Απειλή η ουκρανική κρίση για τις ελληνικές εξαγωγές φρούτων

24-03-2014, 12:30
Απειλή η ουκρανική κρίση για τις ελληνικές εξαγωγές φρούτων

Της ΑΝΝΑΣ ΑΡΑΜΠΑΤΖΗ

(arampatzi@paragogi.net)

 

Επιφυλακτικότητα κυριαρχεί στις τάξεις των Eλλήνων εξαγωγέων φρούτων και λαχανικών, όσον αφορά την ουκρανική κρίση. Οι κυρώσεις που ανακοινώθηκαν από πλευράς ΗΠΑ σε Ρώσους αξιωματούχους μπορεί να ήταν αρκετά ήπιες, αλλά παραμένει ο «φόβος» των ενδεχόμενων οικονομικών κυρώσεων από την Ε.Ε. στη Ρωσία.

 

Σε κλίμα αβεβαιότητας παρακολουθούν τις εξελίξεις στην Ουκρανία οι ελληνικές εξαγωγικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο χώρο των φρούτων και των λαχανικών. Η υποτίμηση του ρωσικού νομίσματος, του ρουβλίου, κατά 22% και του ουκρανικού, της γρίβνας, κατά 30% έναντι του ευρώ, έχει ήδη προκαλέσει προβλήματα υποκατανάλωσης στις δύο χώρες, επηρεάζοντας αρνητικά τις ελληνικές εξαγωγές.

Εάν σε αυτή την κατάσταση προστεθούν και ενδεχόμενες κυρώσεις της Ε.Ε., εξαιτίας των ρωσικών κινήσεων στο θέμα της Κριμαίας, τότε σίγουρα τα ρωσικά αντίποινα θα προκαλέσουν μεγάλο πλήγμα σε έναν από τους δυναμικότερους κλάδους του ελληνικού εξαγωγικού επιχειρείν. Επιπλέον, όλα αυτά συμβαίνουν, ενώ τα κυριότερα προϊόντα που εξάγονται τώρα είναι οι φράουλες, τα ακτινίδια και τα αγγούρια. Το πρόβλημα θα γίνει μεγαλύτερο όταν θα ξεκινήσουν το καλοκαίρι οι εξαγωγές πυρηνόκαρπων (ροδάκινα, νεκταρίνια, κεράσια κ.ά.), όπου οι δύο αγορές, της Ουκρανίας και της Ρωσίας, απορροφούν το 40-45% των εξαγομένων ποσοτήτων.

 

Τί γίνεται τώρα

Μέχρι στιγμής, η κυκλοφορία των προϊόντων γίνεται κανονικά, αν και μειώθηκε ελαφρώς εξαιτίας της υποτίμησης, η οποία οδηγεί σε ακριβότερα προϊόντα στις δύο αγορές. Οι καταναλωτές των δύο χωρών δεν μπορούν να επωμιστούν πρόσθετο οικονομικό βάρος και έτσι περιορίζεται η κατανάλωση, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις εξαγωγές. Επιπλέον, στην ουκρανική αγορά υπάρχει ένα επιπρόσθετο πρόβλημα, οι τράπεζες ζητούν μεγαλύτερη προμήθεια.

«Θέλουμε να πιστεύουμε πως είναι κάτι παροδικό», τονίζει στην «Παραγωγή» ο ειδικός σύμβουλος του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών INCOFRUIT – HELLAS, κ. Γιώργος Πολυχρονάκης και σημειώνει πως τα μεγάλα προβλήματα θα υπάρξουν εάν η κατάσταση αυτή συνεχιστεί ως το καλοκαίρι.

 

Η σύσκεψη

Οι τρέχουσες εξελίξεις στην Ουκρανία και τα προβλήματα των ελληνικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, τέθηκαν επί τάπητος σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε προ ημερών στο υπουργείο Εξωτερικών, υπό την προεδρία του υφυπουργού Εξωτερικών και αρμόδιου για την Οικονομική Διπλωματία κ. Δημήτρη Κούρκουλα με τη συμμετοχή επιχειρηματικών φορέων που δραστηριοποιούνται στην Ουκρανία.

Εκεί, οι εκπρόσωποι του κλάδου τόνισαν πως η Ουκρανία αποτελεί τη βασική δίοδο των ελληνικών φορτίων χιλιάδων τόνων που πάνε προς τη Ρωσία. Σε περίπτωση που η Ε.Ε. επιβάλει οικονομικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας, η κυβέρνηση Πούτιν θα περάσει στην αντεπίθεση. Μάλιστα, έχει χίλιους τρόπους για να το κάνει, με πρώτο στη λίστα το «μπλόκο» των ελληνικών προϊόντων, με πρόφαση φυτοϋγειονομικούς ελέγχους.

Άλλωστε, η αλλαγή στάσης της Ρωσίας απέναντι σε «μη φιλικές» σε αυτή χώρες, ήδη συμβαίνει. Ενώ μέχρι πρότινος γίνονταν εισαγωγές μεγάλων ποσοτήτων μήλων από την Πολωνία, πλέον οι Ρώσοι φέρνουν περισσότερα από τη Σερβία. Και μπορεί τα σερβικά μήλα να είναι κάπως φθηνότερα, γιατί η συναλλαγή γίνεται με δολάρια και όχι με ευρώ, αλλά αυτό είναι μόνο το πρόσχημα.

Σύμφωνα με τον κ. Πολυχρονάκη, ο οποίος μετείχε στη σύσκεψη, θα πρέπει άμεσα η Ελλάδα να διασφαλίσει κάρτες διέλευσης οδηγών αυτοκινήτων από Λευκορωσία ή κάποια άλλη εναλλακτική διαδρομή, για τις ελληνικές εξαγωγές προς τη Ρωσία και παράλληλα να εξασφαλιστεί η ασφάλιση των εξαγόμενων φορτίων προς Ουκρανία και Ρωσία.

Η σημασία των δύο χωρών

Η σημασία των δύο αγορών, της ουκρανικής και της ρωσικής, για τα ελληνικά φρούτα αποτυπώνεται ξεκάθαρα στα στοιχεία για την περσινή σεζόν.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Incofruit, το 2013 η Ελλάδα εξήγαγε στη Ρωσία:

-36.931 τόνους ροδάκινα και νεκταρίνια σε σύνολο 112.520 εξαγόμενων τόνων (32,8)%,

-16.368 τόνους φράουλες σε σύνολο 34.356 εξαγόμενων τόνων (47,6%) και

-33.489 τόνους ακτινιδίων (περίοδος 2012-2013) σε σύνολο 117.171 εξαγόμενων τόνων (28,5%).

 

Στην Ουκρανία η χώρα μας εξήγαγε:

-12.550 τόνους ροδάκινα και νεκταρίνια σε σύνολο 112.520 εξαγόμενων τόνων (11,1%),

-661 τόνους φράουλες σε σύνολο 34.356 εξαγόμενων τόνων (1,9%) και

-10.168 τόνους ακτινιδίων (περίοδος 2012-2013) σε σύνολο 117.171 εξαγόμενων τόνων (8,6%).

 

Καλή και πρώιμη η φετινή σεζόν για το ροδάκινο

Η ειρωνεία της τύχης είναι ότι η φετινή σεζόν για το ροδάκινο αναμένεται να είναι πολύ καλή παραγωγικά. Τον περασμένο Ιούνιο το χαλάζι κατέστρεψε σχεδόν τη μισή παραγωγή και η αύξηση της τιμής, κατά 40%, δυσκόλεψε ακόμα περισσότερο την κατάσταση. Φέτος, το κλίμα είναι διαφορετικό. «Μέχρι την περασμένη εβδομάδα φοβόμασταν μια ενδεχόμενη πτώση της θερμοκρασίας. Τώρα τα πράγματα είναι ήρεμα, έχουμε μπει σε πλήρη άνθιση», εξηγεί στην «Παραγωγή» ο κ. Γιάννης Ψυντρίδης, της εξαγωγικής εταιρείας AΛΜΕ στη Βέροια. Σύμφωνα με τον ίδιο, η φετινή παραγωγή θα είναι πιο πρώιμη για το ροδάκινο, τόσο για το νωπό όσο για το βιομηχανικό.

«Το θέμα είναι όμως ποιός θα μπορεί να αγοράσει», τονίζει ο κ. Ψυντρίδης, ο οποίος παρακολουθεί και αυτός την κατάσταση στην Ουκρανία. Ωστόσο, αισιοδοξεί πως τα σοβαρά συμβόλαια θα τηρηθούν.

 

 

Θέματα της ίδιας ενότητας
10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<