Μέτρο 123Α: Εγκρίθηκε επένδυση σε 21 μέρες!

04-03-2014, 10:21
Μέτρο 123Α: Εγκρίθηκε επένδυση σε 21 μέρες!

Του ΝIKOY ΦΙΛΙΠΠΙΔΗ

(filippidis@paragogi.net)

 

Πρωτοφανείς για τα χρονικά της ελληνικής γραφειοκρατίας διαδικασίες εγκρίσεων λαμβάνουν τα επενδυτικά σχέδια που υποβάλουν από τις αρχές του χρόνου, επενδυτές στο πλαίσιο του προγράμματος του μέτρου 123Α.

 


Οι υποψήφιοι επενδυτές βλέπουν για πρώτη φορά να εγκρίνονται τα σχεδιά τους μέσα σε λίγες μέρες, οι οποίες κατά κανόνα δεν ξεπερνούν τον έναν μήνα, έναντι διαστήματος πολλών μηνών –μέχρι και ένα έτος–, που ίσχυε μέχρι πρότινος.

Είναι χαρακτηριστικό ότι για την πρώτη επένδυση που εγκρίθηκε, ύψους 700.000 ευρώ, της εταιρείας Ασπίς-Δέδες από την Αργολίδα, που αφορά τον εκσυγχρονισμό της μονάδας που διαθέτει στη χυμοποίηση φρούτων, χρειάστηκαν μόλις 21 ημερολογιακές μέρες. Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προκηρύχθηκε την 30/12/2013, η αίτηση του συγκεκριμένου επενδυτή υποβλήθηκε στις 30/1/2014 και η έγκριση δόθηκε στις 21/2/2014.

Με τις ίδιες διαδικασίες πήρε προέγκριση και ξεκίνησε η υλοποίηση σε χρόνο-ρεκόρ της επένδυσης της Φάρμα Χήτας ύψους 2.3 εκατ. ευρώ στη Φιλιππιάδα του Νομού Πρέβεζας, με επιδότηση 1,1 εκατ. ευρώ.

Επίσης, στη Νεμέα Κορινθίας πήρε έγκριση δημιουργία μονάδας τυποποιητηρίου ελαιολάδου η Σελλάς Ιωάννης ΕΠΕ, με προϋπολογισμό 530.000 ευρώ, με στόχο την επεξεργασία ετησίως 500 τόνων ελαιολάδου.

Στην περιοχή Κουκουναρά Ορμυλίας του Δήμου Πολύγυρου Χαλκιδικής εγκρίθηκε επένδυση για τον εκσυγχρονισμό μονάδας επεξεργασίας βρώσιμης ελιάς, από την εταιρεία Ορμυλία Α.Ε. των αδελφών Παπανικήτα, συνολικού προυπολογισμού 2,2 εκατ. ευρώ, η οποία θα επεξεργάζεται 997 τόνους βρώσιμης ελιάς ετησίως.

Έγκριση έλαβε και η επένδυση για  τον εκσυγχρονισμό τυροκομείου και μονάδας παραγωγής γιαούρτης στο Χαμέζι Σητείας, της Π. Κουβαράκης και Σία Ο.Ε., προϋπολογισμού 162.000 ευρώ, με στόχο την επεξεργασία 568 τόνων γάλακτος ετησίως.

Στο 3ο χλμ. Ιτέας-Άμφισσας, στην περιοχή Μολόχοι Δήμου Δελφών, εγκρίθηκε επένδυση μονάδας αποθήκευσης, επεξεργασίας και τυποποίησης βρώσιμων ελιών, από την ANOLIVE Α.Ε., προυπολογισμού 2,67 εκατ. ευρώ, με στόχο την επεξεργασία 3.368 τόνων επιτραπέζιων ελιών ετησίως.

Σε φάση υλοποίησης βρίσκεται και η επένδυση για την παραγωγή ζαχαρωδών προϊόντων με βάση το μέλι στην περιοχή Αδάμαντα στη Μήλο από τον κ. Παναγιώτη Βήχο, προϋπολογισμού 307.000 ευρώ, με στόχο την Παρασκευή 14,7 τόνων παστελιού ετησίως.

Ιδιαίτερα σημαντική είναι και η έγκριση που έλαβε η «Σπύρος Νικολίτσας Α.Ε.» για τη δημιουργία, στο 2ο χλμ. επαρχιακής οδού Αγιάς – Αγιόκαμπου, μονάδας συσκευασίας, τυποποίησης, διαλογής, συντήρησης, ψύξης και αποθήκευσης νωπών οπωροκηπευτικών, προϋπολογισμού 2,5 εκατ. ευρώ με δυναμικότητα 2.477 τόνων ετησίως.

Όπως αναφέρει ο ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Αθανάσιος Τσαυτάρης «το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης κατέβαλε κάθε δυνατή προσπάθεια, ανταποκρινόμενο στις ανάγκες και το δεδηλωμένο ενδιαφέρον του επενδυτικού κοινού, εισαγάγοντας τροποποιήσεις και για πρώτη φορά με διαδικασίες fast track ενέκρινε επενδυτικό σχέδιο και αναμένεται και η άμεση έγκριση και άλλων. Στο πλαίσιο αυτό, καινοτόμες διαδικασίες επιλογής αφορούν την κατά προτεραιότητα ένταξη δικαιούχων επενδυτικών φορέων που έχουν αναπτύξει αξιοσημείωτη εξαγωγική δραστηριότητα, συμβάλλοντας στην αύξηση του ΑΕΠ, είτε έχουν διατηρήσει το απασχολούμενο προσωπικό των 50 και πλέον ΕΜΕ το προηγούμενο χρονικό διάστημα είτε κατανοώντας την ιδιαίτερη σημασία της απασχόλησης και τη συμμετοχή τους στην καταπολέμηση της ανεργίας, που αποτελεί σήμερα το πλέον οξυμμένο κοινωνικό μας πρόβλημα».

 

Το πρόγραμμα

Στο Πρόγραμμα 123Α υπάγονται οι επενδύσεις στον τομέα της μεταποίησης και εμπορίας γεωργικών προϊόντων, εξαιρουμένων των αλιευτικών, όταν από τη μεταποίηση - τυποποίησή τους προκύπτει, επίσης, γεωργικό προϊόν.

Το εν λόγω μέτρο χορηγεί ενίσχυση, υπό μορφή επιδότησης κεφαλαίου και αναφέρεται σε επενδυτικά σχέδια που αφορούν τη μεταποίηση και την εμπορία γεωργικών προϊόντων όταν από τη μεταποίησή τους προκύπτει γεωργικό προϊόν. Καλύπτει, δε, το σύνολο των τομέων γεωργικού ενδιαφέροντος.

Τα ποσοστά ενίσχυσης κυμαίνονται από 25% έως 65%, ανάλογα με την περιοχή υλοποίησης της επένδυσης και το μέγεθος της επιχείρησης.

Δικαιούχοι του προγράμματος είναι πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις κατά τη σύσταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής 2003/361/Ε.Κ., επιχειρήσεις που απασχολούν λιγότερους από 750 υπαλλήλους ή έχουν κύκλο εργασιών, μικρότερο των 200 εκατ. ευρώ, καθώς και επιχειρήσεις, ανεξαρτήτου μεγέθους, στα μικρά νησιά του Αιγαίου κατά την έννοια του Κανονισμού (Ε.Ε.) αριθ. 229/2013.

Μέσω του προγράμματος ενισχύονται επενδυτικά σχέδια που αφορούν τη μεταποίηση και την εμπορία γεωργικών προϊόντων στους τομείς κρέατος, γάλακτος, αυγών-πουλερικών, διαφόρων ζώων, δημητριακών, ελαιούχων προϊόντων, οίνου, οπωροκηπευτικών, ανθέων, ζωοτροφών, σπόρων και πολλαπλασιαστικού υλικού, φαρμακευτικών και αρωματικών φυτών.

Ο προϋπολογισμός αίτησης ενίσχυσης ανέρχεται από 100.000 ευρώ έως 5.000.000 ευρώ για το 80% των πόρων του προγράμματος, ενώ το 20% των πόρων θα διατεθεί για επενδύσεις προϋπολογισμού μεγαλύτερου των 5.000.000 ευρώ μέχρι 10.000.000 ευρώ.

Το ποσό της Δημόσιας Δαπάνης της Πρόσκλησης ανέρχεται σε 100 εκατομμύρια ευρώ, ενώ το πρόγραμμα θα παραμείνει ανοικτό για όσο υπάρχουν ακόμα κυνδύλια προς διάθεση.

 

 

 

Θέματα της ίδιας ενότητας
10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<