Farmers market και στη Λακωνία

18-03-2014, 12:58
Farmers market και στη Λακωνία

Της ANNAΣ ΑΡΑΜΠΑΤΖΗ

(arampatzi@paragogi.net)

 

Κάτι αρχίζει να κινείται στο κεφάλαιο των farmers markets. Μετά το νομοσχέδιο που ορίζει τη λειτουργία τους στις αρχές Ιανουαρίου, η Ένωση Νέων Αγροτών (ΕΝΑ) Λακωνίας παίρνει την απόφαση να στήσει κι αυτή μια Αγορά Παραγωγών. Το ενδιαφέρον είναι ζωηρό και τα σχέδια πολλά, έτσι ο χρόνος μετρά αντίστροφα ως το Μάιο.

 

 

Farmers market μόνο για νέους αγρότες επιχειρεί να στήσει η ΕΝΑ Λακωνίας. Μέσα στην εβδομάδα ξεκίνησαν να δέχονται και επισήμως αιτήσεις συμμετοχής για να καλυφθούν οι εξήντα θέσεις παραγωγών που προβλέπονται. Όπως σημειώνει στην «Παραγωγή», ο κ. Δημήτρης Σταματάκος, πρόεδρος της ΕΝΑ, ήδη έχουν καλυφθεί οι 32 θέσεις, ενώ θα αφιερώσουν άλλες δέκα σε νεοεισερχόμενους αγρότες. Επιπλέον, πέντε ακόμα θέσεις θα καλυφθούν από την πώληση σπόρων από το Πελίτι, τη μη αστική κερδοσκοπική εταιρεία, που έχει ως στόχο τη συλλογή και τη διατήρηση ντόπιων ποικιλιών.

«Ο χώρος έχει βρεθεί και απομένει η έγκριση του Δημοτικού Συμβουλίου Σπάρτης. Θα στηθεί γύρω από το κενοτάφιο του Λεωνίδα. Πρόκειται για μια ιδιαίτερη πλατειούλα», τονίζει ο κ. Σταματάκος και εξηγεί την επιλογή τους. Δεν σκοπεύουν να μείνουν μόνο στην πώληση προϊόντων. Θέλουν να διοργανώνουν εκδηλώσεις, όπως εκθέσεις βιβλίων, παραδοσιακών εδεσμάτων κ.ά.

Η μέρα διεξαγωγής της Αγοράς Παραγωγών θα είναι η Κυριακή. Τα όποια μικροθέματα ανακύπτουν και επιχειρούν να τελματώσουν την προσπάθεια, όπως έγινε και κατά την πιλοτική εφαρμογή του εγχειρήματος στην Πρέβεζα, τα διευθετούν. Για παράδειγμα, το κεφάλαιο καθαριότητα θα το αναλάβουν οι ίδιοι. Μάλιστα, έχουν ήδη κάνει και συμφωνία για τα κατάλοιπα που θα υπάρχουν, θα τα παίρνει εξειδικευμένη εταιρεία. Όσο για τα βιολογικά, τα φαγώσιμα, θα τα παίρνουν παραγωγοί που έχουν ζώα.

Το θέμα των ψυγείων, το οποίο απαιτεί εγκαταστάσεις, είναι ανοιχτό και το ψάχνουν. Ωστόσο, ήδη στους συμμετέχοντες συγκαταλέγονται δυο ψαράδες. Για το κρέας, αν και είναι δύσκολο θέμα, υπάρχει και ενδιαφέρον από έξι κτηνοτρόφους.

Σκοπεύουν, επίσης, να επιδιώξουν την ομοιομορφία. Η ΕΝΑ έχει δεχτεί πρόταση χορηγίας για τα μπλουζάκια που θα φορούν οι παραγωγοί. Έρευνα αγοράς γίνεται και για τους πάγκους. Παίρνουν προσφορές, ενώ είναι έτοιμοι να καταθέσουν φάκελο για την κάλυψή τους από το πρόγραμμα Leader.

Παράλληλα, δεν θα μείνουν στην Αγορά με… φυσική παρουσία. Θα στήσουν και ένα ηλεκτρονικό κατάστημα, σε χώρο που τους νοικιάζει ο δεσπότης με ένα συμβολικό ενοίκιο.

 

Οι προϋποθέσεις

Η ευχή του προέδρου της ΕΝΑ Λακωνίας είναι «του χρόνου να έχουμε περισσότερες θέσεις, μόνο για νέους αγρότες». Η ηλικία των συμμετεχόντων είναι βασικό κομμάτι στην προσπάθεια αυτή. Όλοι οι παραγωγοί που θα συμμετέχουν, θα υπογράψουν ότι θα δέχονται τον έλεγχο από γεωπόνους του δήμου, ενώ θα ελέγχονται και από πιστοποιητική εταιρεία. Στόχος της ΕΝΑ είναι να επιλέξουν τους καλύτερους από τις αιτήσεις που θα δεχτούν. «Πρώτα θα τρώει το παιδί τους και μετά ο καταναλωτής», τονίζει χαρακτηριστικά ο κ. Σταματάκος. Οι τιμές είναι ένα θέμα που μένει να οριστικοποιηθεί, να υπάρχει ένα πλαφόν ανάλογα με την ποιότητα.

«Θέλουμε να είμαστε πιο ποιοτικοί», προσθέτει ο πρόεδρος της ΕΝΑ και σημειώνει πως όντας καλύτεροι στο θέμα αυτό, θα προσφέρουν κάτι παραπάνω από τον ανταγωνισμό, τη λαϊκή αγορά που ήδη λειτουργεί στο δήμο.

 

Το δημοπρατήριο

«Αν ξεκινήσουν να δουλεύουν τα farmers markets, θα γίνουν πολλά», εκτιμά ο κ. Σταματάκος. Για τον ίδιο, όπως και για πολλούς παραγωγούς του χώρου, ένα δημοπρατήριο στην Αθήνα, κατά τα πρότυπα του εξωτερικού, είναι απαραίτητο. «Είναι κάτι που θα έπρεπε να είχε γίνει ήδη», επισημαίνει ο πρόεδρος της ΕΝΑ.

Ενδεικτικά, στο Βέλγιο υπάρχει δημοπρατήριο, όπου συμμετέχουν 2.500 παραγωγοί. Τα προϊόντα τους «χτυπούν» σε δημοπρασίες μεγαλέμποροι από 4-5 χώρες, οι οποίοι συμμετέχουν υποχρεωτικά με εγγυητική επιστολή. Οι παραγωγοί πληρώνονται μέσα σε μερικές μέρες και το δημοπρατήριο λειτουργεί επιτυχώς, κρατώντας ένα πολύ μικρό μέρος των κερδών.

 

Προσφυγή κατά του προγράμματος Νέων Αγροτών

Η ΕΝΑ Λακωνίας έχει καταθέσει προσφυγή κατά του προγράμματος Νέων Αγροτών, που προκηρύχθηκε προ λίγων μηνών. Σύμφωνα με τον κ. Σταματάκο, το 2009 το ΥΠΑΑΤ «έκοψε» στο μισό, από τα 40.000 στα 20.000 ευρώ, τα ποσά που δικαιούνταν οι πρώτοι επιτυχόντες του συγκεκριμένου προγράμματος, λέγοντας πως δεν υπήρχαν τα χρήματα. Ο ίδιος εκτιμά ότι η χρηματοδότηση του τωρινού προγράμματος προέρχεται από τα χρήματα που «κούρεψαν» από το πρώτο πρόγραμμα. Τα ασφαλιστικά μέτρα θα εκδικαστούν μέχρι την Τρίτη.

Θέματα της ίδιας ενότητας
09.19.2016 14:29

Στις 26/9 η ιδρυτική συνέλευση της νέας αμιγούς συνεταιριστικού χαρακτήρα ΠΑΣΕΓΕΣ
Στις 26 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί η ιδρυτική συνέλευση της νέας αμιγούς συνεταιριστικού χαρακτήρα ΠΑΣΕΓΕΣ

09.15.2016 15:13

Συνάντηση Μπόλαρη με τον Σύλλογο βουβαλοτρόφων
Με τον Πρόεδρο του Συλλόγου Βουβαλοτρόφων Κερκίνης συναντήθηκε χθες ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάρκος...

08.24.2016 11:33

Συνάντηση Μπόλαρη, με το Προεδρείο του Α.Σ. Φασολοπαραγωγών Πρεσπών «ΠΕΛΕΚΑΝΟΣ»
Με το Προεδρείο και τους επιστημονικούς συνεργάτες του Αγροτικού Συνεταιρισμού Εθνικού Δρυμού Πρεσπών «Πελεκάνος», συναντήθηκε ο...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<