζακύνθου. Η πρώτη της εμφάνιση έγινε προ ημερών στην έκθεση Οινόραμα 2014 και οι εντυπώσεις ήταν κάτι παραπάνω από θετικές. «Η σταφίδα είναι πλήρης τροφή, εμείς ανοίξαμε λίγο παραπάνω το προϊόν», τονίζει στην «Παραγωγή» ο διευθυντής της Ένωσης, κ. Πέτρος Βισβάρδης.

Τις προσεχείς ημέρες, το προϊόν που είναι έτοιμο από άποψη παραγωγής, μπαίνει σε σακουλάκι και κάνει το ντεμπούτο του στις αγορές. Θα ξεκινήσει από 35 καταστήματα στην Αθήνα και την τοπική αγορά, ενώ το επόμενο βήμα της είναι και το μεγαλύτερο. Η ΕΑΣ είναι ένα βήμα πριν τη συμφωνία για εξαγωγή με δύο ενδιαφερόμενους από τις ΗΠΑ. Η επαφή έγινε στην έκθεση και μαζί με τη σοκολατένια σταφίδα οι υποψήφιοι συνεργάτες κοιτούν και το λάδι και το κρασί της Ζακύνθου. Η πρώτη εμφάνιση της σοκολατένιας σταφίδας θα γίνει με προσιτή τιμή και συσκευασία, ενώ για μια πιο… γκουρμέ παρουσία είναι ήδη στο στάδιο του σχεδιασμού ένα πιο διαφορετικό «περιτύλιγμα».

Επόμενο βήμα είναι να προστεθεί η σοκολατένια σταφίδα στα προϊόντα που πουλά η Ένωση στα duty free του αεροδρομίου του νησιού. Έχουν παρουσία τα τελευταία 5 με 6 χρόνια εκεί και μάλιστα πάει τόσο καλά η προσπάθεια κάθε καλοκαίρι, που προσπαθούν να επεκταθούν και σε άλλα αεροδρόμια που έχουν κίνηση όλη τη χρονιά, όπως αυτά της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.

«Προσπαθούμε να αναπτύξουμε σχέσεις με τον τουρισμό», σημειώνει ο κ. Βισβάρδης. Στο νησί τα καταστήματα αρχίζουν να συνεργάζονται με τα ξενοδοχεία, ενώ πλέον υπάρχει και επισκέψιμο ελαιοτριβείο. «Μπαίνουμε σ’ ένα δρόμο. Έχουν καταλάβει οι ξενοδόχοι ότι δεν μπορούν να πουλούν μόνο ήλιο και θάλασσα», προσθέτει ο διευθυντής της ΕΑΣ.

 

Η σταφίδα

Η Ένωση ασχολείται παραδοσιακά με τη σταφίδα που έχει χαρακτηριστεί ως ΠΟΠ (Προϊόν Ονομασίας Προέλευσης). Από τους 2.500 τόνους που παράγονται στο νησί, στην Ένωση αντιστοιχούν οι 1.500. Πρόκειται για δύσκολο προϊόν, από το οποίο δεν δημιουργείται απόθεμα. Το 90% «φεύγει» για τις αγορές της Ολλανδίας και της Αγγλίας. Ωστόσο, ο Συνεταιρισμός αναζητά δίοδο για τη Ρωσία και την Κίνα.

 

Το λάδι

Στο ελαιόλαδο τα τελευταία 2 με 3 χρόνια κάνουν μια σοβαρή προσπάθεια προώθησης. Αν και η φετινή χρονιά τους άφησε χωρίς παραγωγή, περιμένουν καλύτερα αποτελέσματα από την επόμενη. Το πρόβλημα όμως με αυτό το προϊόν είναι η χύμα διάθεσή του. Από τους 6.000 τόνους που παρήχθησαν πέρυσι στο νησί, μόλις 150 τόνοι εμφιαλώθηκαν. Το υπόλοιπο έφυγε σε βυτίο, κυρίως για την Ιταλία, ακολουθώντας τη… γνωστή πλέον διαδρομή. Και, μάλιστα, αυτό συμβαίνει ενώ το ζακυνθινό ελαιόλαδο έχει χαρακτηριστεί ως προϊόν Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ) εδώ και 15 χρόνια.

«Προσπαθούμε να εμφιαλώνουμε όσο το δυνατόν περισσότερο ελαιόλαδο μπορούμε», τονίζει ο κ. Βισβάρδης, το οποίο το προωθούν μέσω εκθέσεων στο εξωτερικό. Ήδη μέσα από το πρόγραμμα προώθησής του, έγιναν γνωστοί και έκλεισαν μικρές συμφωνίες σε χώρες όπως η Ρωσία και η Γαλλία, ενώ υπάρχουν συζητήσεις και με τη Γερμανία.

Το κρασί

Στην κατηγορία του κρασιού φαίνεται πως γίνονται τα μεγαλύτερα άλματα. Μέχρι πρότινος πουλούσαν περισσότερο χύμα προϊόν και τα τελευταία 3-4 χρόνια αυτό έχει αλλάξει και, όπως εκτιμά η διοίκηση του Συνεταιρισμού, ανοίγει μια πολύ σοβαρή αγορά στο κρασί. Με νέα μηχανήματα και συνεχείς προσπάθειες, το 40% του εμφιαλωμένου πλέον κρασιού τους καταλήγει στην τοπική αγορά, ενώ γίνονται κινήσεις για εξαγωγές. Ενδεικτικά, στην Κίνα έχουν παρουσία τριών ετών. «Έχουμε μια νέα σειρά ετικετών που προσδιορίζει τη Ζάκυνθο. Όλες οι ετικέτες φέρουν το ‘‘Ζ’’», σημειώνει ο κ. Βισβάρδης για να προσθέσει: «Στόχος μας είναι να αυξήσουμε τις πωλήσεις εμφιαλωμένων προϊόντων, κυρίως μέσω εκθέσεων στο εξωτερικό».

Λόγω κρίσης, οι αγορές έχουν αρχίσει να «ανοίγουν», όσο παράδοξο κι αν ακούγεται αυτό. Εξαιτίας, της κρίσης, «οι αγορές θέλουν αυτό που παίρνουν να είναι πλήρες και καλό. Αυτό μας ευνοεί», σημειώνει ο κ. Βισβάρδης.

Το «αγκάθι» της ρευστότητας

Το μεγάλο τους πρόβλημα είναι η έλλειψη ρευστότητας, μετά και τις εξελίξεις με την Αγροτική Τράπεζα. Αυτή άλλωστε ήταν και η βασική πηγή άντλησης κεφαλαίων για την εξυπηρέτηση των παραγωγών. Όσο για τα προγράμματα συμβολαιακής γεωργίας που «τρέχουν» τον τελευταίο καιρό, σύμφωνα με τον κ. Βισβάρδη είναι ακόμα σε θεωρητικό επίπεδο και δεν καλύπτουν προϊόντα όπως η σταφίδα και το λάδι. Ωστόσο, στο Συνεταιρισμό, το «ψάχνουν» με την Τράπεζα Πειραιώς.

 

Η Ένωση

Η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΑΣ) Ζακύνθου ιδρύθηκε το 1920. Μέλη της είναι 52 Πρωτοβάθμιοι Συνεταιρισμοί, στους οποίους συμμετέχουν 5.800 αγρότες. Στην πορεία της η Ένωση, από την ίδρυσή της μέχρι σήμερα δραστηριοποιήθηκε σε διάφορους τομείς, κυρίως όμως στην εμπορία των αγροτικών προϊόντων που παράγονται στο νησί.
Σήμερα, οι κύριες δραστηριότητες της Ένωσης είναι η συγκέντρωση τυποποίηση και εμπορία των βασικών αγροτικών προϊόντων της Ζακύνθου, δηλαδή Κορινθιακή σταφίδα, ελαιόλαδο και κρασί, η εμπορία ειδών γεωργικής χρησιμότητας, όπως λιπάσματα, ζωοτροφές, φυτοφάρμακα, εργαλεία, αλλά και η παροχή υπηρεσιών, όπως επιδοτήσεις, επιστροφή ΦΠΑ κ.λπ. Για το σκοπό αυτό διαθέτει Σταφιδεργοστάσιο, Τυποποιητήριο ελαιολάδου, Οινοποιείο και πρατήριο πώλησης γεωργικών εφοδίων, φυτοφαρμάκων και μηχανημάτων.
 
 

Θέματα της ίδιας ενότητας
10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<