ΕΑΣΗ: Μετά τον Απρίλιο αντιμέτωπη με την Πειραιώς!

28-03-2014, 13:01
ΕΑΣΗ: Μετά τον Απρίλιο αντιμέτωπη με την Πειραιώς!

Της ΒΟΥΛΑΣ ΜΑΛΑΙΝΟΥ

(malainou@paragogi.net)

 

Για την ΕΑΣΗ τα δύσκολα ξεκινούν μετά τον Απρίλιο, όταν θα κληθεί να αποπληρώσει τις υψηλές της δανειακές υποχρεώσεις προς τον πιστωτή της, την Τράπεζα Πειραιώς, με στόχο την αποφυγή της ιδιωτικοποίησής της.

 

Μέχρι τότε και εκτός απροόπτου η ΕΑΣ Ηρακλείου θα έχει ξεχρεώσει παραγωγούς, προμηθευτές, εφορία και ασφαλιστικά ταμεία, ενώ στους παραπάνω συμπεριλαμβάνονται και οι εργαζόμενοί της. Οι τελευταίοι αναμένουν «ξεχασμένα» δεδουλευμένα, ενώ οι πλέον απολυμένοι την… αποζημίωσή τους.

Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές Μαρτίου ΕΑΣΗ και Πειραιώς έδωσαν τα χέρια για τη σύναψη δανειακής σύμβασης ύψους 18,5 εκατ. ευρώ, ποσό, το οποίο θα αξιοποιηθεί για την κάλυψη παλαιών και νέων υποχρεώσεων της Ένωσης.

Για τον επόμενο μήνα προγραμματίζεται η σταδιακή εκταμίευση των δανείων της Τράπεζας, έτσι ώστε πρωτίστως να αποπληρωθούν οι παραγωγοί των οινοστάφυλων και οι εργαζόμενοι. Στους πρώτους οι οφειλές ανέρχονται σε 1,7 εκατ. ευρώ, ενώ στους δεύτερους τα χρωστούμενα φτάνουν σε 0,5 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται, δε, ότι ήδη έχουν καλυφθεί οφειλές στη ΔΕΗ ύψους 0,2 εκατ. ευρώ.

Το δάνειο αυτό είναι η μεγάλη ευκαιρία της Ένωσης, καθώς θα καλύψει τις οικονομικές της εκκρεμότητες προς όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και θα συνεχίσει το εμπόριο αγροτικών προϊόντων.

Στόχος της ΕΑΣΗ είναι μέχρι τα τέλη Απριλίου να έχει ξεχρεώσεις τους πάντες, έτσι ώστε, εν συνεχεία, να γίνουν οι απαραίτητες διαπραγματεύσεις με την Πειραιώς, για τον τρόπο, με τον οποίο θα εξυπηρετηθούν τα «κόκκινα» δάνεια της τάξεως των 65 εκατ. ευρώ.

Σε αυτό το σημείο αξίζει να επισημανθεί ότι η Ένωση για να λάβει το πολυπόθητο δάνειο-«ανάσα» από τον πιστωτή της, προχώρησε σε κινήσεις εξυγίανσης. Έκλεισε όλα τα σούπερ μάρκετ της, απολύοντας τους εργαζομένους σε αυτά, οι οποίοι είδαν το «λουκέτο» με θετικό «μάτι», αφού ήταν απλήρωτοι σχεδόν ένα χρόνο.

 


Στη σκιά… της ιδιωτικοποίησης

Το ενδεχόμενο πτώχευσης για την ΕΑΣΗ, από τη στιγμή που οι φορείς με τους οποίους συνεργάζεται αποπληρωθούν, ουσιαστικά απομακρύνεται. Το σενάριο, όμως, που θέλει την Ένωση να περνά στα χέρια ιδιώτη και μάλιστα μετά από «εντολές» της Πειραιώς είναι πιο επίκαιρο από ποτέ.

Η ΕΑΣ Ηρακλείου θα πρέπει αμέσως μετά την τακτοποίηση των λοιπών εκκρεμοτήτων της να καθίσει στο ίδιο τραπέζι με την ηγεσία της Τράπεζας, με στόχο να βρεθεί η μέση λύση, με την οποία από τη μία θα ρυθμιστούν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια που έχει στα «γκισέ» του ο πιστωτής και από την άλλη, που θα διατηρήσει την Ένωση ως έχει.

Στο πλαίσιο αυτό, η αξιοποίηση των ακινήτων που διαθέτει η ΕΑΣΗ είναι μία από τις προτεινόμενες λύσεις. Πρόκειται για ακίνητα μεγάλης αξίας σε Κρήτη και Αθήνα, τα οποία αφού δεν μπορούν να πουληθούν, τότε θα αξιοποιηθούν.

Ένα από αυτά είναι το κτίριο της οδού Αρχιεπισκόπου Μακαρίου στην πόλη του Ηρακλείου, συνολικών επιφανειών 6.500 τετραγωνικών μέτρων, για το οποίο η Ένωση καταβάλει μεγάλους φόρους.

Χαρακτηριστική είναι, άλλωστε, η δήλωση του προέδρου της ΕΑΣΗ Ανδρέα Στρατάκη, έπειτα από τις επαφές του με στελέχη της Πειραιώς στην Αθήνα, ότι «θέλουμε να αξιοποιήσουμε αυτό το κτίριο. Αν βρούμε τους σωστούς επενδυτές μπορεί να γίνει ένα θαυμάσιο ξενοδοχείο ή να μετατραπεί σε κλινική. Μπορεί να γίνει οποιαδήποτε σοβαρή επένδυση».

Αναφορικά με το ενδεχόμενο της ιδιωτικοποίησης, μήνες πριν πληροφορίες ανέφεραν πως για την αποπληρωμή των «κόκκινων» δανείων, η Πειραιώς μελετούσε την ίδρυση μίας εταιρείας, στην οποία το μεγαλύτερο ποσοστό θα κατέχει κορυφαίος Έλληνας επιχειρηματίας, παράλληλα όμως συμμετοχή, αν και μικρότερη, θα έχουν και τα μέλη της ΕΑΣΗ.

Ο ρόλος του ιδιώτη θα ήταν να αξιοποιεί το οινοποιείο και το εμφιαλωτήριο ελαιολάδου, πράγμα για το οποίο στελέχη της Ένωσης λεγόταν πως αντιδρούσαν έντονα.

Συγκεκριμένα, γινόταν λόγος για τις παραγωγικές μονάδες της ΕΑΣΗ.

 

Βιωσιμότητα

Πέρα από τα υπό επεξεργασία σχέδια, η Ένωση συνεχίζει την εφαρμογή του προγράμματος βιωσιμότητας που έχει συμφωνήσει με την Πειραιώς, η οποία προβλέπει σημαντική πτώση του λειτουργικού της κόστους.

Παράλληλα, η εμπορία των αγροτικών της προϊόντων είναι το μεγάλο «ατού» της, καθώς τα όποια έσοδα θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την καταβολή των δανειακών της δόσεων, έτσι ώστε οι σχέσεις Ένωσης - Τράπεζας να μη διαταραχθούν ξανά στο μέλλον.

 

 

 

Θέματα της ίδιας ενότητας
10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<