Τα κρητικά προϊόντα βρίσκουν τη «Γωνιά» τους σε πολωνικά ντελικατέσεν

17-02-2014, 11:53
Τα κρητικά προϊόντα βρίσκουν τη «Γωνιά» τους σε πολωνικά ντελικατέσεν

Της ANNAΣ ΑΡΑΜΠΑΤΖΗ

(arampatzi@paragogi.net)

 

Τις λεπτομέρειες της συμφωνίας περιμένουν οι δεκατρείς κρητικές επιχειρήσεις για να δώσουν τα χέρια με την πολωνική αλυσίδα ντελικατέσεν ALMA, που θέλει να βάλει τα προϊόντα τους σε τριάντα από τα καταστήματά της. Αν και το κόστος «τσιμπάει» λίγο, οι Κρητικοί θεωρούν την πρόταση ενδιαφέρουσα.

 

Σε πλήρη εξέλιξη είναι οι συντονισμένες προσπάθειες εισόδου των κρητικών προϊόντων δεκατριών εταιρειών του νησιού στην πολωνική αγορά. Μετά την «απόβαση» των ξένων επιχειρηματιών στο νησί, τον περασμένο Οκτώβριο, μια συμφωνία είναι προ των πυλών, με την πολωνική αλυσίδα λιανεμπορίου ALMA.

Λάδι, κρασί, σαλιγκάρια, παξιμάδια και πολλά άλλα κρητικά προϊόντα επελέγησαν από την ALMA για τη λειτουργία «Κρητικής Γωνιάς» στα καταστήματά της, όπου θα φιλοξενούνται μόνο πιστοποιημένα κρητικά προϊόντα με την ενιαία ονομασία (brand name) «KΡΗΤΗ». Τα προϊόντα αυτά θα αντικαταστήσουν την «Ιταλική Γωνιά» που είχαν τα πολωνικά ντελικατέσεν.

Μέχρι στιγμής έχει γίνει η αρχική πρόταση στις δεκατρείς επιχειρήσεις του νησιού από την πολωνική αλυσίδα, με βάση την οποία, η «Κρητική Γωνιά» θα τοποθετηθεί σε τριάντα από τα σαράντα καταστήματα ντελικατέσεν που διαθέτει. Απομένουν οι λεπτομέρειες, καθώς οι εταιρείες ζήτησαν διευκρινίσεις επί της πρότασης, μέσω της Περιφέρειας. Οι απαντήσεις αναμένονται τις προσεχείς ημέρες και, πιθανότατα, λίγο αργότερα να υπάρξει και επίσκεψη εκπροσώπου της εταιρείας στην Κρήτη.

«Σύντομα, μέσα στο Μάρτιο αναμένεται η οριστική συμφωνία», τονίζει στην «Παραγωγή» η αντιπεριφερειάρχης Κρήτης, Θεανώ Βρέντζου-Σκορδαλάκη. Η ίδια, σημειώνει πως είναι ιδιαιτέρως χαρούμενη, καθώς βλέπει το σχέδιο της Περιφέρειας Κρήτης για τα τοπικά προϊόντα να υλοποιείται. «Είμαστε αισιόδοξοι και συνεχίζουμε τις προσπάθειες για να βρουν τα κρητικά προϊόντα τη θέση που τους αξίζει στις αγορές του εξωτερικού. Η δημιουργία «Κρητικής Γωνιάς» στα ράφια των σούπερ μάρκετ της Πολωνίας αποτελεί μεγάλη ευκαιρία για τα ποιοτικά προϊόντα μας», σημείωσε η κα Βρέντζου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, όταν η Περιφέρεια ζήτησε μια εκτίμηση από την ALMA για τις προοπτικές του εγχειρήματος, τους απάντησαν πως επειδή τα κρητικά προϊόντα και το brand name είναι γνωστό, θα πάει καλά.

 

Τί λένε οι εταιρείες

Οι επιλεγείσες εταιρείες είναι καταρχήν θετικές, περιμένοντας τις απορίες τους να λυθούν στις αρχές της επόμενης εβδομάδας. Η «Παραγωγή» επικοινώνησε με μερικές από αυτές και η γενική εντύπωση είναι ότι πρόκειται για ενδιαφέρουσα πρόταση, αν και κάπως κοστοβόρα. Λείπουν αρκετά κομμάτια από το «πάζλ» της πρότασης, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι κάποιες από αυτές δεν έχουν ενημερωθεί ακόμα για το ποιούς κωδικούς τους ενδιαφέρονται οι Πολωνοί. Όσον αφορά πληρωμές και παραδόσεις είναι ακόμα θολό το τοπίο, αν και αυτό που φαίνεται ξεκάθαρο είναι ότι οι παραγγελίες θα γίνονται ηλεκτρονικά και θα φεύγουν όλες μαζί από την Κρήτη για την Πολωνία με μια εταιρεία.

Η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΑΣ) Πεζών, μία από τις δεκατρείς εταιρείες που είναι στη λίστα των Πολωνών, είναι καταρχήν θετική, αλλά ακόμα διερευνά την πρόταση. Όπως σημειώνουν στην «Παραγωγή», μένουν να καθοριστούν πολλές λεπτομέρειες και τέτοιου είδους συμφωνίες μπορεί να διαρκέσουν αρκετούς μήνες, ακόμα και με εγχώριες αλυσίδες σούπερ μάρκετ. Πηγές της ΕΑΣ χαρακτηρίζουν «αλμυρό» το κόστος και εξηγούν πως η ALMA ζητά να πληρώσουν οι εταιρείες τις προωθητικές ενέργειες των προϊόντων τους, για διάστημα 24 μηνών. Από την Ένωση έχουν ζητήσει τρεις κωδικούς εξεζητημένου λαδιού και κάποια καλά κρασιά που έχουν, αν και δεν τους το έχουν επιβεβαιώσει ακόμα.

Παράλληλα, από την εταιρεία Terra Creta, που επίσης συμπεριλαμβάνεται στις 13 επιχειρήσεις, χαρακτηρίζουν ενδιαφέρουσα την πρόταση, από μια ξένη εταιρεία με καλό προφίλ. Ωστόσο, περιμένουν και αυτοί τις λεπτομέρειες.

 

Πλαισιάκι

Το brand name «Κρήτη» είναι κατοχυρωμένο σε εθνικό επίπεδο και είναι σε εξέλιξη οι διαδικασίες για τη διεθνή κατοχύρωσή του. Μέχρι στιγμής έχουν καταθέσει αίτηση 85 εταιρείες και στις 22 του μηνός θα δοθεί στις είκοσι πρώτες.

Θέματα της ίδιας ενότητας
10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<