Δύσκολη η ερχόμενη τουριστική σεζόν: Το παλεύει η Ρομπόλα Κεφαλονιάς!

18-03-2014, 12:34
Δύσκολη η ερχόμενη τουριστική σεζόν: Το παλεύει η Ρομπόλα Κεφαλονιάς!

Της ΑΝΝΑΣ ΑΡΑΜΠΑΤΖΗ

(arampatzi@paragogi.net)

 

Ενώ η Κεφαλονιά μετρά τις πληγές που άφησε ο Εγκέλαδος, στον Συνεταιρισμό Παραγωγών Ρομπόλας του νησιού καταστρώνουν σχέδια για τις επόμενες κινήσεις τους. Η ενδεχόμενη κάμψη του τουρισμού εξαιτίας του σεισμού είναι σοβαρό πλήγμα, αλλά οι βλέψεις τους για τόνωση των εξαγωγών δεν έχουν φύγει από το προσκήνιο ούτε για μια ημέρα τα τελευταία πέντε χρόνια.

 

Δυσκολεύει την κατάσταση για τον Συνεταιρισμό Παραγωγών Ρομπόλας Κεφαλληνίας ο πρόσφατος σεισμός που έπληξε το νησί. Εάν και οι ίδιοι δεν είχαν σοβαρές ζημίες, η αγορά του νησιού αντιμετωπίζει προβλήματα και η φετινή τουριστική σεζόν είναι αβέβαιο το πώς θα εξελιχθεί. «Στον τουρισμό του νησιού αντιστοιχεί το 70% των πωλήσεων του Συνεταιρισμού», σημειώνει στην «Παραγωγή», ο κ. Κωνσταντίνος Μπαζίγος, διευθυντής του Συνεταιρισμού και προσθέτει πως παρ’ όλες τις κυβερνητικές εξαγγελίες, είναι δύσκολο να αναστραφεί το κλίμα. «Όλα τα μηνύματα για τον τουρισμό φέτος είναι θετικά, έτσι κι εμείς περιμέναμε να δουλέψουμε», τονίζει ο κ. Μπαζίγος.

Ωστόσο, συνεχίζουν να ελπίζουν με «όπλο» τη ρομπόλα, ένα προϊόν που εδώ και λίγους μήνες «ταξιδεύει» με την Αegean Αirlines. Από το Νοέμβριο, περί τα 3.000 μπουκάλια Ρομπόλας, ενός από τα καλύτερα κρασιά της Ελλάδας, με σημαντικές διακρίσεις και βραβεία, έχουν σερβιριστεί στην πρώτη θέση των πτήσεων της εταιρείας, όπως και σε όλα τα Aegean Business Lounges που διαθέτουν.

«Πάει εκπληκτικά καλά, είναι μια win-win κατάσταση και για εμάς, την εταιρεία και τους πελάτες της», σημειώνει ο κ. Μπαζίγος και εξηγεί πώς επελέγη η Ρομπόλα: «Πρόκειται για ένα μοναδικό προϊόν, από μια ποικιλία σταφυλιού που καλλιεργείται στο νησί. Δεν εμφιαλώνεται εκτός Κεφαλονιάς, καθώς έχει χαρακτηριστεί ως ΠΟΠ. Δικαίωμα εμφιάλωσης έχει το οινοποιείο του Συνεταιρισμού και ακόμα 3-4 οινοποιεία του νησιού. Επιπλέον, μαζί με τα επίσης ελληνικά, Ασύρτικο και Μοσχοφίλερο, συγκαταλέγεται στα καλύτερα ευρωπαϊκά κρασιά».

 

Οι εξαγωγές

Για το εξωτερικό «φεύγει» το 7% της παραγωγής ρομπόλας. Μπορεί να είναι μικρό ποσοστό, αλλά είναι διπλάσιο σε σχέση με πέντε χρόνια πριν. «Εδώ και πέντε χρόνια παλεύουμε για το όνομα του ελληνικού κρασιού στο εξωτερικό. Αν και είναι από τα καλύτερα παγκοσμίως, το ελληνικό κρασί είχε ταυτιστεί στη συνείδηση των ξένων με το φθηνό και όχι το ποιοτικό», σημειώνει ο κ. Μπαζίγος.

Σύμφωνα με τον ίδιο, έχουν αρχίσει να φαίνονται οι καρποί της προσπάθειάς τους. Μέσα από συμμετοχή σε διάφορα προγράμματα, αποστολές και εκθέσεις, η Ρομπόλα πωλείται στην Κίνα, τις ΗΠΑ, την Αγγλία, την Ολλανδία, τη Γερμανία, την Ιταλία και τη Γαλλία. Μάλιστα, στην Κίνα, ενώ δεν υπήρχαν στην αγορά παλαιότερα, εδώ και τρία χρόνια έχουν σταθερή, ανοδική πορεία.

«Πέντε χρόνια τώρα σπέρνουμε και δρέπουμε κάποιους καρπούς. Η σοδειά πλησιάζει», τονίζει ο διευθυντής του Συνεταιρισμού, καθώς επιδιώκουν αύξηση των εξαγωγών τους στο 25% την επόμενη πενταετία. Και φυσικά γι’ αυτό τον στόχο δεν αφήνουν τη… βαλίτσα από το χέρι. Τα ταξίδια είναι συνεχή. Τον Ιανουάριο βρέθηκαν σε Νέα Υόρκη και Σαν Φρανσίσκο. Τον Απρίλιο θα πάνε στην Κίνα και στη συνέχεια στη Γαλλία, ενώ από τον Ιούνιο τους περιμένει άλλο ένα ταξίδι στις ΗΠΑ.

Αποθέματα δεν υπάρχουν. Τα 300 μέλη του Συνεταιρισμού παράγουν 700 τόνους κρασί από τα 1.500 στρέμματα αμπελιών που διαθέτουν. Ωστόσο, ο αμπελώνας της Κεφαλονιάς έχει κι άλλο χώρο.

 

Οι τιμές

Οι τιμές είναι το «τρωτό» τους σημείο, καθώς είναι λίγο πιο ακριβοί από τον ανταγωνισμό. Ωστόσο, έτσι μπορούν και κρατούν τους παραγωγούς τους. Ως καλλιέργεια, η Ρομπόλα είναι πολύ δύσκολη και έχει χαμηλές αποδόσεις. Γι’ αυτό προσπαθούν να δίνουν κίνητρα στους παραγωγούς να συνεχίσουν να καλλιεργούν Ρομπόλα. Ένα από αυτά είναι η υψηλή τιμή, η οποία «κόβει» λίγο από την ανταγωνιστικότητά τους.

Θα πρέπει να σημειωθεί, πως για την περσινή σοδειά, οι παραγωγοί Ρομπόλας επιβραβεύθηκαν με την καλύτερη τιμή παραγωγού στην Ελλάδα. Πήραν 0,90 λεπτά για τη συμβατική και 1,1 ευρώ για τη βιολογική. Μάλιστα, έχουν πληρωθεί το 50% του ποσού που τους αντιστοιχεί εδώ και μήνες. Όσο για τη φετινή σεζόν, αν και είναι νωρίς για να γίνουν προβλέψεις, είναι... δύσκολο να μην είναι καλή. «Ο αμπελώνας είναι σε τέτοιο σημείο που θα πρέπει να συμπέσουν πολλές δυσμενείς συμπτώσεις για να μην πάρουμε καλό προϊόν», σημειώνει ο κ. Μπαζίγος.

 

Ο Συνεταιρισμός

Ο Συνεταιρισμός Παραγωγών Ρομπόλας Κεφαλληνίας ιδρύθηκε το 1982 και το κτίριο, το οποίο βρίσκεται στο μέσο του νησιού στο κέντρο ζώνης Ρομπόλας, ολοκληρώθηκε το 1986. Συγκεντρώνει και επεξεργάζεται το 85% περίπου της παραγωγής σταφυλιού της ποικιλίας Ρομπόλα Κεφαλονιάς.

Μέσα στα τελευταία δέκα χρόνια έχουν γίνει πολλές επενδύσεις, μέσα από προγράμματα, ύψους 1,5 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, πρόσφατα κατέθεσαν φάκελο για το πρόγραμμα του ΥΠΑΑΤ «Αλέξανδρος Μπαλτατζής», για ανανέωση του εξοπλισμού και των υποδομών. Η συμμετοχή τους θα καλυφθεί με ίδια κεφάλαια, χωρίς δανεισμό. Μέχρι σήμερα άλλωστε δεν έχουν δάνεια.

 

 

Θέματα της ίδιας ενότητας
10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<