Ημερολόγιο καλλιεργητή

24-02-2014, 11:30
Ημερολόγιο καλλιεργητή

Γράφει η ΑΓΓ. ΚΟΥΤΡΟΥ-ΑΥΓΟΥΛΑ

Γεωπόνος

 

Εποχή αντιμετώπισης του προβλήματος του κιτρινίσματος των φύλλων στα καλλωπιστικά φυτά του κήπου, της βεράντας και των παρτεριών, ενός συμπτώματος που υποδηλοί έλλειψη σιδήρου. Οι διαφυλλικοί ψεκασμοί χρησιμοποιούνται για να αντιμετωπίσουν το ίδιο πρόβλημα, τόσο στις δενδρώδεις καλλιέργειες όσο και στο αμπέλι. Βρισκόμαστε κοντά στην εποχή του κλαδέματος του αμπελιού και της λεμονιάς, μιας καλλιεργητικής φροντίδας απαραίτητης για την ενίσχυση της ανθοφορίας και της καρποφορίας της επόμενης χρονιάς και την απομάκρυνση των εστιών μόλυνσης των ασθενειών του ξύλου, κυρίως στο αμπέλι. Πρόνοια πρέπει να ληφθεί επίσης και για την αντιμετώπιση του κορύνεου στην βερικοκιά.

 

ΚΑΛΛΩΠΙΣΤΙΚΑ ΦΥΤΑ

Η έλλειψη του σιδήρου(τροφοπενία σιδήρου) είναι στις περισσότερες περιπτώσεις η αιτία του κιτρινίσματος των φύλλων των καλλωπιστικών φυτών, τόσο του εξωτερικού όσο και του εσωτερικού χώρου, αλλά και των καρποφόρων δένδρων και του αμπελιού. Οι ανάγκες των φυτών σε σίδηρο είναι μικρές (ο σίδηρος ανήκει στα ιχνοστοιχεία), αλλά δεν παύει να αποτελεί ένα θρεπτικό στοιχείο, απαραίτητο για τη σύνθεση της χλωροφύλλης τους, ενώ η έλλειψή του έχει ένα κλασσικό σύμπτωμα, το κιτρίνισμα των φύλλων.

Στα καλλωπιστικά φυτά που βρίσκονται στις γλάστρες ή στο έδαφος, η έλλειψη σιδήρου εκδηλώνεται, κυρίως, στη γαρδένια, στο ροδόδενδρο, στην αζαλέα, στην καμέλια, στην ορτανσία, αλλά και στο κυκλάμινο, στη μπιγκόνια, στα χρυσάνθεμα, στις γαρυφαλλιές, στις πετούνιες, στις τριανταφυλλιές κ.ά. Η αντιμετώπιση της έλλειψης σιδήρου στα καλλωπιστικά φυτά πρέπει να γίνεται προληπτικά, είτε τα φυτά βρίσκονται στον κήπο είτε στα παρτέρια, στις ζαρντινιέρες ή στις γλάστρες και αυτό επιτυγχάνεται με τη βελτίωση της στράγγισης του εδάφους, με την προσθήκη χωνεμένης κοπριάς ή ενός οργανικού λιπάσματος, ακόμη όμως και με ανόργανη λίπανση και ειδικότερα με νιτρική αμμωνία και ουρία (αζωτούχα λιπάσματα) και με την αποφυγή υπερλιπάνσεων με φωσφόρο και κάλιο. Εάν υπάρχει ανάγκη, μπορεί να εφαρμοσθούν και λιπασμάτα σιδήρου στο έδαφος ή στα φύλλα (διαφυλλική λίπανση) οργανικά η ανόργανα.

 

 

ΒΕΡΙΚΟΚΙΑ

Η χρήση από τους παραγωγούς των κατάλληλων, εγκεκριμένων φυτοπροστατευτικών προϊόντων σε χρόνο που προηγείται της διόγκωσης των οφθαλμών, βοηθά να αντιμετωπίσουν το κορύνεο που προσβάλλει τις φυτείες. Η επέμβαση είναι απαραίτητη, κυρίως, σε οπωρώνες, που παρουσιάζουν προσβολές από την ασθένεια κάθε χρόνο και υπενθυμίζεται, για μια ακόμη φορά, ότι κατά τη χρησιμοποίηση των διάφορων φυτοπροστατευτικών ουσιών πρέπει να ακολουθούνται υποχρεωτικά οι οδηγίες της ετικέτας.

 

ΛΕΜΟΝΙΑ

Η συγκομιδή των λεμονιών βρίσκεται σε εξέλιξη σε πολλές περιοχές της χώρας και όταν ολοκληρωθεί, συνιστάται κλάδεμα για την ενίσχυση της ανθοφορίας και της καρποφορίας της επόμενης χρονιάς, καθώς και τη διατήρηση του κυπελλοειδούς σχήματος των δένδρων. Το κλάδεμα την εποχή αυτή στις λεμονιές, αφορά την αφαίρεση των πράσινων, κατακόρυφων και λαίμαργων βλαστών, που δεν αυξάνουν την παραγωγικότητα των δέντρων, αντίθετα, μάλιστα, απορροφούν το διαθέσιμο νερό και τα πολύτιμα θρεπτικά στοιχεία του εδάφους. Οι παραγωγοί υποχρεούντα, επίσης, να αφαιρούν οπωσδήποτε τα νεαρά κλαδιά που κατευθύνονται προς το εσωτερικό της κόμης των δέντρων, παρεμποδίζοντας τον κανονικό αερισμό και το φωτισμό τους. Συμπληρωματικά προτείνεται και η αφαίρεση των κλαδιών που εκπτύσσονται πολλά μαζί και να αφήνονται ένα σε κάθε θέση.

Επισημαίνεται, τέλος, για την αποφυγή μολύνσεων σε κλαδιά που έχουν μεγάλη διάμετρο, να γίνεται μετά το κλάδεμα επάλειψη των τομών τους με ειδική απολυμαντική πάστα και να ακολουθεί προληπτικά ένας ψεκασμός με το κατάλληλο, εγκεκριμένο χαλκούχο σκεύασμα.

 

ΑΜΠΕΛΙ

Εποχή που είναι κατάλληλη για το κλάδεμα των αμπελιών ( τέλος Φεβρουαρίου με αρχές Μαρτίου) που πρέπει να γίνει με ξηρό καιρό, χωρίς βροχή, άνεμο και παγετό. Συνιστάται να αποφεύγονται, πάση θυσία, οι μεγάλες τομές και όπου αυτό δεν είναι δυνατόν, να επικαλύπτονται με ένα προστατευτικό υλικό (πάστα) αμέσως μετά το κλάδεμα με πινέλο και, πάντως, το αργότερο εντός των επόμενων 24 ωρών.

Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται να δίνεται στα πρέμνα που είχαν επισημανθεί από το προηγούμενο καλοκαίρι ότι είναι μολυσμένα και προσβεβλημένα από τις ασθένειες του ξύλου και να κλαδεύονται χωριστά και τελευταία. Στα προσβεβλημένα πρέμνα απαραίτητο είναι να γίνει προσπάθεια ανασύστασής τους με τομές 10 εκατοστών και να διενεργούνται με πριόνι κάτω από το προσβεβλημένο ξύλο και μέχρι να αποκαλυφθεί το υγιές ξύλο. Στις περιπτώσεις που δεν μπορεί να γίνει ανασύσταση, πρέπει να αφαιρούνται και να καίγονται οι ξερές κλιματίδες, καθώς και ολόκληρα τα προσβεβλημένα πρέμνα, έτσι ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος επέκτασης της μόλυνσης του αμπελώνα.

Θέματα της ίδιας ενότητας
12.14.2016 14:14

Ημερίδα φυτοπρόστασίας στο Τμήμα Φυλλοβόλων Οπωροφόρων Δένδρων Νάουσα
Την Πέμπτη 19 Ιανουαρίου στο Τμήμα Φυλλοβόλων Οπωροφόρων Δένδρων Νάουσας του Ινστιτούτου Γενετικής Βελτίωσης και Φυτογενετικών Πόρων,...

10.12.2016 15:03

Ημερίδα για τη βιώσιμη γεωργία με θέμα «Κτηνοτροφικά φυτά: καλλιέργεια με πολλαπλά οφέλη»
Ανοιχτή πρόσκληση σε παραγωγούς απευθύνουν η Greenpeace, το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Παράρτημα Αιγαίου και ο δήμος Λέσβου για να συμμετέχουν...

07.31.2015 13:46

Το ημερολόγιο του καλλιεργητή...
Περίοδος εκδήλωσης της ξήρανσης της ράχης του αμπελιού, σοβαρής φυσιολογικής ασθένειας που συμπίπτει με την ωρίμανση των σταφυλιών και...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<