Μεγάλη αύξηση της εγχώριας αγοράς αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών στην επόμενη διετία

10-03-2014, 15:12
Μεγάλη αύξηση της εγχώριας αγοράς αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών στην επόμενη διετία

Για μεγάλη αύξηση της εγχώριας αγοράς αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών στην επόμενη διετία, μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η τακτική ερευνήτρια του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού (ΕΛΓΟ) «Δήμητρα», Ελένη Μαλούπα, αφού λέει, εντός του 2014 πρόκειται να λάβει «σάρκα και οστά» ο κανονισμός εμπορίας τους, αλλά και να υιοθετηθεί πρόταση για τον τεχνικό κανονισμό εγγραφής των ποικιλιών του κλάδου.

 

Τις δύο αυτές σημαντικές εξελίξεις για την συγκεκριμένη αγορά, πρόκειται να κινήσει με γοργούς ρυθμούς η τεχνική επιτροπή πολλαπλασιαστικού υλικού που αναμένεται να συσταθεί εντός του τρέχοντος μήνα, πιθανόν στις 18 Μαρτίου, όπως αποκάλυψε η ίδια. Με αμφανή την αισιοδοξία της για το μέλλον της αγοράς των αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών, η κ. Μαλούπα εξήρε το σημαντικό έργο που έγινε το τελευταίο διάστημα στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με τους αρμόδιους όπως υπογράμμισε χαρακτηριστικά «να επισπεύδουν διαδικασίες και να υιοθετούν τις προτάσεις που κατατίθενται με μεγάλη θέρμη, δημιουργώντας παράλληλα και τις δομές που απαιτούνται για να ανοίξει φτερά ο κλάδος».

 

Έτσι, αν και μέχρι πριν από δύο χρόνια η συγκεκριμένη αγορά, που μετρούσε πάνω από δέκα χρόνια ύπαρξης, βρισκόταν ακόμα σε εμβρυακό στάδιο, ωστόσο σύμφωνα με την κ. Μαλούπα στην επόμενη διετία ο κλάδος δεν αποκλείεται να απασχολεί σημαντικά μεγάλο αριθμό παραγωγών, εκτινάσσοντας ταυτόχρονα και την καλλιεργούμενη έκταση, που σήμερα υπολογίζεται σε πάνω από 40.000 στρέμματα. Πρόσθεσε δε, ότι η μεγέθυνση της αγοράς «βοηθά» τους επιχειρηματίες, αφού τους προσφέρει όπως είπε ένα προϊόν που θα τους οδηγήσει σε αγορές εκτός των ελληνικών συνόρων, αποφέροντας για αυτούς σημαντικά κέρδη. Όπως υπογράμμισε ήδη μικρομεσαίοι επιχειρηματίες, αφού αγοράζουν την πρώτη ύλη από τους παραγωγούς, την «μεταποιούν την τυποποιούν και την μοσχοπουλούν».

 

«Ύστερα από δύο χρόνια κοπιαστικής δουλειάς σε επίπεδο έρευνας του κλάδου και κατάρτισης των παραγωγών, πλέον σήμερα μπορώ να πω με βεβαιότητα ότι η νοοτροπία των αγροτών έχει αλλάξει ανεπίστρεπτη, ενώ ακόμα και οι πιο δύσπιστοι επιχειρηματίες, έχουν αντιληφθεί τα πολλαπλά οφέλη από την αξιοποίηση του κλάδου, γεγονός που έχει οδηγήσει στην ενθάρρυνση ολοένα και περισσοτέρων να ασχοληθούν με αυτόν», επεσήμανε.

 

Στο πλαίσιο αυτό τόνισε ότι στη διάρκεια των μαθημάτων κατάρτισης την τελευταία διετία, αρκετοί ήταν παραγωγοί που εξέφρασαν έντονα την επιθυμία να εισέλθουν σε πιο δυναμικές καλλιέργειες, αφενός μεν για να ενισχύσουν το εισόδημά τους, αφετέρου όμως για να προφυλάξουν το περιβάλλον και την υγεία τους που επιβαρύνονται σημαντικά τόσο από τη χρήση λιπασμάτων, όσο και άλλων φαρμάκων. Και μάλιστα, όπως διευκρίνισε η ίδια, «είναι από τις λίγες φορές που οι παραγωγοί όχι μόνο εξέφρασαν την επιθυμία, αλλά προχώρησαν και στην πράξη, αλλάζοντας προσανατολισμό και κατεύθυνση με πυξίδα το όφελος για την τσέπη και την υγεία τους και αξιοποιώντας τον πλούτο της χώρας μας».

 

Μεταξύ άλλων η κ. Μαλούπα υπενθύμισε ότι η Ελλάδα φιλοξενεί το 50% της φυτικής βιοποικιλότητας στην ΕΕ, το 80% της Βαλκανικής χλωρίδας και υπάρχουν καταγεγραμμένα 6.500 είδη ελληνικής χλωρίδας, εκ των οποίων τα 2,944 είναι ενδημικά αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά. Από αυτά, όπως υπογράμμισε, ακόμα και σήμερα δεν αξιοποιούνται ούτε τα 30, τη στιγμή που σε παγκόσμιο επίπεδο η αγορά αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών υπερβαίνει τα 20 δισ. ευρώ.

 

πηγή: ΑΜΠΕ

Θέματα της ίδιας ενότητας
07.22.2019 16:33

Το ΥπΑΑΤ στο πλευρό της Σχολής της Χάλκης
Τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκη Βορίδη επισκέφθηκε, το μεσημέρι της Παρασκευής στο γραφείο του ο Μητροπολίτης...

07.22.2019 16:28

Έλληνας στην προεδρία της Παγκόσμιας Ένωσης Νομικών Οίνου
Ο πανεπιστημιακός Θεόδωρος Γεωργόπουλος είναι ο πρώτος Έλληνας που εξελέγη Πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης για το Δίκαιο του Οίνου...

07.22.2019 12:56

Με παρέμβαση Άδωνι η διάσωση της Creta Farms
Μόλις δύο 24ωρα χρειάστηκε ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, για να πείσει τους μεγαλομετόχους της Creta Farms να συναινέσουν στο...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<