Ένας Farm manager για το χωράφι σου

13-03-2014, 13:55
Ένας Farm manager για το χωράφι σου

Της ΑΝΝΑΣ ΑΡΑΜΠΑΤΖΗ

(arampatzi@paragogi.net)

 

 

Μια εφαρμογή κινητού μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα στην ελληνική γεωργία, κάνοντας τον αγρότη διαχειριστή της εκμετάλλευσής του, εύκολα και γρήγορα. Πληροφορίες, συγκεντρωτικά στοιχεία και άλλα εργαλεία τον βοηθούν να κάνει τη δουλειά του, με όσο το δυνατόν λιγότερο κόπο.

 

Με 45 kb μπορεί σήμερα ένας αγρότης να γίνει επιχειρηματίας - διαχειριστής της δουλειάς του. Και αυτό το έκαναν εφικτό 20 φοιτητές του Τμήματος Πληροφορικής και Επικοινωνιών του ΤΕΙ Σερρών, με τον καθηγητή τους, κ. Θεόδωρο Λάντζο. Δημιούργησαν μια εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα, η οποία με δυο κινήσεις τους απαλλάσσει από τα βάσανα της οργάνωσης και της διαχείρισης της εκμετάλλευσής τους.

 

Από τις αρχές Φεβρουαρίου το χρησιμοποιούν στην Ελλάδα 4.500 αγρότες, αριθμός που είναι μάλλον αρκετά μεγαλύτερος, ενδεχομένως να φτάνει και τις 10.000. Χωρίς κανένα κόστος, ο αγρότης που… αποδέχεται το δώρο της τεχνολογίας, μπορεί να έχει άκοπα ένα ημερολόγιο της καλλιέργειάς του, με πλήρη στοιχεία αλλά και αποτελέσματα, τα οποία θα μπορεί να έχει πάντα μαζί του, ενώ ακόμα να κάνει τη δήλωση του ΟΣΔΕ «παιχνιδάκι», υπόθεση λίγων λεπτών.

 

Η διαδικασία είναι απλή. Αφότου ο ενδιαφερόμενος κατεβάσει στο κινητό του την εφαρμογή από την ιστοσελίδα του ΤΕΙ, όπου θα βρει και αναλυτικές οδηγίες, ακολουθεί τα εξής βήματα. Εντοπίζει τα χωράφια του στο Google map, τα μαρκάρει και καταχωρεί τα στοιχεία τους (όνομα περιοχής, εμβαδόν, διαστάσεις, εδαφολογικές αναλύσεις κ.λπ.), τις συντεταγμένες τους, το ιδιοκτησιακό, το είδος της καλλιέργειας και ό,τι άλλο αφορά τα σταθερά τους χαρακτηριστικά. Επιπλέον, μπορεί να συμπληρώσει δεδομένα όπως π.χ. οι λιπάνσεις (ποσότητες, εποχή και κόστος), τα οργώματα, τα εργατικά, η απόδοση του χωραφιού σε κιλά και λεφτά.

 

Έτσι έχει μια πλήρη εικόνα της δουλειάς του, με ό,τι στοιχεία μπορεί να χρειαστεί ανά πάσα στιγμή, στην τσέπη του. Ο αγρότης αφιερώνει λίγο χρόνο την πρώτη φορά και από τη δεύτερη χρονιά μεταφέρει δεδομένα και προσθέτει τυχόν αλλαγές.

 

Παράλληλα, η εφαρμογή αυτή μπορεί να προσφέρει τη γνώση και σε συλλογικό επίπεδο. Σύμφωνα με τον κ. Λάντζο, εάν οι παραγωγοί δίνουν τα δεδομένα τους, θα μπορέσουν να υπάρξουν συγκεντρωτικά αποτελέσματα για κάθε περιοχή, με στοιχεία για κάθε καλλιέργεια, εκτάσεις, αποδόσεις κ.ά. Για παράδειγμα, θα μπορούμε να διαπιστώσουμε τί αποτελέσματα είχαν την περασμένη χρονιά τα 30 αγροκτήματα του Νομού Σερρών, που έσπειραν καλαμπόκι και υβρίδιο Χ. Αυτή η πληροφορία θα είναι ανοιχτή και θα βασίζεται σε μεγάλο εύρος δεδομένων και όχι σε στατιστικά εταιρειών.

 

Άλλες εφαρμογές

 

Οι εφαρμογές του farm manager δεν σταματούν εδώ, υπάρχουν αρκετές ακόμα που «τρέχουν» κι άλλες που είναι σε εξέλιξη, στο εργαστήριο. Τί προσφέρεται τώρα;

-Οδηγός φυτοπροστασίας: Όταν ο αγρότης εντοπίζει στο χωράφι του μια ασθένεια, μπορεί να κάνει ταυτοποίηση μέσω του κινητού του. Συναντά, για παράδειγμα, στο χωράφι του έναν εχθρό της καλλιέργειάς του. Μπορεί να τραβήξει φωτογραφία και με τα έτοιμα δεδομένα της βάσης να βρει τί είναι αυτό που είδε. Στη συνέχεια, θα πάρει μια πρώτη συμβουλή για την αντιμετώπιση της ασθένειας. Επιπλέον, εάν είναι κάτι που δεν υπάρχει καταχωρημένο στη βάση, μπορεί να το προσθέσει.

-Οδηγός αγοράς εφοδίων: Με την εφαρμογή αυτή οι αγρότες μπορούν να καταχωρούν τιμές εφοδίων. Φωτογραφίζουν το τιμολόγιο αγοράς, το στέλνουν στη βάση δεδομένων και έτσι ο κάθε χρήστης μπορεί να γνωρίζει πόσο κάνει τι, πετυχαίνοντας ανταγωνιστικότερες τιμές.

-Διαχείριση εξοπλισμού: Η εφαρμογή επιτρέπει να κρατά ο αγρότης όλα τα δεδομένα για τον εξοπλισμό που διαθέτει, όπως συντήρηση, επισκευές, επιδιορθώσεις, κόστος, νέες αποκτήσεις. Επιπλέον, μπορεί να φωτογραφίζει τα στοιχεία του κάθε μηχανήματος, όπως η ασφάλειά του και να τα έχει ως ηλεκτρονική βάση δεδομένων. Κάτι που είναι ιδιαιτέρως χρήσιμο, σε περίπτωση ελέγχου από τις αρχές, καθώς ελάχιστοι αγρότες κουβαλούν μαζί τους με το τρακτέρ τα έγγραφά του.

-Επαγγελματίας Αγρότης: Αυτός είναι ένας τρόπος για να καταγράφει ένας επαγγελματίας σπορέας, θεριστής ψεκαστής κ.λπ. που εργάζεται σε κτήματα άλλων γεωργών σε μια εποχή, το είδος της εργασίας και το χωράφι που έλαβε μέρος. Έτσι, γίνεται ευκολότερη η διαχείριση λογαριασμών, έκδοση αποδείξεων και διατήρηση βιβλίων. Η εφαρμογή συντηρεί αρχείο παρελθόντων ετών και υπολογίζει το ακριβές μέγεθος έκτασης που εργάστηκε ο αγρότης με την τεχνολογία GPS εύκολα, γρήγορα και με πολύ καλή ακρίβεια.

-Εδαφολογικός χάρτης: Εδώ ο αγρότης μπορεί να δηλώσει το χωράφι του, τον τύπο του εδάφους και να καταχωρήσει την εδαφολογική ανάλυση που έχει γίνει. Και επειδή ο εδαφολόγος θα του έχει δώσει και προτεινόμενες λιπάνσεις για τα επόμενα χρόνια, αυτό θα τον βοηθήσει στα επόμενα βήματα για την καλλιέργειά του.

-Εφαρμογές τηλεπισκόπησης: Με την εφαρμογή αυτή υπάρχει εξοπλισμός που καταγράφει υγρασία και αέρα, όπου με smart phone λαμβάνονται τα δεδομένα από το χωράφι, χωρίς να τα επισκέπτεται ο αγρότης άσκοπα, για να διαπιστώσει επί τόπου ότι δεν μπορεί να εργαστεί, λόγω καιρικών συνθηκών.

 

Έλλειψη χρηματοδότησης

 

«Το λογισμικό είναι ζωντανός οργανισμός, θέλει εξέλιξη, αναβάθμιση για να ανταπεξέρχεται στις σύγχρονες απαιτήσεις», τονίζει στην «Παραγωγή» ο κ. Θεόδωρος Λάντζος. Αυτή την περίοδο έχουν κι άλλες πρόσθετες εφαρμογές στα… σκαριά με τους φοιτητές του, αλλά το μεγάλο τους πρόβλημα είναι η έλλειψη χρηματοδότησης. «Έχουμε πολλά ακόμα να δώσουμε στους αγρότες», σημειώνει ο ίδιος και προσθέτει πως με τις ιδέες που πήραν από την Agrotica, μέσα από την επαφή με αγρότες, θα μπορούσαν να κάνουν την αγροτική Ελλάδα διαφορετική μέσα σε δύο χρόνια.

 

 

«Η ελληνική γεωργία χρειάζεται άμεσα ενσωμάτωση νέων τεχνολογιών για βελτίωση των γεωργικών πρακτικών, παραγωγικότητας και ανταγωνισμού των προϊόντων της. Στις νέες τεχνολογίες, δυστυχώς, δεν εντάσσεται μόνο ο γεωργικός ελκυστήρας και τα παρελκόμενα. Η επένδυση στον εξοπλισμό από μόνη της δεν βελτιώνει το προϊόν και τον ανταγωνισμό.
Στην Ελλάδα πρέπει να επιλύσουμε άμεσα προβλήματα διαχείρισης που αντιμετωπίζουμε. Το μεγαλύτερο μέρος των γεωργών πλην εξαιρέσεων, δεν γνωρίζει τί καλλιέργησε σε πιο χωράφι και τί διαδικασίες έλαβαν μέρος. Δεν καταγράφει τις πρακτικές που ακολούθησε στην καλλιέργειά του και σε τί κόστος βγήκε το τελικό προϊόν.

Η αποτίμηση μιας περιόδου που έκλεισε γίνεται μόνο με το υπόλοιπο του τραπεζικού λογαριασμού και η εκτίμηση για τη νέα χρονιά με βάση το τί θα μας προτείνουνε ή το τί θα ακούσουμε. Συνεπώς, πολλοί λίγοι είναι αυτή που έχουν πλήρη οδηγό των καλλιεργητικών εργασιών που έλαβαν μέρος σε μια καλλιεργητική χρονιά και μπορούν να αποτιμήσουν το τί πήγε καλά και τί όχι, ώστε να βελτιώσουμε την υπάρχουσα κατάσταση. Η γνώση για το τί κάναμε και τί πετύχαμε οδηγεί σε συμπεράσματα και αλλαγές που θα μας φέρουν μπροστά στον ανταγωνισμό. Η ηλεκτρονική διαχείριση καλλιέργειας δια της χρήσης κινητής τηλεφωνίας μπορεί να μας παρέχει άμεση γνώση για την παραγωγή του σήμερα και του χθες και πολύ εύκολα μπορούμε να ζητήσουμε πιστοποίηση για το προϊόν που παράγουμε.

Σε αυτή την ανάγκη ψηφιακής διαχείρισης δεδομένων του αγροκτήματος, το εργαστήριο του ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας ΕΓΕΚΤ, έχει αναπτύξει μια σειρά από πρακτικά στοχευμένα προϊόντα κινητής τηλεφωνίας. Το λογισμικό του εργαστηρίου είναι σχεδιασμένο να λειτουργεί σε συσκευές κινητής τηλεφωνίας με χαμηλό κόστος απόκτησης, να είναι εύκολο και πρακτικό και να παρέχεται δωρεάν. Το εργαστήριο παρέχει δωρεάν τέσσερα προϊόντα, τα οποία μπορείτε να τα αποκτήσετε από το play store, γράφοντας στην αναζήτηση τη λέξη egekt. Περαιτέρω πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στο site http://farmmanager.teiser.gr.
Το εργαστήριο είναι διαθέσιμο για συνεργασίες με αγρότες, επαγγελματίες, φορείς και παραγωγικούς κλάδους. Σε επίπεδο έρευνας διαθέτει πολλά ακόμη προϊόντα, τα οποία εξελίσσονται και δεν είναι ακόμη άμεσα διαθέσιμα, ελεύθερα για το κοινό».

Δρ. Θεόδωρος Λάντζος

ΤΕΙ Σερρών

Τμήμα Πληροφορικής και Επικοινωνιών

Θέματα της ίδιας ενότητας
10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<