Επιδοτήσεις για τα αρωματικά

11-02-2014, 14:39
Επιδοτήσεις για τα αρωματικά

Υψηλές επιδοτήσεις αναμένεται να δοθούν το 2014 για την επεξεργασία των αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών, τα οποία ενδιαφέρουν πλέον όλο και περισσότερους αγρότες-επενδυτές.

Χρονιά επενδύσεων έχει χαρακτηριστεί το 2014 για όσους θέλουν να επενδύσουν στον πρωτογενή τομέα. Ήδη, «τρέχουν» πολλά προγράμματα που έχουν σχέση με επενδύσεις στον πρωτογενή τομέα, τα οποία καλύπτουν την εμπορία και την τυποποίηση σε ποσοστό το οποίο μπορεί να φτάσει έως και το 65%, ανάλογα με την περιοχή. Μεταξύ των καλλιεργειών οι οποίες το τελευταίο διάστημα ενδιαφέρουν πολλούς νέους ανθρώπους είναι αυτές των αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών. Βάσει των προγραμμάτων που τρέχουν, προβλέπονται αυξημένες επιδοτήσεις, έως και 100.000 ευρώ για μονάδες εμπορίας και τυποποίησης αρωματικών φυτών.

Ωστόσο, όποιος αποφασίσει να ασχοληθεί με τα συγκεκριμένα προϊόντα θα πρέπει να γνωρίζει οτι δεν πρόκειται για εύκολες επενδύσεις που αποφέρουν τεράστια οφέλη. Πρόκειται, όμως, για σχετικά εύκολες καλλιέργειες, οι οποίες ευδοκιμούν ακόμη και σε υποβαθμισμένα εδάφη. Αυτό, πάντως, δεν σημαίνει ότι πρόκειται για καλλιέργειες οι οποίες μπορούν να αποδώσουν αμέσως και να αποφέρουν κέρδη, αφού εκτός των άλλων ως χώρα εισάγουμε μεγάλες ποσότητες αρωματικών αλλά και αιθέριων ελαίων.

Την ίδια στιγμή, θα πρέπει ο ο ενδιαφερόμενος να γνωρίζει ότι δεν μπορεί να ελπίζει σε άλλη βοήθεια από την Ελλάδα, καθώς εξαιτίας της γραφειοκρατίας ακόμη δεν έχουν καταγραφεί όλα τα φυτά και, ως εκ τούτου, υπάρχουν προβλήματα στις εξαγωγές.

Τα κυριότερα αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά στην Ελλάδα είναι:

-         το τσάι του βουνού

-         το φασκόμηλο

-         η ρίγανη

-         το γλυκάνισο

-         ο βασιλικός

-         το μάραθο (μαραθόσπορος)

-         το χαμομήλι

-         η δάφνη

-         η μέντα

-         ο δυόσμος

-         το κόλιανδρο

-         το κύμινο

-         η λεβάντα

-         το μελισσόχορτο

-         η μαστίχα της Χίου

-         ο κρόκος της Κοζάνης

-         το δίκταμο της Κρήτης

 

Έως και 100 εκατ.

Τα περισσότερα στρέμματα με αρωματικά φυτά καλλιεργούνται στη Στερεά και την Βόρεια Ελλάδα και κυρίως στο Κιλκίς, όπου υπάρχει και εργοστάσιο επεξεργασίας.

Πριν από ένα μήνα έχει ξεκινήσει και επίσημα να τρέχει το πρόγραμμα «Αύξηση της αξίας των γεωργικών προϊόντων» (μέτρο 123Α), το οποίο δίνει τη δυνατότητα σε όποιον θέλει να ασχοληθεί με την εμπορία και την τυποποίηση των αρωματικών φυτών να υποβάλει σχετικό φάκελο. Το συνολικό ποσό το οποίο αναμένεται να διατεθεί μέσω του προγράμματος ανέρχεται στα 100 εκατομμύρια ευρώ. Σύμφωνα με το πρόγραμμα, χρηματοδοτούνται παραγωγοί για ίδρυση, εκσυγχρονισμό, επέκταση, μετεγκατάσταση μονάδων τυποποίησης και επεξεργασίας αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών και κρόκου Κοζάνης.

Όμως αυτές οι δράσεις αφορούν κυρίως ομάδες παραγωγών οι οποίες έχουν ήδη αναγνωριστεί επισήμως.

 

Τι χρηματοδοτείται

Δαπάνες οι οποίες επιδοτούνται αφορούν:

-         Τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου.

-         Την κατασκευή ή τη βελτίωση ακινήτων.

-         Την προμήθεια και εγκατάσταση νέου μηχανολογικού εξοπλισμού, συμπεριλαμβανομένου και του λογισμικού πληροφορικής και του εξοπλισμού των εργαστηρίων, στο βαθμό που εξυπηρετεί τη λειτουργία της μονάδας, περιλαμβανομένης της χρηματοδοτικής μίσθωσης, όπως προβλέπεται στις εθνικές διατάξεις.

-         Τις εγκαταστάσεις επεξεργασίας αποβλήτων όχι ως μεμονωμένη δράση αλλά ως τμήμα της συνολικής παραγωγικής επένδυσης.

-         Την αγορά οχημάτων για τη μεταφορά των ζωικών υποπροϊόντων και πτωμάτων με προδιαγραφές σύμφωνες με την κείμενη νομοθεσία (Καν. 1069/09 & Καν. 142/11), στο πλαίσιο της δράσης που αφορά ίδρυση, επέκταση και εκσυγχρονισμό μονάδων αδρανοποίησης υποπροϊόντων σφαγής.

-         Τα γενικά έξοδα μέχρι 5% του συνόλου του προϋπολογισμού, όπως αμοιβές μηχανικών, συμβούλων και άδειες πέραν των παραπάνω δαπανών.

-         Τα απρόβλεπτα ενισχύονται μέχρι 5% του συνόλου του προϋπολογισμού της αίτησης ενίσχυσης εφόσον αφορούν επιλέξιμες δαπάνες.

-         Δαπάνες για μελέτες σκοπιμότητας, δαπάνες για τη δημιουργία αναγνωρίσιμου σήματος (ετικέτας) του προϊόντος, απόκτηση διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας, έρευνα αγοράς για τη διαμόρφωση της εικόνας του προϊόντος (συσκευασία, σήμανση).

-         Την απόκτηση πιστοποιητικών από αρμόδιους οργανισμούς (όπως ISO, HACCP κλπ.).

-         Την αγορά fax, τηλεφωνικών εγκαταστάσεων, δικτύων ενδοεπικοινωνίας και ηλεκτρονικών υπολογιστών, συμπεριλαμβανομένου του απαραίτητου για τη λειτουργία της επένδυσης λογισμικού, φωτοτυπικών και συστημάτων ασφαλείας των εγκαταστάσεων.

-         Την κατασκευή της κατοικίας φύλαξης των εγκαταστάσεων μέχρι του ποσού των 50.000€.

-         Τα έξοδα για την κατασκευή γεώτρησης προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες της μονάδας.

 

 

Θέματα της ίδιας ενότητας
10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<