Ιχθυοκαλλιέργειες: Όλα τα "καυτά" ζητήματα στο τραπέζι του ΥΠΑΝ

06-03-2014, 13:34
Ιχθυοκαλλιέργειες: Όλα τα

Της Βούλας Μαλαίνου

«Πονοκέφαλος» αποτελεί για την κυβέρνηση το αδιέξοδο στον κλάδο των ιχθυοκαλλιεργειών, από τον οποίο προσδοκούνται μεγάλα έσοδα, εάν και εφόσον βρεθεί η λύση, που θα δώσει «ανάσα» τόσο στις εισηγμένες εταιρείες που τον απαρτίζουν όσο και στις πιστώτριες τράπεζες, οι οποίες έχουν ήδη καθυστερήσει να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα του υπέρογκου δανεισμού.

Για την ερχόμενη Τρίτη το υπουργείο Ανάπτυξης έχει προγραμματίσει ευρεία σύσκεψη με τη συμμετοχή εκπροσώπων από τις Νηρέα, Σελόντα και Δία, αντιπροσωπειών από τις συστημικές τράπεζες Εθνική, Eurobank, Πειραιώς και Alpha και στελεχών του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, προκειμένου να υπάρξει μία ακόμα «ματιά» στις διαπραγματεύσεις.

Σημειώνεται ότι την πρωτοβουλία έχει αναλάβει ο υφυπουργός Ανάπτυξης Νότης Μηταράκης, τη στιγμή που οι τιμές στα ψάρια θέτουν σε κίνδυνο τις ελληνικές εξαγωγές!

Οι τιμές των ψαριών έχουν αυξηθεί, καθώς έχει περιοριστεί η προσφορά. Για παράδειγμα τα 400 γραμμάρια της τσιπούρας πωλούνται προς 4,80-5 ευρώ και 5,20 ευρώ, όταν πρόκειται για εξαγωγές, ενώ πέρυσι η ίδια ποσότητα είχε φθάσει να πωλείται στα 3-3,3 ευρώ.

Στο επίκεντρο της συνάντησης της Τρίτης θα βρεθούν:

-Πρώτον, το κύριο αίτημα των επιχειρήσεων για αναδιάρθρωση των «κόκκινων» δανείων που διατηρεί η καθεμία σε μία από τις παραπάνω τέσσερις τράπεζες. Επισημαίνεται πως ζητούμενο των εταιρειών είναι η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής και το χαμηλότερο επιτόκιο, αλλά και το «κούρεμα», για το οποίο η απάντηση είναι μόνιμα αρνητική.

-Δεύτερον, η επιλογή των συνεργειών. Η προσπάθεια περί συγχωνεύσεων έχει γίνει αρκετές φορές και με ποικίλους συνδυασμούς στην εγχώρια αγορά ιχθυοκαλλιέργειας, ωστόσο καμία δεν έχει ευδοκιμήσει. Για τους τραπεζικούς φορείς δε αποτελεί την καλύτερη λύση, μόνο όμως υπό την ασφάλεια της… βιωσιμότητας. Οι πιστωτές έχουν ξεκαθαρίσει ότι θα χρηματοδοτήσουν μόνο τα βιώσιμα σχήματα, αν και όποτε αυτά προκύψουν.

-Τρίτον, οι αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου. Πληροφορίες αναφέρουν πως καμία από τις τρεις εισηγμένες δεν διατίθεται να ρίξει ζεστό ρευστό. Το «μπαλάκι» πέφτει στους ίδιους τους μετόχους, οι οποίοι όμως δεν δέχονται καν συζήτηση επί του θέματος.

-Τέταρτον, το ανοιχτό ενδεχόμενο να περάσουν οι Δίας, Σελόντα και Νηρέας υπό την ομηρία των τραπεζών, οι οποίες θα τις εξυγιάνουν και στη συνέχεια θα τις πουλήσουν, καθώς οι τελευταίες δεν θέλουν να αναλάβουν το βαρύ ρόλο του management.

Οι σχέσεις των ψαράδων-τραπεζιτών κινούνται σε «τεντωμένο σχοινί». Το τελεσίγραφο των πιστωτικών ιδρυμάτων στους τρεις κορυφαίους «παίκτες» της αγοράς είτε να προχωρήσουν σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου είτε να παραδώσουν τις διοικήσεις, εξέπνευσε με το πέρας του Φεβρουαρίου. Ο Μάρτης μπήκες, ωστόσο, καμία κινητικότητα δεν παρατηρήθηκε.

Το ζήτημα απασχολεί ιδιαιτέρως την κυβέρνηση, η οποία έχει επισημάνει πως οι ιχθυοκαλλιέργειες είναι ένας από τους πλέον εξαγώγιμους κλάδους, καθώς και μέσα στους οχτώ αναδυόμενους «αστέρες» της οικονομίας μας.

Στα χνάρια των ιχθυοκαλλιεργειών

Την ίδια ώρα, στο «πόκερ» για τις ιχθυοκαλλιέργειες έχουν το βλέμμα τους στραμμένο και άλλοι κλάδοι της ελληνικής οικονομίας.

Η λύση που αναμένεται να προταθεί για τα ψάρια, θα αποτελέσει, όπως επισημαίνουν παράγοντες της αγοράς, μοντέλο και για επιχειρήσεις στον τουρισμό, στο εμπόριο και στη λιανική.

Ακολουθώντας τα χνάρια των ιχθυοκαλλιεργειών δύναται να δοθεί λειτουργική λύση στα δάνεια, στις χορηγήσεις προβληματικών εταιρειών, να «καθαρίσουν» οι επιχειρήσεις και με πιο συνετή διοίκηση να επανακινήσουν.

Θέματα της ίδιας ενότητας
04.18.2022 13:21

Συνεταιριστική Τράπεζα Κ. Μακεδονίας: Στόχος η «πράσινη» ανάπτυξη
Τη νέα τραπεζική της φιλοσοφία ως πράσινη τράπεζα πρώτης επιλογής αλλά και δεύτερης ευκαιρίας, με ξεκάθαρη στόχευση την χρηματοδότηση...

04.08.2022 14:39

Φραγκογιάννης: «Θα διασφαλίσουμε εξαγωγείς και αγρότες να βρούν δρόμο σε υποκατάστατες αγορές της Ρωσίας και της Ουκρανίας»
Τις προσπάθειες της Οικονομικής Διπλωματίας να αντιμετωπιστούν οι "σημαντικές επιπτώσεις" από την κρίση Ουκρανίας- Ρωσίας...

04.08.2022 14:34

Νέα μέτρα ενίσχυσης αγροτών ζήτησε στο Συμβούλιο υπουργών Γεωργίας της Ε.Ε. ο Γ. Γεωργαντάς
Ο κ. Γεωργαντάς «κάλεσε την Επιτροπή να υιοθετήσει το κοινό έγγραφο 13 κρατών μελών, μεταξύ αυτών είναι και η Ελλάδα, και να συμπεριλάβει...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<