(upd5)Παραμένει το αδιέξοδο στο γάλα-Περιορισμένα τα περιθώρια αλλαγών, λέει το ΥΠΑΝ

26-03-2014, 14:32
(upd5)Παραμένει το αδιέξοδο στο γάλα-Περιορισμένα τα περιθώρια αλλαγών, λέει το ΥΠΑΝ

Μάχη πάνω απο ... την καρδάρα με το γάλα δίνει η κυβέρνηση Σαμαρά. Οι αντάρτες βουλευτές εμφανίζονται ο ένας μετά τον άλλο, κάνοντας ακόμα πιο δύσκολο το να περάσει απο τη βουλή το νομοσχέδιο ως έχει.


 Σύμφωνα με στέλεχος του υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, δεν αποκλείονται οι συναντήσεις με βουλευτές για ενημέρωση σε ό,τι αφορά στις αλλαγές που προωθούνται στην αγορά γάλακτος και ήδη έχουν γίνει κάποιες τέτοιες επαφές, αλλά «υπάρχει συμφωνία με την τρόικα και τα περιθώρια κινήσεων και τροποποιήσεων είναι περιορισμένα».

 

Το ίδιο στέλεχος ανέφερε την εκτίμησή του ότι θα καμφθούν διαφωνίες όταν έρθουν οι τελικές διατάξεις στη Βουλή, διότι οι διαφωνούντες θα καταλάβουν την ουσία της ρύθμισης. «Είναι συντριπτικό πλεονέκτημα το γάλα ημέρας και το ελληνικό σήμα, που δίνει τη δυνατότητα να ενισχυθούν οι Έλληνες αγελαδοτρόφοι, έστω και αν είναι κατά τι ακριβότερο» σχολίασε επίσης το ίδιο στέλεχος.

 

Ωστόσο, το κύμα αντιδράσεων δεν λέει να καταλαγιάσει. Ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάξιμος Χαρακόπουλος, επιμένει να παραιτηθεί σε περίπτωση που δεν υπάρξουν σοβαρές αλλαγές. Από την άλλη και ο Ανδρέας Λοβέρδος δήλωσε σήμερα πως εάν έρθουν στη βουλή ως έχουν οι ρυθμίσεις για το γάλα, θα τις καταψηφίσει.

 

Στα… κάγκελα για το γάλα είναι εξαρχής και οι βουλευτές, Μιχάλης Κασσής, Γιώργος Βλάχος και Θάνος Μωραΐτης.

 

Μύλος στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου

 

Κατηγορίες προς την κυβέρνηση για μη ενημέρωση του Κοινοβουλίου σχετικώς με το περιεχόμενο και τον τρόπο ψήφισης του πολυνομοσχεδίου, στο οποίο περιλαμβάνονται οι προσφάτως συμπεφωνημένες ρυθμίσεις μεταξύ της κυβέρνησης και της τρόικας, αλλά και αιχμές βουλευτών και της συμπολίτευσης για το θέμα του γάλακτος, διατυπώθηκαν στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου. Κατά την συνεδρίαση της Επιτροπής επί του σχεδίου νόμου για τα εμπορικά πλοία, το θέμα «άνοιξε», όταν ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης ρώτησε τον πρόεδρο, βουλευτή της ΝΔ Γιώργο Βλάχο αν έχει υπόψη του πότε θα κατατεθεί το σχέδιο νόμου, δεδομένου ότι η επεξεργασία του θα γίνει από την Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου.

 

Η απάντηση του κ. Βλάχου ότι «δεν έχει ενημέρωση», πυροδότησε τις αντιδράσεις των βουλευτών όλων των πτερύγων, με το Θάνο Μωραϊτη (ΠΑΣΟΚ) να μιλάει για «μεγάλη ξεφτίλα», αφού «αυτή την ώρα δεν έχει κανείς από μας εικόνα νομοσχεδίου». «Δεν ξέρουμε τι περνάνε και τι υπάρχει και κάποιοι περνάνε από την πίσω πόρτα τα θέματα τους. Αυτό είναι η επιτομή του πελατειακού κράτους και η επιτομή του πελατειακού κράτους έχει συγκεκριμένο εκπρόσωπο», είπε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ.

 

«Οι κτηνοτρόφοι, επειδή είναι ο μόνος κλάδος που επικοινώνησε μαζί μας, δεν έχουν καμία επικοινωνία. Με ένα μνημόνιο ζητούν να συμμετέχουν στον διάλογο. Χθες έκαναν μια εποικοδομητική πρόταση, για την οποία από την πρώτη στιγμή είπα πως έχω εναλλακτική πρόταση. Υπονόησα κάτι παρόμοιο με αυτό που είπαν οι κτηνοτρόφοι και το οποίο πρέπει να είναι η τελική λύση», τόνισε ο βουλευτής της ΝΔ Γιώργος Βλάχος. Ο Χρ. Κατσώτης (ΚΚΕ) είπε ότι οι βουλευτές λειτουργούν κατά πληροφορίες και αυτό χρειάζεται να εκτιμηθεί από τον ελληνικό λαό για το πώς έρχονται στη Βουλή νομοσχέδια με τέτοιες ρυθμίσεις, που ανατρέπουν δικαιώματα και κατακτήσεις και καταστρέφουν μικρούς παραγωγούς. «Δηλαδή εδώ οι βουλευτές είναι μαριονέτες», ανέφερε.

 

Ο Δημ. Παπαδημούλης είπε πως στο νομοσχέδιο φημολογείται ότι υπάρχουν θέματα που δεν είναι μνημονιακά προαπαιτούμενα και ζήτησε να αποσυρθούν. Επικαλέστηκε δε, δήλωση του υφυπουργού Μεταφορών Μ. Παπαδόπουλου ότι τεχνικά κλιμάκια της τρόικας λειτουργούν ως μαγαζάκια ιδιωτικών συμφερόντων για να αιτιολογήσει «για να μην ανακαλυφθούν εκ των υστέρων ρυθμίσεις που ψηφίστηκαν με το άλλοθι της σωτηρίας της χώρας».

 

Την πρόταση των αγελαδοτρόφων στηρίζουν Μαρίνος, Χαρακόπουλος, Στύλιος και Κοψαχείλης

 

Τη στήριξή του στους αγελαδοτρόφους εκφράζει, σε δήλωσή του, ο βουλευτής Ηλείας της ΝΔ Ανδρέας Μαρίνος, χαρακτηρίζοντας ως μονόδρομο την πρότασή τους για το γάλα. «Αναμφισβήτητα, κινείται στη σωστή κατεύθυνση και μας βγάζει από το αδιέξοδο.

 

Το σχέδιο νόμου στην υπάρχουσα μορφή του στραγγαλίζει την κτηνοτροφία και κυρίως τη γαλακτοπαραγωγό αγελαδοτροφία» τονίζει και προσθέτει: «Οι Έλληνες πολίτες δεν πρέπει να γίνουν έρμαια των πολυεθνικών εταιρειών και γι' αυτό οφείλουμε να τους προστατέψουμε από τα διάφορα τεχνάσματα αυτών των επιχειρήσεων. Είναι χρέος και καθήκον μας να στηρίξουμε την πρόταση των αγελαδοτρόφων, η οποία προασπίζει την εγχώρια παραγωγή». Όπως είναι γνωστό οι αγελαδοτρόφοι έκαναν ένα βήμα πίσω από τις αρχικές τους θέσεις, με τον Σύνδεσμο Αγελαδοτρόφων Ελλάδας, την Ένωση Φυλής Χολστάϊν και το ΘΕΣγάλα, να καταθέτουν κοινή πρόταση προς άρση του αδιεξόδου.

 

Η πρόταση από την αρχή έχει τύχει της υποστήριξης του αναπληρωτή υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάξιμου Χαρακόπουλου, ο οποίος θεωρεί ότι πρόκειται για μια εποικοδομητική πρωτοβουλία. Μόλις χθες τόνισε, σε δήλωσή του, πως μετά τη διάθεση που επέδειξαν οι αγελαδοτρόφοι, θα πρέπει όλοι να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων για να αρθεί το αδιέξοδο στο ζήτημα του γάλακτος. Για την υπόθεση της επιμήκυνσης της διάρκειας ζωής του γάλακτος, τοποθετήθηκε και ο βουλευτής Άρτας της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Στύλιος.

 

«Υπάρχουν κι άλλοι τρόποι με τους οποίους μπορεί να μειωθεί η τιμή του γάλακτος και να αρθούν οι στρεβλώσεις στην αγορά προς όφελος των καταναλωτών» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. «Να μην καταφύγουμε», συνέχισε, «σε ρυθμίσεις που ενδεχομένως θα δημιουργήσουν νέες στρεβλώσεις και θα πλήξουν τον πρωτογενή τομέα. Τις τελευταίες ημέρες έχουν ειπωθεί νέες προτάσεις προς την κατεύθυνση αυτή».

 

Παράλληλα και ο βουλευτής Γρεβενών Τιμολέων Κοψαχείλης, έρχεται να εκφράσει την υποστήριξή του στην κοινή πρόταση φορέων της αγελαδοτροφίας. Σε δήλωσή του ανέφερε ότι «κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση και οφείλουμε να την εξετάσουμε». Το ζητούμενο, όπως είπε, είναι η προστασία του παραγωγικού και διατροφικού προτύπου της χώρας και κατά συνέπεια η προστασία του Έλληνα καταναλωτή.

 

Σκορδάς: Αλλαγή στην ουσία της συμφωνίας για το γάλα δεν μπορεί να υπάρχει

 

«Η πρόταση των κτηνοτρόφων είναι γάλα ημέρας να ονομαστεί το γάλα των 5 ημερών που υπάρχει σήμερα. Η πρόταση αυτή δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή και νομίζω ότι εμείς θα πάμε στη Βουλή με την πρόταση που έχουμε καταθέσει. Στο τέλος της ημέρας η Βουλή είναι αυτή η οποία αποφασίζει... Αλλαγή στην ουσία της συμφωνίας δεν μπορεί να υπάρχει» δήλωσε στον ραδιοσταθμό "Βήμα FM" ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Θανάσης Σκορδάς.

 

Ο υφυπουργός εκτίμησε ότι το όφελος των καταναλωτών «μπορεί να είναι και μεγαλύτερο (από 5 λεπτά), καθώς αυτή τη στιγμή υπάρχει στο κομμάτι της διανομής και της εμπορίας του συγκεκριμένου προϊόντος ένα κόστος 6%, το οποίο οφείλεται στις επιστροφές, και ένα κόστος περίπου 15%, το οποίο οφείλεται στο συγκεκριμένο κανάλι διανομής, δηλαδή στην πώληση του μόνο μέσω των καταστημάτων απ’ το ράφι».

Θέματα της ίδιας ενότητας
10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<