Πώς να απαλλαγείτε από τις συσσωρευμένες στο σώμα τοξίνες

26-02-2014, 11:26
Πώς να απαλλαγείτε από τις συσσωρευμένες στο σώμα τοξίνες

Της ΘΕΟΔΩΡΑΣ ΚΟΓΚΑ

Επ. Τεχνολόγος Τροφίμων MSc

(kogka@paragogi.net)

 

Όλο και περισσότερο γίνεται λόγος για τις «detox» τροφές, την «detox» διατροφή - δίαιτα κ.ά., λίγοι όμως είναι εκείνοι που γνωρίζουν πραγματικά τί σημαίνει ο όρος «detox». Ο όρος προέρχεται από τη λέξη «Detoxification», δηλαδή την αποτοξίνωση, η οποία αφορά τη φυσιολογική απομάκρυνση των τοξικών ουσιών (τοξίνες) από το σώμα μας, μέσα από αλλαγές στον τρόπο διατροφής και τον τρόπο ζωής μας (π.χ. άσκηση).

 

Η δύσκολη καθημερινότητα, σε συνδυασμό με το άγχος, το τσιγάρο, αλλά και τις κατά συρροή λανθασμένες επιλογές μας στο φαγητό, μας «φορτώνουν» με περιττές τοξίνες. Το αποτέλεσμα αυτών των τοξινών μαρτυρά η μειωμένη ενέργειά μας, η κούραση στο σώμα μας, η χαμένη λάμψη στο δέρμα και τα μαλλιά μας κ.ά. Ακόμα και αν ο οργανισμός μας έχει την ικανότητα να αποτοξινώνεται μόνος του, σε φυσιολογικές συνθήκες, χρειάζεται τη βοήθειά μας για να γίνει πιο αποτελεσματική η προσπάθεια αυτή. Οι διατροφικές συμβουλές που αναφέρονται στην αποτοξίνωση και αφορούν τον περιορισμό συγκεκριμένων τροφών, λόγω του ότι προκαλούν διάφορα προβλήματα, όπως φούσκωμα, κούραση, κακή διάθεση κ.ά., αποτελούν ευκαιρία για να βελτιώσετε το λιπιδαιμικό προφίλ του οργανισμού σας.

Τί πρέπει να προσέξετε, αν διανύετε περίοδο αποτοξίνωσης:

  • Αποφύγετε το αλάτι, αλλά και προϊόντα με μεγάλη περιεκτικότητα σε αυτό, όπως τυροκομικά και αλλαντικά. Αντικαταστήστε το με λεμόνι, ξύδι ή μπαχαρικά και ενισχύστε τη γεύση στο φαγητό σας.
  • Αποφύγετε τον καφέ, τα αναψυκτικά και το αλκοόλ.
  • Αποφύγετε τη ζάχαρη και τα γλυκά και προτιμήστε μαύρη σοκολάτα ή φρέσκα και ξηρά φρούτα.
  • Προτιμήστε άπαχο κρέας, όπως γαλοπούλα, κοτόπουλο, ψάρι κ.ά., αφού διατηρούν τη μυϊκή μάζα και συμβάλλουν στον κορεσμό.
  • Προσθέστε στο διαιτολόγιό σας φυτικές ίνες. Οι ίνες αυτές, που περιέχονται στα όσπρια, τα σιτηρά, τα δημητριακά, το μαύρο ψωμί, το καφέ ρύζι, θα πρέπει να αποτελούν το 80% της ημερήσιας πρόσληψής σας σε τροφές. Η υφή των ινών αυτών βοηθά την κίνηση των τροφίμων μέσω του πεπτικού συστήματος να γίνεται πιο γρήγορα, από άλλες τροφές.
  • Καταναλώστε λαχανικά και φρούτα. Τα λαχανικά είναι προτιμότερο να τα μαγειρέψετε στον ατμό ή να τα καταναλώσετε ωμά, αφού έτσι διατηρούνται οι βιταμίνες τους.
  • Προσθέστε στη διατροφή σας μυρωδικά, όπως βασιλικό, δυόσμο, άνηθο και μαϊντανό κ.ά.
  • Αυξήστε την κατανάλωση τροφών με προβιοτικά. Τα προβιοτικά βοηθούν στην καλή λειτουργία του εντέρου και μειώνουν το χρόνο διέλευσης των βλαβερών ουσιών από το έντερο, ενώ διευκολύνουν και την απομάκρυνση των τοξινών από τον οργανισμό. Τέτοιες τροφές είναι το γιαούρτι, το ξινόγαλο, το σκόρδο και το κρεμμύδι.
  • Αποφύγετε τους επεξεργασμένους υδατάνθρακες (τυποποιημένα μπισκότα, ζυμαρικά κ.ά.).
  • Αυξήστε την πρόσληψη βιταμίνης C από τροφές, αφού διεγείρουν το μεταβολισμό και βοηθούν στην αποτοξίνωση καρκινογόνων ουσιών από το ήπαρ. Τέτοιες τροφές είναι το γκρέιπφρουτ, οι πιπεριές, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, οι ντομάτες κ.ά.
  • Ενυδατώνετε πιο συχνά τον οργανισμό σας. Καθημερινά είναι απαραίτητη η κατανάλωση 12 ποτηριών νερού. Αν ωστόσο είναι δύσκολο για εσάς να το πετύχετε αυτό, προσπαθήστε να πίνετε φυσικό χυμό από πορτοκάλι ή τσάι του βουνού.

Προσπαθήστε να ενσωματώσετε σταδιακά και όχι απευθείας τα τρόφιμα αυτά, που βοηθούν στην αποτοξίνωση του οργανισμού σας. Μια αργή ενσωμάτωση «detox» τροφής έχει ως πλεονέκτημα να σας δημιουργείτε το αίσθημα της συνήθειας στην κατανάλωση αυτής της τροφής και συνεπώς να μην την εγκαταλείπετε εύκολα. Άλλωστε, όπως και εσείς θα παρατηρήσετε, στο πλαίσιο αναζήτησης τροφίμων που βοηθούν στην αποτοξίνωση, οι τροφές που περιλαμβάνονται στην κατηγορία αυτή έχουν έντονη γεύση και μπορούν να αποτελέσουν τη βάση για εξαιρετικές γευστικά συνταγές. Για παράδειγμα το σκόρδο έχει την ιδιότητα να «καθαρίζει» το συκώτι, αλλά αποτελεί και σημαντικό συστατικό της ιταλικής κουζίνας.

Εκείνο που σίγουρα δεν πρέπει να ξεχνάτε, είναι η άσκηση, η οποία και είναι ευεργετική για την υγεία σας. Ενισχύει το μεταβολισμό, βελτιώνει τη διάθεση, ενώ έχει χαρακτηριστεί και ως αγχολυτική.

 

Τip:

Η αποτοξίνωση δεν πρέπει να γίνεται για μεγάλο χρονικό διάστημα, διότι οι τροφές που περιλαμβάνει, παρέχουν στον οργανισμό πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας.

 

Θέματα της ίδιας ενότητας
10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<