Νέος «καπετάνιος» στο τιμόνι της ΕΑΣ Ρεθύμνης

14-02-2014, 14:24
Νέος «καπετάνιος» στο τιμόνι της ΕΑΣ Ρεθύμνης

Της ΑΝΝΑΣ ΑΡΑΜΠΑΤΖΗ

(arampatzi@paragogi.net)

 

Τους στόχους του και τις κινήσεις για την περαιτέρω ανάπτυξη του Συνεταιρισμού Ρεθύμνης αναλύει στην «Παραγωγή» ο νέος πρόεδρός της, κ. Νικήστρατος Χαροκόπος. Μετά από είκοσι χρόνια στο «τιμόνι» του Συνεταιρισμού, στα τέλη Ιανουαρίου ο απερχόμενος κ. Νίκος Μπιρλιράκης παρέδωσε τα ηνία στο νέο πρόεδρο, ο οποίος είναι έμπειρο στέλεχος της ΕΑΣ.

 

Αναλαμβάνοντας τη διοίκηση σε μια δύσκολη χρονική συγκυρία, όπου η κρίση πλήττει και τον πρωτογενή τομέα παραγωγής, ο κ. Χαροκόπος έχει βάλει σκοπό να συσφίξει τις σχέσεις του Συνεταιρισμού με τους αγρότες, έτσι ώστε να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη τους στο χώρο. Επιπλέον, η τόνωση των εξαγωγών, η προώθηση της έρευνας για καλύτερα προϊόντα και η επέκταση στο χώρο του κρέατος είναι μέσα στα σχέδια που θα προωθήσει.

 

Το κρέας

 

«Η παρουσία μας στο λάδι και το τυρί είναι πολύ καλή, ενώ από το κρέας απουσιάζουμε εντελώς», σημειώνει ο κ. Χαροκόπος, αναλύοντας τα υπέρ και τα κατά για την είσοδο στη νέα αυτή αγορά. Οι ανάγκες που προκύπτουν από τον τουρισμό στο νησί είναι τόσο μεγάλες που δεν καλύπτονται από την εγχώρια αγορά και τα ξενοδοχεία της Κρήτης οδηγούνται σε εισαγωγές κρέατος.

 

Ήδη έχει εκπονηθεί μελέτη από τον Συνεταιρισμό για μια καθετοποιημένη μονάδα σφαγής ζώων και τυποποίησης κρέατος. Επιπλέον, έχει βρεθεί χώρος για την επένδυση αυτή που κοστολογείται στα 6,5 εκατ. ευρώ και μάλιστα η Περιφέρεια Κρήτης προτίθεται να επενδύσει και αυτή σε ένα κοινοπρακτικό σχήμα για την υλοποίησή της. Για να καλυφθεί, όμως, το υπόλοιπο ποσό αναζητείται κάποιο ευρωπαϊκό πρόγραμμα ή επιδότηση. Πρόγραμμα δεν έχει βρεθεί, καθώς η Κρήτη και η Εύβοια έχουν εξαιρεθεί από αυτά για συγκεκριμένες επενδύσεις, όπως τα σφαγεία. Η διοίκηση της Ένωσης θα ξεκινήσει άμεσα επαφές για το θέμα, πάνω στο οποίο εάν βρεθεί λύση, θα ανοίξουν πενήντα νέες θέσεις εργασίας.


Η έρευνα

 

Η ΕΑΣ Ρεθύμνης εξάγει τυροκομικά προϊόντα και ελαιόλαδο σε χώρες όπως η Ρωσία, οι ΗΠΑ, η Σαουδική Αραβία, η Κίνα, η Γερμανία και η Αγγλία. Στόχος είναι η αύξηση της γκάμας των προϊόντων που προσφέρει και αυτό θα το επιδιώξουν μέσα από την έρευνα. Μέσω ευρωπαϊκού προγράμματος και σε συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών θα ξεκινήσουν την αναζήτηση για νέα προϊόντα.

 

Η σχέση με τους αγρότες

 

Το να έρθει πιο κοντά ο αγροτικός κόσμος στον Συνεταιρισμό και να ανακτήσει την εμπιστοσύνη του στο θεσμό είναι από τις βασικές επιδιώξεις του κ. Χαροκόπου. Όπως εξηγεί, πλέον οι αγρότες δεν μπορούν να δανειστούν και να εξασφαλίσουν αγροτικά εφόδια και ζωοτροφές. Ζητούν από τον Συνεταιρισμό να τους στηρίξει, όσον αφορά αυτά τα έξοδα, κάτι που είναι ιδιαιτέρως δύσκολο χωρίς τραπεζική χρηματοδότηση. Γι’ αυτόν τον λόγο θα αναζητήσουν σχετικές συνεργασίες, έτσι ώστε να μπορέσουν να παρέχουν στα 502 μέλη τους τα απαραίτητα για την εκμετάλλευσή τους. «Με την καλύτερη εξυπηρέτηση του κόσμου και την υπεραξία που θα δώσουμε στο προϊόν», ο κ. Χαροκόπος εκτιμά πως θα κερδίσουν το στοίχημα.


Καινοτόμες δράσεις

 

Η Αγροτική Συνεταιριστική Εταιρεία Αναπτύξεως Ρεθύμνου (ΑΣΕΑΡ) Α.Ε., μια από τις τέσσερις εταιρείες του Συνεταιρισμού, έχει αναπτύξει δύο καινοτόμες δράσεις, τις οποίες θέλουν να προωθήσουν περαιτέρω. Παράγουν ζωοτροφή από τα ελαιόφυλλα, ενώ στο Πυρηνελαιουργείο έχει, επίσης, κατασκευασθεί και λειτουργεί και μία μονάδα διαχωρισμού της εκχυλισμένης ελαιοπυρήνας σε ψίχα και ξύλο για την καλύτερη εκμετάλλευση της ελαιοπυρήνας με τεχνολογία την οποία έχει αναπτυχθεί από την ίδια την εταιρεία. Η ψίχα με προσμίξεις που γίνονται και μετά από πελετοποίηση, μετατρέπεται σε ζωοτροφή και το εναπομείναν ξύλο, καύσιμο. Η διατροφική αξία της ζωοτροφής αυτής είναι σαν του καλαμποκιού, αλλά είναι 50% φθηνότερο από αυτό. 

Θέματα της ίδιας ενότητας
06.17.2014 14:37

Επιστροφή στη φύση με το xorafaki.gr
Λύσεις και απαντήσεις στους ερασιτέχνες - επίδοξους αγρότες δίνει ένα ψηφιακό εργαλείο. Με ένα δείγμα χώματος από το χωράφι τους και...

05.12.2014 11:32

Οι «Δαρνάκων Γεύσεις» ταξιδεύουν στο εξωτερικό
Την ταυτότητά του στους νέους που θέλουν να παραμείνουν στην Ελλάδα και να δημιουργήσουν εδώ, έχει βρει το επιχειρείν του πρωτογενούς...

03.25.2013 11:38

Τα «Golden Boys» του ελαιόλαδου
Νέοι, δυναμικοί και με όρεξη επιχειρηματίες επιχειρούν να πετύχουν το αυτονόητο στην Ελλάδα: να παράγουν, να τυποποιήσουν και να...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<