Φάρμα Δριμιλή: Από τα αρωματικά φυτά... στην εμπορία γάλακτος γαϊδούρας

21-02-2014, 13:34
Φάρμα Δριμιλή: Από τα αρωματικά φυτά... στην εμπορία γάλακτος γαϊδούρας

Της Βούλας Μαλαίνου


Σημαντικά οφέλη τόσο για τους ίδιους όσο και για τους καταναλωτές βλέπουν οι παραγωγοί του γάλακτος γαϊδούρας από την πρόσφατη απόφαση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και τροφίμων, με βάση την οποία απελευθερώνεται η επεξεργασία, η πώληση και η διάθεση του προϊόντος στην ελληνική αγορά, όπως ισχύει ήδη σε μεγάλες χώρες της Ευρώπης.

Σημειώνεται πως οι χρόνιες προσπάθειες των παραγωγών με στόχο την απελευθέρωση του γάλακτος της γαϊδούρας «έπεφταν» στο κενό, καθώς αν και επιστημονικές μελέτες αποδεικνύουν τις ευεργετικές του ιδιότητες για τον ανθρώπινο οργανισμό, ωστόσο η τυποποίηση και μεταποίησή του ήταν μία δύσκολη υπόθεση που προσέκρουε στην έλλειψη σχετικής νομοθεσίας, με αποτέλεσμα το προϊόν να μην υφίσταται ουσιαστικά από άποψη εμπορίας.

Ιδιαίτερα ενθουσιασμένος με τις εξελίξεις της περασμένης εβδομάδας, ο κ. Ιωάννης Δριμιλής, ο ιδιοκτήτης της «Φάρμας Δριμιλή», που βρίσκεται στις Αμυγδαλιές του Νομού Ηλείας, παραγωγός γαϊδουρινού γάλακτος, μιλώντας στην «Παραγωγή» μας «συστήνει» το ξεχωριστό αυτό προϊόν.

Ο κ. Δριμιλής δημιούργησε τη δική του φάρμα, έκτασης 50 στρεμμάτων με πρόβατα και γαϊδούρια σχεδόν τέσσερα χρόνια πριν, ύστερα από το πλήγμα που δέχτηκαν οι καλλιέργειές του από τις πυρκαγιές του 2007. Ο ίδιος ήταν αγρότης ασχολούμενος με τα αρωματικά φυτά, είχε στη διάθεσή του πρόβατα, είχε ακούσει για το γάλα γαϊδούρας και αφότου η περιουσία του καταστράφηκε, αποφάσισε να αναζητήσει εναλλακτικό καταφύγιο…

Απευθύνθηκε σε γαλακτοπαραγωγό και δοκίμασε το δείγμα που απέσπασε στο δέρμα φιλικού του προσώπου, ο οποίος έπασχε από ψωρίαση. Το γάλα επέδρασε θετικά στην ασθένεια, ο κ. Δριμιλής πίστεψε στο προϊόν και ξεκίνησε το νέο του αυτό εγχείρημα.

 

Μύθος τα περί εισοδήματος

Τα πρώτα τρία χρόνια ήταν ιδιαίτερα δύσκολα, εξηγεί ο κ. Δριμιλής. Ο ίδιος άρχισε να εμπορεύεται το δικό του γαϊδουρινό γάλα τον Απρίλιο του 2013. Άργησε, καθώς, όπως τονίζει ο ίδιος, το προϊόν ήταν άγνωστο στην Ελλάδα. «Το κράτος δεν το αναγνώριζε. Δεν υπήρχε βοήθεια στο σκέλος της παραγωγής. Όσα λέγονται, πως δήθεν οι παραγωγοί του γαϊδουρινού γάλακτος έχουν καλά έσοδα από την εμπορία του, είναι απλά… μύθος», εξηγεί στην «Παραγωγή».

Σύμφωνα με τον κ. Δριμιλή, μέσα στην τριετία προσπάθησε να προωθήσει το προϊόν του σε καταστήματα με σαπούνια και καλλυντικά, καθώς και σε αντίστοιχα με προϊόντα υγιεινής διατροφής. Όμως, αν και στην Αθήνα το αγοραστικό ενδιαφέρον ήταν σημαντικό, ωστόσο, υπήρχε επιφυλακτικότητα και οι προμηθευτές ήταν διστακτικοί.

 

Οι ευεργετικές ιδιότητες

Το βασικό χαρακτηριστικό του γαϊδουρινού γάλακτος, σύμφωνα με τον κ. Δριμιλή, είναι πως μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ένα «φυσικό υποκατάστατο» του μητρικού θηλασμού αντί του βρεφικού γάλακτος που διατίθεται στο εμπόριο.

Το γάλα γαϊδούρας αποτελεί εξαιρετική λύση για μωρά και ενήλικες με αλλεργία στο αγελαδινό γάλα και είναι ιδανικό για την αντιμετώπιση δερματικών ασθενειών, όχι μόνο μέσω πόσιμης χρήσης, αλλά και ως επάλειψη στο σημείο που παρουσιάζεται το πρόβλημα.

Από τις αναλύσεις στο γάλα γαϊδούρας προκύπτει ότι περιέχει υψηλή ποσότητα σε λυσοζύμη, η οποία είναι ένζυμο με αντιμικροβιακή δράση και χρησιμοποιείται ακόμα και στην ιατρική για την αντιμετώπιση μικροβιακών μολύνσεων και σε θρεονίνη, η οποία είναι ένα αμινοξύ, απαραίτητο για τον οργανισμό, αφού βοηθά στη σωστή πέψη, στη λειτουργία του εντερικού σωλήνα και στη δημιουργία κολλαγόνου, ελαστίνης, αλλά και οδοντικής αδαμαντίνης. Παρέχει ευεξία και αίσθηση ανακούφισης από δερματικά προβλήματα. Χρησιμοποιείται και ως συμπλήρωμα διατροφής.

 

Στο εξωτερικό

Στο εξωτερικό, όπως αποκαλύπτει ο κ. Δριμιλής, το γαϊδουρινό γάλα είναι ιδιαίτερα διαδομένο, ειδικά στην Ιταλία, στη Γαλλία, στο Βέλγιο, αλλά και στις ΗΠΑ. Έχουν γίνει επιστημονικές μελέτες, που έχουν επιβεβαιώσει τη χρησιμότητα του προϊόντος.

Στην Ελλάδα, όπως επισημαίνει ο ίδιος, υπάρχουν ακόμη τέσσερις φάρμες, δύο στην Πελοπόννησο και δύο στη Βόρεια Ελλάδα, ενώ η τιμή χονδρικής για το γάλα γαϊδούρας στη χώρα μας αγγίζει τα 30 ευρώ.

 

Τα οφέλη

Η απόφαση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης απελευθερώνει την αγορά του γάλακτος γαϊδούρας και βοηθά τους παραγωγούς να επενδύσουν περαιτέρω στο «έργο» τους, τονίζει ο κ. Δριμιλής, ενώ επισημαίνει ακόμη, ότι οι απολαβές από την εμπορία του προϊόντος θα είναι σαφώς σε βιώσιμο πλέον επίπεδο.

Ο ίδιος υποστηρίζει πως ύστερα από χρόνιες εκκλήσεις στον ΕΦΕΤ και σε κτηνιατρικές υπηρεσίες για την ελεύθερη διακίνηση του προϊόντος, πλέον διαμορφώθηκε το νομικό πλαίσιο, που ανοίγει «παράθυρο» στους παραγωγούς για εμπορία του γαϊδουρινού γάλακτος και στις διεθνείς αγορές.

Θέματα της ίδιας ενότητας
10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<