ΣΕΒΕ: Οι ελληνικές εξαγωγές "δεν έπιασαν ταβάνι"

05-03-2014, 15:43
ΣΕΒΕ: Οι ελληνικές εξαγωγές

Την πεποίθηση ότι οι ελληνικές εξαγωγές δεν έχουν ακόμη "πιάσει ταβάνι" και ότι θα μπορούσαν κάλλιστα να φτάσουν τα 30 δισ. ευρώ το 2014, έναντι 27,5 δισ. πέρυσι, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, εξέφρασε σήμερα ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Β.Ελλάδος (ΣΕΒΕ), Δημήτρης Λακασάς.

 

Σύμφωνα με τον κ.Λακασά, οι εξαγωγές μπορούν να "πιάσουν" τα συγκεκριμένα επίπεδα (συμπεριλαμβανομένων πετρελαιοειδών), αν η Ελλάδα παραμείνει πολιτικά, οικονομικά και κοινωνικά σταθερή και προσανατολισμένη στην ΕΕ, αν το μη μισθολογικό κόστος (εισφορές) μειωθεί άμεσα κατά 3,9% και αν θεσμοθετηθεί το συντομότερο ενιαίος φορολογικός συντελεστής ασχέτως ύψους αυτού (ο ΣΕΒΕ προτείνει πάντως συντελεστή 15%). Τα παραπάνω επισημάνθηκαν σε συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση έρευνας του Ινστιτούτου Εξαγωγικών Ερευνών και Σπουδών του ΣΕΒΕ.

 

Σημαντικότερη κι απ' τη μείωση των φόρων η απλοποίηση του συστήματος

 

Βάσει της έρευνας, που διενεργήθηκε τις τελευταίες δύο εβδομάδες σε δείγμα 119 επιχειρήσεων, η απλοποίηση και σταθερότητα του φορολογικού συστήματος τουλάχιστον για μια πενταετία θεωρείται απ΄ τους ερωτηθέντες πιο σημαντική και απ' τη μείωση των φορολογικών συντελεστών (με ποσοστά 79,1% και 60% αντίστοιχα)! Η έρευνα έδειξε ακόμη ότι το 63,3% των επιχειρήσεων θεωρεί "πολύ" ή "πάρα πολύ" σημαντικό πρόβλημα την έλλειψη ρευστότητας/αδυναμία άντλησης κεφαλαίων από το τραπεζικό σύστημα, το 69,7% δίνει την ίδια απάντηση για τη γραφειοκρατία/διοικητικό κόστος, το 59,6% για τις ενεργειακές δαπάνες, σχεδόν το 60% για το μεταφορικό κόστος και σχεδόν το 70% για το μη μισθολογικό κόστος.

 

"Πολύ" ή "παρά πολύ" σημαντικό πρόβλημα θεωρεί το 76,2% των επιχειρηματιών και το φορολογικό καθεστώς (σύμφωνα με τον κ.Λακασά, πέρυσι υπήρξαν 18 τροποποιητικές φορολογικές διατάξεις), ενώ αντίστοιχη απάντηση δίνει το 71,6% για τους φόρους ακίνητης περιουσίας (ΦΑΠ, ΕΤΑΚ, ΕΕΤΗΔΕ κτλ). Όπως επισήμανε ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος του ΣΕΒΕ, Τάσος Αλεξανδρίδης, παρουσιάζοντας την έρευνα, "σε μια εποχή που οι προϋπολογισμοί των επιχειρήσεων είναι εξαρχής σφιχτοί, κάθε φορά που έρχεται κάτι έκτακτο, ταράζει για τα καλά τον σχεδιασμό. Οι επιχειρήσεις λένε 'όχι' στους φορολογικούς αιφνιδιασμούς", πρόσθεσε.

 

'Ορθιες σε φλεγόμενη γειτονιά

 

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τον κ.Λακασά, οι εξαγωγικές επιχειρήσεις τη χώρας κατόρθωσαν να σταθούν όρθιες πέρυσι,κόντρα στο αρνητικό εσωτερικό περιβάλλον, και σε μια σειρά από πολύ δυσμενείς εξελίξεις σε Λιβύη, Συρία, Αίγυπτο (13ος εξαγωγικός εταίρος για την Ελλάδα), Κύπρο (5ος) και Τουρκία (1ος). "Η γειτονιά μας φλέγεται. Οι γεωπολιτικές αναταράξεις γύρω από την ανατολική Μεσόγειο και η πρόσφατη κρίση στην Ουκρανία συνιστούν επιπλέον λόγους για τους οποίους η Ελλάδα θα πρέπει να έχει οικονομική, κοινωνική και πολιτική σταθερότητα", πρόσθεσε.

 

Βάσει της έρευνας, το 46% των επιχειρήσεων είδε αύξηση εξαγωγών το 2013, το 31% πτώση και το 23% σταθερές εξαγωγικές επιδόσεις. Κλαδικά, εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών, οι βασικοί εξαγωγικοί κλάδοι, που σημείωσαν άνοδο πέρυσι, βάσει των στατιστικών της ΕΛΣΤΑΤ, ήταν: λίπη/έλαια (41,7%), μη μεταλλικά ορυκτά (15,7%), γαλακτοκομικά (13,1%), φαρμακευτικά (8,9%), νωποί καρποί/φρούτα (8,8%) και παρασκευάσματα φρούτων/λαχανικών (0,5%). Αντίστοιχα η παρουσία των ελληνικών προϊόντων ενισχύθηκε σε: Ιταλία (15,4%), Ηνωμένο Βασίλειο (13,6%), Ισπανία (6,6%), Γερμανία (1,2%).

 

Αύξηση εξαγωγών κατά 60% από το 2009

 

Υπενθύμισε ότι από το 2009 μέχρι σήμερα η συνολική αύξηση των εξαγωγών ανήλθε στο 57,1%, χαρακτηρίζοντας ώς "μικρό οικονομικό θαύμα" τις επιδόσεις των εξαγωγών, που παρουσίασαν και πέρυσι σταθερή απόδοση συγκριτικά με πρόπερσι. Πρόσθεσε ότι η διοίκηση του ΣΕΒΕ θεωρεί θετικές τις πρόσφατες εξαγγελίες για μείωση κατά 15% του κόστους φυσικού αερίου και κατά 20% του κόστους ρεύματος (ΔΕΗ) για τις ενεργοβόρες βιομηχανίες. Σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση, σημείωσε ότι είναι αναγκαίο να υπάρξει ρύθμιση για το διαχωρισμό στη χρηματοδότηση των εξαγωγικών επιχειρήσεων από τις μη εξαγωγικές εξασφαλίζοντας επάρκεια κεφαλαίων και χαμηλότερα επιτόκια. Τη θέση αυτή, είπε, υποστηρίζει σε πρόσφατη έκθεσή του και ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος.

 

Να θεσπιστεί η ΑΟΖ στη διάρκεια της προεδρίας

 

Πρόσθεσε, τέλος, ότι τεράστια ευκαιρία για την Ελλάδα θα ήταν η θέσπιση της ΑΟΖ, στη διάρκεια της ελληνικής προεδρίας στην Ε.Ε, "ώστε να μπορέσουμε, σε συνδυασμό με τις τελευταίες εξαγγελίες για ορυκτό πλούτο αξίας 150 δισ. ευρώ, να χρησιμοποιήσουμε αυτή την ευκαιρία ως collateral (εγγύηση) για τη μείωση του εξωτερικού χρέους της χώρας".

Θέματα της ίδιας ενότητας
10.20.2020 15:15

Αργυρό βραβείο ECOTROPHELIA στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου για το κριτσίνι O-LIVE
Το προϊόν δημιουργήθηκε σε συνεργασία με την εταιρεία «Ε.Ι.Παπαδόπουλος Α.Ε.-Βιομηχανία Μπισκότων και Ειδών Διατροφής».

10.20.2020 15:11

Σέρρες: Έκρυβε ναρκωτικά σε πτηνοτροφείο
Αστυνομικοί διενήργησαν έρευνα στην παραπάνω εγκατάσταση, ιδιοκτησίας του συλληφθέντα, όπου εντόπισαν 700 γραμμάρια κάνναβη και φυτικά...

10.20.2020 15:09

Συνεργασία της Pernod Ricard Hellas με την εταιρεία Roots Spirits για τη διανομή αποσταγμάτων
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η εξέλιξη αυτή έρχεται ως συνέχεια της συνεργασίας των δύο εταιρειών, που ξεκίνησε τον προηγούμενο Μάιο.

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<