Στη μεταποίηση μπαίνουν τα Φυτώρια Κωνσταντινίδη

17-02-2014, 11:56
Στη μεταποίηση μπαίνουν τα Φυτώρια Κωνσταντινίδη

Της ANNAΣ ΑΡΑΜΠΑΤΖΗ

(arampatzi@paragogi.net)

 

Σε πλήρη παραγωγή αναμένεται να τεθεί από τον φετινό Σεπτέμβριο το εργοστάσιο μεταποίησης που στήνει η οικογένεια Κωνσταντινίδη. Χυμός αρώνιας, μαρμελάδα και αποξηραμένο φρούτο, είναι οι τρεις από τους ογδόντα κωδικούς που σχεδιάζουν να βγάλουν στην αγορά.

 

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για το εργοστάσιο μεταποίησης υπερτροφών από τα Φυτώρια Κωνσταντινίδη. Οι φυτωριούχοι από τις Σέρρες ετοιμάζουν, εδώ και καιρό, το επόμενο επαγγελματικό τους εγχείρημα και τώρα μοιάζει να «μπαίνει το νερό στ’ αυλάκι». Μετά την ένταξή τους στον αναπτυξιακό νόμο απομένουν διαδικαστικά και υπογραφές, για να ξεκινήσει το κτίσιμο του εργοστασίου. Στόχος τους να είναι έτοιμο μέχρι τον Ιούνιο για να μπει σε πλήρη παραγωγή από το Σεπτέμβριο.

«Θα ξεκινήσουμε με την αρώνια, αλλά θα ασχοληθούμε με όλες τις υπερτροφές που διαθέτουμε», εξηγεί στην «Παραγωγή» ο κ. Παντελής Κωνσταντινίδης και προσθέτει πως ανά ένα χρόνο θα προστίθεται στο κομμάτι της μεταποίησης και ένα ακόμα superfood. Μύρτιλα, κράνα, σμέουρα, γκότζι μπέρι, ιπποφαές, είναι μερικά από αυτά.

Χυμός αρώνιας, μαρμελάδα και αποξηραμένο φρούτο είναι οι τρεις από τους ογδόντα κωδικούς που σχεδιάζουν να κυκλοφορήσουν.

Οι παραγωγοί

Πρώτη ύλη θα πάρουν από τους παραγωγούς που έχουν προμηθεύσει με δέντρα. Μόνο στο νομό Σερρών έχουν δώσει 300 στρέμματα αρώνια, στην υπόλοιπη Ελλάδα είναι πολλά παραπάνω. Τον Μάιο σκοπεύουν να καλέσουν όλους τους παραγωγούς στα φυτώρια για να τους ενημερώσουν για το τί προσφέρουν, τις τιμές.

Συμβολαιακή γεωργία για αποκλειστικά βιολογικό προϊόν είναι ο στόχος τους. Όσο για τις τιμές, αυτή τη στιγμή στο εξωτερικό, η χονδρική είναι στο 0,8 με 1 ευρώ το κιλό. Τόση σκοπεύουν να προσφέρουν, άλλωστε, καθώς ο κ. Κωνσταντινίδης τονίζει πως τα όσα λέγονται για 3-4 ευρώ το κιλό είναι υπερβολές. Εκτιμούν ότι είναι δελεαστική η συμφωνία, καθώς ελληνική παραγωγή αρώνιας υπάρχει, αλλά δεν μπορεί να προωθηθεί. Σε όσους παραγωγούς συμφωνήσουν, θα τους παρέχεται τεχνική κάλυψη και βοήθεια σε ό,τι χρειάζονται σχετικά με την καλλιέργεια.

 

Το πλάνο

Το πλάνο φαίνεται καλό, σύμφωνα με τον κ. Κωνσταντινίδη, ο οποίος δεν θέλει να χάσει ούτε μια μέρα, μετά τις καθυστερήσεις και τη μάχη ενός έτους με το «τέρας» της ελληνικής γραφειοκρατίας.

Θα επιδιώξουν μεταξύ Μαΐου και Ιουνίου να κλείσουν τις συμφωνίες με τους παραγωγούς για να ξεκινήσει η λειτουργία του εργοστασίου το δίμηνο Σεπτεμβρίου - Οκτωβρίου. Απαραίτητο προσωπικό είναι δέκα άτομα.

 

Η διάθεση

Ένα μεγάλο μέρος των παραγόμενων προϊόντων θα ταξιδεύει στο εξωτερικό. Έχουν ήδη γίνει επαφές και είναι κοντά σε συμφωνία με χώρες όπως η Τουρκία, η Γερμανία, η Αυστρία και η Φιλανδία. Άλλωστε, οι χώρες του ευρωπαϊκού βορρά «αγαπούν» ιδιαιτέρως την αρώνια και την καταναλώνουν σε μεγάλες ποσότητες.

 


Τί είναι η αρώνια

Η αρώνια είναι ένας θάμνος που αναπτύσσεται σε υγρές περιοχές και κυρίως σε όξινα εδάφη. Τα πρώτα φυτά έφτασαν από τη Βουλγαρία προ ετών στο αγρόκτημα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης στη Χαλκιδική. Δεν έχει μεγάλες καλλιεργητικές απαιτήσεις και μπορεί να καλλιεργηθεί σε διαφορετικά κλίματα (ξηρά ή υγρά) και εδάφη (αμμώδη ως πηλώδη, όξινα, ουδέτερα, αλκαλικά). Ευδοκιμεί και αναπτύσσεται ταχύτερα σε υγρά, ελαφρά και τυρφώδη εδάφη και ενώ απαιτεί ηλιοφάνεια, ευδοκιμεί και σε ημίσκιο περιβάλλον. Αντέχει στον παγετό, δεν θέλει πολύ κλάδεμα, αλλά ούτε και πολύ νερό. Χημικά λιπάσματα δεν χρειάζονται, γιατί κατά κανόνα η καλλιέργεια αρώνιας γίνεται βιολογικά.

Η μορφή του θάμνου είναι σφαιρική, που αυξάνεται διαρκώς με την έκπτυξη νέων βλαστών σαν παραφυάδες στη βάση του φυτού. Το φύλλωμα της αρώνιας είναι σκούρο πράσινο, που γίνεται λαμπερό κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, ενώ γίνεται κόκκινο το φθινόπωρο πριν πέσει. Οι καρποί συγκομίζονται μεταξύ Αυγούστου και Σεπτεμβρίου, με τα χέρια ή με μηχανικά μέσα, με τη βοήθεια μιας μηχανής που χρησιμοποιείται για τη συγκομιδή και άλλων μικρών καρπών. Ο καρπός είναι πολύτιμος για τη φαρμακοβιομηχανία, ενώ τα εκχυλίσματα των φύλλων και των καρπών έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες, είναι πλούσιες σε βιταμίνη C.

Χρησιμοποιούνται σε πολλές ασθένειες, όπως φλεγμονές, καρδιοπάθειες, διαβήτη, για την αντιμετώπιση της υπέρτασης, ρευματισμών, αλλεργιών, αλλά και για τη μείωση της χοληστερίνης. Στο εξωτερικό η αρώνια φαίνεται πως είναι ιδιαιτέρως αγαπητή. Στη Ρωσία, την Τσεχία, τη Λιθουανία, αλλά και την Πολωνία, όπου καλλιεργείται σε χιλιάδες στρέμματα. Μάλιστα, στη Λιθουανία παρασκευάζεται κρασί από τους καρπούς που ονομάζεται «Aronijos» που συνιστάται για πρόληψη από καρδιοπάθειες. Μεγάλες εκτάσεις υπάρχουν, επίσης, στις ΗΠΑ, απ’ όπου εισήχθη στην Ευρώπη, πριν από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, αρχικά ως καλλωπιστικό φυτό.

Όμως στις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης χρησιμοποιήθηκε ως φαρμακευτικό φυτό και είναι χαρακτηριστικό πως εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα καλλιεργούνται σήμερα στη Σιβηρία, ενδεικτικό ότι αντέχει και σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Στις γειτονικές, βαλκανικές χώρες χρησιμοποιούν τους καρπούς για να παρασκευάσουν μαρμελάδα ή γλυκά.

 

Θέματα της ίδιας ενότητας
10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<