Έρχονται κατασχέσεις για τους ανασφάλιστους του ΟΓΑ

24-02-2014, 11:14
Έρχονται κατασχέσεις για τους ανασφάλιστους του ΟΓΑ

Του NIKOY ΦΙΛΙΠΠΙΔΗ

(filippidis@paragogi.net)

 

Αντιμέτωπες με την δαμόκλειο σπάθη των κατασχέσεων βρίσκονται 294.000 ανασφάλιστες αγροτικές οικογένειες, που αδυνατούν να καταβάλουν εισφορές προς τον Οργανισμό Γεωργικής Ασφάλισης (ΟΓΑ).

Σύμφωνα με την ενημέρωση που έκανε την Τετάρτη ο διοικητής του ΟΓΑ, Ξενοφών Βεργίνης, κατά τη διάρκεια συνάντησης με αντιπροσωπεία αγροτών «ο αριθμός των ανασφάλιστων ανέρχεται σε 294.000 και μετά τις 28/2 ο οργανισμός θα χρησιμοποιήσει όλα τα ένδικα μέσα προκειμένου να διεκδικήσει τις οφειλές», στο πλαίσιο των όσων προβλέπονται μετά την ενεργοποίηση του νεοσύστατου Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ).

Υπενθυμίζεται ότι η «μαύρη τρύπα» του ΟΓΑ ξεπερνά τα 500 εκατ. ευρώ, ενώ σύμφωνα με τη σχετική εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας για οφειλές πάνω των 5.000 ευρώ έχει δοθεί το πράσινο φως στα ασφαλιστικά ταμεία που εμπίπτουν στο ΚΕΑΟ (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΟΓΑ και ΕΤΑΑ) να προχωρήσουν σε κατασχέσεις-εξπρές περιουσιακών στοιχείων μέσω της αναγκαστικής είσπραξης των οφειλών (κατασχέσεις εις χείρας τρίτων). Σημειώνεται ότι οφειλές που έχουν βεβαιωθεί κατατάσσονται ανάλογα με την εισπραξιμότητά τους, προκειμένου να επιδιωχθεί η κατά προτεραιότητα αναγκαστική είσπραξη των κρινόμενων ως επισφαλών.

Οι αγρότες ζήτησαν να μη προχωρήσει καμία κατάσχεση εξαιτίας οφειλών προς τον ΟΓΑ, ενώ ταυτόχρονα να υπάρξει πλήρης ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε όλους. Επίσης, επανέφεραν στο τραπέζι το ζήτημα του ορίου συνταξιοδότησης, ζητώντας να διαμορφωθεί στα 55 για τις γυναίκες και τα 60 για τους άντρες, από 67 που είναι σήμερα. Από την πλευρά του ο κ. Βεργίνης, αφού επισήμανε ότι ο Οργανισμός είναι πάντα σε διάλογο με τους αγρότες, προανήγγειλε μόνο ρύθμιση για την ασφάλιση των άπορων υπερήλικων αγροτών.

 

Το φορολογικό

Στο μεταξύ, εντείνονται οι πιέσεις βουλευτών της συγκυβέρνησης προς το οικονομικό επιτελείο για αλλαγές στον τρόπο φορολόγησης των αγροτών.

Μετά από σχετική ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή 33 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, χθες ο Γιάννης Στουρνάρας είχε κατ’ ιδίαν μεμονωμένες συναντήσεις με γαλάζια στελέχη από την επαρχία. Το υπουργείο Οικονομικών επισημαίνει ότι ήδη έχουν ανακοινωθεί βελτιώσεις, ωστόσο, πληροφορίες αναφέρουν ότι αναζητούνται και άλλες, τουλάχιστον σε τεχνικό επίπεδο. Πάντως, με την υπογραφή της σχετικής εγκυκλίου ισχύει ήδη η απαλλαγή των αγροτών από το τέλος επιτηδεύματος για τα πρώτα 5 χρόνια και για τα τελευταία 3, πριν από την συνταξιοδότηση.

Σε άλλη συνάντηση του βουλευτή Γιώργου Καρασμάνη με τον Υφυπουργό Οικονομικών Γ. Μαυραγάνη και τον Γενικό Γραμματέα Εσόδων του υπουργείου Χ. Θεοχάρη, ξεκαθαρίστηκε ότι:

-Όταν το τεκμαρτό εισόδημα του αγρότη, είναι μεγαλύτερο από το πραγματικό (φορολογητέο) εισόδημα, ο συντελεστής είναι ένας και μοναδικός: 13%.

-Για την ενοικιαζόμενη αγροτική γη για το 2014, δεν χρειάζεται παραστατικό πληρωμής από την Τράπεζα, ισχύει η απόδειξη προπληρωμής στον ιδιοκτήτη.

-Ανεξαρτήτως τζίρου (πάνω ή κάτω από 15.000) εκπίπτουν όλες οι δαπάνες των αγροτών.

-Όταν ο αγρότης του κανονικού καθεστώτος έχει πιστωτικό ΦΠΑ, σύμφωνα με τον Κώδικα αποδίδεται στον δικαιούχο στο τέλος της χρονιάς.

Ο κ. Γιώργος Καρασμάνης, κατέδειξε με τεκμηριωμένα στοιχεία ότι, οι επιδοτήσεις δεν φορολογούνται. Ανέφερε, μάλιστα ότι, το 1994, η Επιτροπή του υπουργείου Οικονομικών στην οποία συμμετείχε με τον καθηγητή και πρώην υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Ν. Μαραβέγια για τη φορολόγηση των αγροτών με το «αντικειμενικό σύστημα» (που ίσχυσε μέχρι το 2013), δεν συμπεριέλαβε τις επιδοτήσεις στο φορολογητέο εισόδημα.

Σε ό,τι αφορά το θέμα της απόσβεσης για την αγορά αγροτικής γης, ο βουλευτής διευκρινίζει ότι, όπως πουθενά διεθνώς δεν συμβαίνει αυτό, έτσι και στην Ελλάδα σύμφωνα με τον Ν. 4172/2013 ότι δεν υπόκειται σε φθορά και αχρήστευση λόγω παλαιότητας, δεν αποσβένεται.

 

Όλες οι δαπάνες που εκπίπτουν από το αγροτικό εισόδημα

-          Ενοίκια

-          Μεροκάματα εργατών

-          Σπόροι Ενοίκια

-          Μεροκάματα εργατών

-          Σπόροι, λιπάσματα, φυτοφάρμακα και καύσιμα (χωρίς πλαφόν).

-          Ασφαλιστικές εισφορές ΟΓΑ και ΕΛΓΑ

-          Δαπάνες άρδευσης (ΓΟΕΒ – ΤΟΕΒ)

-          Επισκευές και ανταλλακτικά μηχανημάτων

-          Τοκοχρεολυτική αποπληρωμή δανείων

-          Λήψη υπηρεσιών από επιτηδευματίες κ.λπ.

-          Δαπάνες για απόσβεση παγίου μηχανολογικού εξοπλισμού.

 

Θέματα της ίδιας ενότητας
10.21.2020 15:50

Αραχωβίτης: Διχαστική η Τροπολογία Βορίδη
«Καμία πρόβλεψη δεν υπάρχει στην τροπολογία για τους εργαζόμενους του ΕΛΓΑ που μετά από πολλά χρόνια στον Οργανισμό, θα βρεθούν εκτός...

10.21.2020 15:45

ICAP: Σημαντικές ζημίες στον κλάδο της πτηνοτροφίας στην Ελλάδα, εξαιτίας του κορονοϊού
Ο κλάδος έχει αξιόλογη παρουσία στο σύνολο της εγχώριας βιομηχανίας καλύπτοντας ανερχόμενο μερίδιο στις συνολικές πωλήσεις, το οποίο...

10.21.2020 15:31

«Λευκός καπνός» στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ για τη νέα ΚΑΠ
«Οι θέσεις που έθεσε η χώρα μας καθόλη τη διάρκεια της πολύμηνης διαπραγμάτευση, έγιναν αποδεκτές από την Ένωση» λένε οι συνεργάτες του...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<