Το ημερολόγιο καλλιεργητή...

17-03-2014, 11:32
Το ημερολόγιο καλλιεργητή...

Το έντομο «καλόκορις», που προσβάλλει την ελιά, έχει σχέση με την αυτοφυή βλάστηση, η δε ξινήθρα (ζιζάνιο) προστατεύει τους ελαιώνες από τις διαβρώσεις. Στα μηλοειδή, προσοχή χρειάζεται για την αντιμετώπιση του κόκκινου τετράνυχου και στην αμυγδαλιά για την αντιμετώπιση των εντομολογικών (ευρύτομο - σκυλύτες) και μυκητολογικών (πολυστίγμωση - φυτόφθορα) προσβολών. Εποχή, η οποία είναι κατάλληλη για τη φύτευση της πατάτας στις νότιες περιοχές της χώρας.

 

ΕΛΙΑ

Ιδιαίτερη μέριμνα πρέπει να καταβάλλεται από τους ελαιοκαλλιεργητές για την καταστροφή της αυτοφυούς βλάστησης, γύρω από τα δέντρα, που πρέπει να αποφεύγεται πριν από τα τέλη Μαρτίου, κυρίως σε περιοχές που ευδοκιμεί το έντομο καλόκορις, επειδή η όψιμη καταστροφή των ζιζανίων συμβάλλει στη μείωση των ζημιών από το έντομο και ειδικότερα κατά το στάδιο της ανθοφορίας. Σημειώνεται ότι οι ελαιοπαραγωγοί οφείλουν να μην καταστρέφουν την οξαλίδα (ξινήθρα), που όχι μόνο δεν είναι επιζήμιο ζιζάνιο, αλλά συγκρατεί τα νερά της βροχής, προστατεύει τα επικλινή εδάφη από τη διάβρωση (φυτό αντιδιαβρωτικό) και ανταγωνίζεται με επιτυχία τα άλλα ζιζάνια.

 

ΠΑΤΑΤΑ

Η εποχή είναι κατάλληλη για τη φύτευση της πατάτας στις νότιες περιοχές της χώρας, ενώ στις βόρειες και ψυχρότερες η φύτευση μπορεί να καθυστερήσει μέχρι και τον Απρίλιο. Συνιστάται η κατεργασία του εδάφους με άροτρο (κοινή άροση σε βάθος 10-20 εκατοστά) ή φρέζα πριν τη φύτευση, για την καταστροφή των ζιζανίων, την αύξηση της διηθητικότητας του εδάφους και την ενσωμάτωση των ανόργανων λιπασμάτων.

Ενδείκνυται για την καλλιέργεια της πατάτας να επιλέγονται ελαφρά εδάφη, με μεγάλη περιεκτικότητα σε οργανική ουσία, με καλή στράγγιση και αερισμό, οι δε αποστάσεις φύτευσης να είναι περί τα 60 - 70 εκατοστά μεταξύ των γραμμών και 20 έως 30 εκατοστά επί της γραμμής. Υπενθυμίζεται στους παραγωγούς για την αποφυγή μυκητολογικών προσβολών στην αρχή της νέας καλλιέργειας, να εφαρμόζεται προληπτικά ένας ψεκασμός με κατάλληλο, εγκεκριμένο μυκητοκτόνο εδάφους και συγκεκριμένα 1-2 εβδομάδες πριν από τη φύτευση. Υποχρεούνται, επίσης, οι πατατοπαραγωγοί να επιλέγουν ανθεκτικές ποικιλίες, να κάνουν χρήση πιστοποιημένου υγιούς πατατόσπορου, καθώς και αλλαγή χωραφιού από χρονιά σε χρονιά (τριετής ή τετραετής αμειψισπορά).

 

ΜΗΛΟΕΙΔΗ

Η αντιμετώπιση του κόκκινου τετράνυχου στα μηλοειδή και κυρίως στη μηλιά και την αχλαδιά, επιτυγχάνεται με εφαρμογή του κατάλληλου, εγκεκριμένου ακαρεοκτόνου και συγκεκριμένα σε οπωρώνες που εντοπίζονται περισσότερα από 1.000 χειμερινά αυγά ανά μέτρο καρποφόρου ξύλου. Απαιτείται, οπωσδήποτε, η καλή διαβροχή των δέντρων για να υπάρξουν ουσιαστικά αποτελέσματα και αυτό γιατί ο τετράνυχος εναποθέτει τα αυγά του σε προφυλαγμένες θέσεις κλαδιών των δέντρων και συνήθως προς τη νότια πλευρά τους. Επισημαίνεται, ότι τα χρησιμοποιούμενα ακαρεοκτόνα αντιμετωπίζουν, συγχρόνως, τις διάφορες μορφές κοκκοειδών, αφίδων και διαχειμαζόντων εντόμων.

 

ΑΜΥΓΔΑΛΙΑ

Συνιστάται στους καλλιεργητές, για την αντιμετώπιση του ευρύτομου της αμυγδαλιάς, να συλλέγουν τους προσβεβλημένους καρπούς της, να τους τοποθετούν σε μεγάλα διαφανή βάζα, να καλύπτουν το στόμιό τους με τουλουπάνι ή άλλο λεπτό ύφασμα, να τα τοποθετούν μέσα στην καλλιέργεια και να τα ελέγχουν κάθε ημέρα και μέχρι την εμφάνιση των ακμαίων των εντόμων.

Οι σκολύτες είναι, επίσης, μικρά έντομα που δημιουργούν πολλές μικρές τρύπες στον κορμό και στα κλαδιά της αμυγδαλιάς, προκαλούν πρόωρο θάνατο και εμφανίζουν ζημιές στους οφθαλμούς, τους βλαστούς και τους κλάδους της.

Ενδείκνυται για να αντιμετωπισθούν τα έντομα-σκολύτες, η αφαίρεση και το κάψιμο των προσβεβλημένων κλαδιών και δέντρων που έχουν ξεραθεί και να διατηρείται, δε, η φυτεία σε καλή κατάσταση υγείας και θρέψης.

Οι προσβολές της αμυγδαλιάς από τον μύκητα της πολυστίγμωσης είναι σοβαρές όταν η βροχή και η υγρασία διαρκούν περισσότερο από 2-3 ημέρες, οι δε μολύνσεις αρχίζουν με την εμφάνιση των πρώτων φύλλων και συνεχίζονται μέχρι και τα μέσα Ιουνίου. Σημειώνεται ότι ο μύκητας καταστρέφει τα φύλλα και προκαλεί πρώιμη φυλλόπτωση, ως αρχικά, δε, συμπτώματα εμφανίζει μεγάλες κηλίδες χρώματος κιτρινοπορτοκαλί, που γίνονται αργότερα κοκκινοσταχτί.

Η ασθένεια αντιμετωπίζεται με προληπτικούς ψεκασμούς με εγκεκριμένα σκευάσματα, από την έκπτυξη των πρώτων φύλλων μέχρι το τέλος Μαΐου, οι δε ψεκασμοί επαναλαμβάνονται όταν επικρατεί βροχερός καιρός.

Επισημαίνεται στους παραγωγούς ότι ο μύκητας της φυτόφθορας ευνοείται από την ύπαρξη τραυμάτων στο σημείο εμβολιασμού ή στις ρίζες της αμυγδαλιάς και μεταδίδεται από το έδαφος στο λαιμό των δέντρων. Η ζημιά εκδηλώνεται αργά την άνοιξη και ειδικότερα την εποχή της έναρξης της βλάστησης, οπότε τα δέντρα σταματούν να βλαστάνουν, τα φύλλα γίνονται μικρά και χλωρωτικά, ενώ στη συνέχεια παρατηρούνται ξηράνσεις βλαστών και κλάδων. Υπενθυμίζεται ότι η ασθένεια ευνοείται από την ύπαρξη υγρασίας, ιδιαίτερα κοντά στο λαιμό των δέντρων.

Προτείνονται ως μέτρα αντιμετώπισης της ασθένειας, το ξελάκωμα των δέντρων, το καθάρισμα των ζιζανίων γύρω από τον κορμό, η επάλειψη του κορμού των δέντρων με πυκνό βορδιγάλειο πολτό και ο ψεκασμός των δέντρων με κατάλληλα, εγκεκριμένα για τη φυτόφθορα φυτοπροστατευτικά σκευάσματα.

Θέματα της ίδιας ενότητας
12.14.2016 14:14

Ημερίδα φυτοπρόστασίας στο Τμήμα Φυλλοβόλων Οπωροφόρων Δένδρων Νάουσα
Την Πέμπτη 19 Ιανουαρίου στο Τμήμα Φυλλοβόλων Οπωροφόρων Δένδρων Νάουσας του Ινστιτούτου Γενετικής Βελτίωσης και Φυτογενετικών Πόρων,...

10.12.2016 15:03

Ημερίδα για τη βιώσιμη γεωργία με θέμα «Κτηνοτροφικά φυτά: καλλιέργεια με πολλαπλά οφέλη»
Ανοιχτή πρόσκληση σε παραγωγούς απευθύνουν η Greenpeace, το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Παράρτημα Αιγαίου και ο δήμος Λέσβου για να συμμετέχουν...

07.31.2015 13:46

Το ημερολόγιο του καλλιεργητή...
Περίοδος εκδήλωσης της ξήρανσης της ράχης του αμπελιού, σοβαρής φυσιολογικής ασθένειας που συμπίπτει με την ωρίμανση των σταφυλιών και...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<