Η Λατινική Αμερική μαθαίνει το ελληνικό ελαιόλαδο

25-02-2014, 12:00
Η Λατινική Αμερική μαθαίνει το ελληνικό ελαιόλαδο

Της ANNAΣ ΑΡΑΜΠΑΤΖΗ

(arampatzi@paragogi.net)

 

Πρώτη στάση στη λατινική Αμερική είναι για το ελαιόλαδο της Λέσβου η μακρινή Βενεζουέλα. Η συμφωνία κλείστηκε και είναι η βάση για την επέκταση σε Βραζιλία και Χιλή από φέτος κιόλας.

 

Η Βενεζουέλα είναι ο πρώτος σταθμός για το λάδι του Ελαιουργικού Συνεταιρισμού Στύψης Λέσβου. Αν και είναι δύσκολο να μπεις σε μια χώρα σε άλλη ήπειρο, με διαφορετική κουλτούρα χωρίς στήριξη, ο Συνεταιρισμός τα κατάφερε και θα δει το λάδι του στα ράφια των λατίνικων σούπερ μάρκετ.

 

Η διετής –σε πρώτη φάση– συμφωνία για εξαγωγή κλείστηκε προ ημερών και αυτό επετεύχθη χάρη σ’ έναν Μυτιληνιό που ζει στη Βενεζουέλα. Όταν ένας από τους συνεργάτες του, που διαθέτει αλυσίδα σούπερ μάρκετ στη χώρα αυτή, του είπε πως δεν έχει καθόλου ελληνικό ελαιόλαδο, τότε ο Έλληνας μετανάστης από τη Στύψη σκέφτηκε τους συγχωριανούς του και έφερε τα δύο μέρη σε επαφή.

 

Οι προσπάθειες ξεκίνησαν πέρυσι, με την αποστολή μιας πρώτης παρτίδας 6 τόνων. Ένα χρόνο μετά, υπεγράφη διετής συμφωνία. Στο στάδιο αυτό περιμένουν τα διαδικαστικά για να φύγει και το δεύτερο φορτίο, μετά το Πάσχα, το Μάιο. Σύμφωνα με τον κ. Ευστράτιο Σλουμάτη, διευθυντή του Συνεταιρισμού, οι ποσότητες θα φτάσουν τους 30 με 40 τόνους ετησίως, ενώ «ενδιαφέρονται και για συνέχεια».

 

«Σκοπεύουν να επεκταθούν και σε άλλες χώρες της λατινικής Αμερικής, από φέτος κιόλας, όπως η Βραζιλία και η Χιλή», τονίζει στην «Παραγωγή» ο κ. Σλουμάτης. Εάν, βέβαια, το ελαιόλαδό τους ξεκινήσει το ταξίδι του και προς τις δυο άλλες χώρες, τότε οι απαιτούμενες ποσότητες θα διπλασιαστούν. Όσο για τις τιμές στη μακρινή χώρα, είναι κάπως καλύτερες από αυτές στην Ελλάδα.

 

Μέχρι τώρα ο Συνεταιρισμός είχε παρουσία στις αγορές του εξωτερικού, αν και σχετικά μικρή. Το 15% του προϊόντος του κατέληγε σε Ρουμανία, Βουλγαρία, Γερμανία και Αυστραλία. Οι προσπάθειες για νέα ανοίγματα είναι διαρκείς. Πέρυσι συμμετείχαν στην Anuga και σκοπεύουν να συνεχίσουν να πηγαίνουν σε εκθέσεις, με στόχο την ανεύρεση νέων αγορών.

 

Ο Συνεταιρισμός

 

Ο Ελαιουργικός Συνεταιρισμός Στύψης ξεκίνησε τη λειτουργία του το 1928 και αριθμεί 420 μέλη. Στην εμπορία του λαδιού μπήκε το 1975. Σε μια καλή χρονιά βγάζουν 500-550 τόνους λάδι. Εξ’ αυτών, το μισό τυποποιείται και το υπόλοιπο διατίθεται χύμα σε επιχειρήσεις. Επιπλέον, δραστηριοποιούνται στην εμπορία γάλακτος, αλλά και στην παραγωγή ζωοτροφών και φυραμάτων. «Ο Συνεταιρισμός έχει πετύχει πέντε συνεχόμενα έτη κερδοφορίας, έχει μια σταθερή ανοδική πορεία», σημειώνει ο κ. Σλουμάτης.

 

Πέρυσι ο τζίρος του Συνεταιρισμού προήλθε εξίσου από το λάδι και τις ζωοτροφές, καθώς ήταν μια καλή χρονικά για τα ελαιόδεντρά τους. Ωστόσο, η φετινή κακή -για όλους- χρονιά τους έδωσε μόλις 220 τόνους και οι απαιτούμενες ποσότητες θα καλυφθούν από τα αποθέματα.

 

Θέματα της ίδιας ενότητας
11.13.2019 11:45

ΥπΑΑΤ: Επιπλέον 3 εκατ. στη βιολογική γεωργία
Εγκρίθηκε και υπεγράφη από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκη Βορίδη η απόφαση για έγκριση πίστωσης 3 εκατομμυρίων ευρώ,...

11.11.2019 13:13

ΕΤΕπ: 200 εκατ. στους αγρότες για εκσυγχρονισμό της παραγωγής τους
Πακέτο χρηματοδότησης με κατεύθυνση τον αγροτικό τομέα, το οποίο θα ξεκινά από τα 170 εκατ. ευρώ με προοπτική να ξεπεράσει τα 200 εκατ. ευρώ,...

11.11.2019 13:10

«Ανοίγει» η κινεζική αγορά για ελληνικά αγροδιατροφικά προϊόντα
Δεκαέξι συμφωνίες που προσελκύουν κεφάλαια από την Κίνα, δρομολογούν έναν νέο κύκλο έργων αναβάθμισης του λιμανιού του Πειραιά από την...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<