Γάλα: Ήττα πρώτου μεγέθους για τον Τσαυτάρη

24-03-2014, 12:15
Γάλα: Ήττα πρώτου μεγέθους για τον Τσαυτάρη

Του NIKOY ΦΙΛΙΠΠΙΔΗ

(filippidis@paragogi.net)


Απροστάτευτους στις διαθέσεις της Τρόικας και των γαλακτοβιομηχανιών άφησε η ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων χιλιάδες Έλληνες αγελαδοτρόφους. «Σφυρίζοντας» επί της ουσίας… αδιάφορα και με χαρακτηρισμούς στα όρια του αστείου, ο αρμόδιος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αθανάσιος Τσαυτάρης δήλωνε ότι ο ίδιος ούτε συμμετείχε στις συσκέψεις με τους εκπροσώπους των δανειστών, ούτε του ζητήθηκε κάτι τέτοιο...

 

Η απόφαση της κυβέρνησης που απειλεί με «λουκέτο» δεκάδες φάρμες, οι οποίες θα αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στον ανταγωνισμό με το φτηνότερο εισαγόμενο γάλα, έρχεται σε μια εποχή που το αυξημένο κόστος παραγωγής και το «πάγωμα» των τιμών παραγωγού, οδηγούσε σε συρρίκνωση τον κλάδο.

Η «ταφόπλακα» μπαίνει με την περίφημη πρόταση της εργαλειοθήκης ΟΟΣΑ, από την οποία δεν θα μπορούσε να λείψει και μια ελληνική «πατέντα» που κάνει τα πράγματα ακόμα χειρότερα.

Ειδικότερα, για το γάλα η συμφωνία προβλέπει τα εξής:

  • Καταργείται η καθοριζόμενη από το κράτος διάρκεια ζωής του γάλακτος απλής παστερίωσης (το λεγόμενο «φρέσκο») που σήμερα ήταν πέντε ημέρες. Στις συσκευασίες θα αναγράφεται απλώς η ημερομηνία παραγωγής και η ημερομηνία λήξης, που θα καθορίζεται πλέον ελεύθερα από τον παραγωγό βάσει της τεχνολογίας που χρησιμοποιεί. Σύμφωνα με τις τεχνολογικές εξελίξεις, ένα γάλα απλής παστερίωσης διαρκεί σήμερα έως 11 ημέρες, δηλαδή διπλασιάζεται ο χρόνος ζωής του, ανοίγοντας τον δρόμο σε αθρόες εισαγωγές.
  • Θεσμοθετείται ειδική κατηγορία γάλακτος δύο ημερών, σημείο στο οποίο αρχικά αντιδρούσε η Τρόικα. Το γάλα αυτό θα παστεριώνεται εντός 24 ωρών από την άρμεξη και θα διατίθεται εντός 48 ωρών από την παστερίωση στην κατανάλωση. Δεν θα απαιτείται να φέρει κάποια ειδική σήμανση.
  • Δεν θα απαγορεύεται η χρήση για εμπορικούς λόγους του όρου «φρέσκο» στις συσκευασίες του γάλακτος απλής παστερίωσης.

Επ’ αυτών, ο ίδιος ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης σε δηλώσεις του, πέραν της άγνοιας των διατάξεων (είναι μέλος της κυβέρνησης;) που προωθούνται, περιορίστηκε να δηλώσει ότι «επειδή δεν το έχουμε δει ακόμη καθαρογραμμένο, περιμένω να δω πώς ακριβώς είναι αυτό που αποφασίστηκε». Ωστόσο, σημείωσε πως «προστίθεται τώρα μία νέα κατηγορία γάλακτος, το γάλα ημέρας, που κάνουν μία μέρα να το μαζέψουν, μία να το παστεριώσουν και μία να το διαθέσουν».
Σχολιάζοντας τη δημιουργία αυτής της νέας κατηγορίας, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης είπε: «Αν μπορέσουν να το κάνουν αυτό τοπικά, ας το κάνουν. Αλλά δεν νομίζω ότι μπορεί κάποιος, π.χ. από τις Σέρρες, να το κάνει αυτό στην Αθήνα. Άρα, λοιπόν, δίνεται η δυνατότητα σε κάποιον σε τοπικό επίπεδο να το κάνει». Και έπειτα σημείωσε: «Σημασία έχει για μένα ότι δεν καταργείται το γάλα των πέντε ημερών, της χαμηλής παστερίωσης και δίνει τη δυνατότητα εθελοντικά και όχι υποχρεωτικά –αλλά στην ουσία κανείς δεν θα το απαρνηθεί αυτό– να το ‘‘βαφτίσει’’ φρέσκο».

Ερωτηθείς για το αν συναντήθηκε και αν ήθελαν να συναντηθεί με τους εκπροσώπους της Τρόικας, απάντησε: «Όχι. Δεν το ξέρω (αν ήθελαν να με συναντήσουν). Έχουμε "Τροϊκανικές" υποχρεώσεις και τις τηρήσαμε όλες. Αν ήταν κάτι λογικό, ούτως ή άλλως θα θέλαμε να το κάνουμε και αν κάτι δεν ήταν λογικό ή εφαρμόσιμο εύκολα στον τόπο μας, εξηγήσαμε ότι θέλει προσαρμογές ή δεν μπορεί να γίνει. Επανειλημμένα έχω πει ότι κάποια πράγματα μπορεί να φαίνονται εύκολα κάπου αλλού, αλλά δεν προσιδιάζουν στο παραγωγικό μοντέλο του τόπου μας».

 

Αντιδράσεις

Για αφανισμό της ελληνικής γαλακτοπαραγωγού αγελαδοτροφίας κάνουν λόγο, οι εκπρόσωποι των κτηνοτρόφων. Μιλώντας με σκληρά λόγια «βάλουν» ευθέως προς την πλατεία Βάθη, ζητώντας ακόμα και τις παραιτήσεις της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Οι ίδιοι ισχυρίζονται ότι μεγάλοι κερδισμένοι θα είναι οι εισαγωγείς και οι γαλακτοβιομηχανίες επιβαρύνοντας περαιτέρω το αρνητικό εμπορικό ισοζύγιο στον τομέα του γάλακτος για τη χώρα μας, καθώς μόλις και μετά βίας κάλυπτε πριν από την απόφαση το 40% των αναγκών της σε γάλα από την εγχώρια παραγωγή. Όπως σημειώνει, το φρέσκο γάλα 11 ημερών δεν υπάρχει πουθενά στην Ευρώπη. «Δεν μπορεί να είναι φρέσκο στις συνθήκες της χώρας γάλα 11 ημερών, παστεριωμένο στους 71,5 βαθμούς», αναφέρουν χαρακτηριστικά.

 

 

 

Θέματα της ίδιας ενότητας
10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<