Ημερολόγιο καλλιεργητή

10-02-2014, 11:48
Ημερολόγιο καλλιεργητή

Γράφει η ΑΓΓ. ΚΟΥΤΟΥ-ΑΥΓΟΥΛΑ

Γεωπόνος

 

Η αντιμετώπιση του βακτηριακού καψίματος, του φουζικλάδιου, της εξέλκωσης και του κόκκινου τετράνυχου στη μηλιά και την αχλαδιά στηρίζεται σε ένα πλέγμα καλλιεργητικών και φυτοπροστατευτικών μέσων. Στην ελιά ιδιαίτερη προσοχή επιβάλλεται για την αντιμετώπιση του κυκλοκόνιου και στα πυρηνόκαρπα πρέπει να αντιμετωπιστεί ο εξώασκος, η άσπρη ψώρα και η μονίλια (βερικοκιά), με κύριο τρόπο καταπολέμησης την εφαρμογή χαλκούχων σκευασμάτων.

 

ΜΗΛΟΕΙΔΗ

Για την αντιμετώπιση του βακτηρίου που προκαλεί το βακτηριακό κάψιμο στα μηλοειδή, απαραίτητα είναι καλλιεργητικά και φυτοπροστατευτικά μέτρα, όπως:

α) Αυστηρό κλάδεμα των προσβεβλημένων δένδρων με αφαίρεση όλων των προσβεβλημένων τμημάτων, τα οποία καίγονται, γιατί αλλιώς θα έχουμε διασπορά του βακτηρίου. Για την απομάκρυνση του μολύσματος αφαιρείται και αρκετό τμήμα υγιούς ιστού 20-30 εκατοστών.

β) Ξεριζώνονται και καίγονται όλα τα προσβεβλημένα δένδρα.

γ) Κατά το κλάδεμα ή τον καθαρισμό των δένδρων, τα εργαλεία να απολυμαίνονται συνεχώς με εμβάπτιση σε καθαρό οινόπνευμα ή διάλυμα φορμόλης 5%.

δ) Να μη λαμβάνονται εμβόλια από μολυσμένους οπωρώνες.

ε) Ψεκασμός με βορδιγάλειο πολτό 3,5% πριν τη διακοπή του ληθάργου ή στο φούσκωμα των οφθαλμών.

Για την αντιμετώπιση του φουζικλάδιου και της εξέλκωσης συνιστώνται, κυρίως, καλλιεργητικά μέτρα, όπως το κλάδεμα και το κάψιμο όλων των προσβεβλημένων κλαδιών, η κατάλληλη διαμόρφωση της κόμης των δένδρων με το κλάδεμα για να διευκολύνεται ο αερισμός και να μειώνεται η υγρασία, η διατήρηση των δένδρων σε καλή θρεπτική κατάσταση και η ισορροπημένη λίπανση με άζωτο και κάλιο.

Επέμβαση για τον κόκκινο τετράνυχο είναι απαραίτητη στα δένδρα που υπάρχουν περισσότερα από 1.000 χειμερινά αβγά τετρανύχου ανά μέτρο καρποφόρου ξύλου. Χρησιμοποιούνται παραφινέλαια και ορυκτέλαια, με τον ψεκασμό να είναι αποτελεσματικός μόνο όταν η διαβροχή των δένδρων είναι πλήρης και επιμελής, γιατί τα αβγά του τετρανύχου εναποτίθενται σε προφυλαγμένες θέσεις στα κλαδιά των δένδρων, κυρίως προς τη νότια πλευρά.

 

ΕΛΙΑ

Η μόλυνση των ελαιοδένδρων από το κυκλοκόνιο γίνεται απαραίτητα εάν συντρέχουν δύο προϋποθέσεις: βροχή ή πολύ υψηλή υγρασία για 2-3 ημέρες και θερμοκρασίες 7-25οC (άριστο 12οC) που ευνοούν τη βλάστηση των σπορίων του μύκητα.

Σε περιοχές υγρές, σε νεαρά δενδρύλλια, σε πυκνές φυτεύσεις και σε ελαιώνες που ενδημεί η ασθένεια, που δεν έγιναν επεμβάσεις τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο, συνιστάται άμεση επέμβαση με κατάλληλα, εγκεκριμένα φυτοπροστατευτικά προϊόντα, όπως ο βορδιγάλειος ή ο οξυχλωριούχος χαλκός. Και τα δύο προκαλούν πτώση των προσβεβλημένων φύλλων, που είναι επιθυμητή, γιατί λειτουργεί στην κατεύθυνση μείωσης της προσβολής. Επειδή, ειδικά ο οξυχλωριούχος χαλκός, προκαλεί πτώση και των υγιών φύλλων όταν χρησιμοποιείται σε υγρές περιοχές, καλό είναι να μη χρησιμοποιείται στις περιοχές αυτές.

 

ΠΥΡΗΝΟΚΑΡΠΑ

Ο εξώασκος είναι μια σημαντική ασθένεια των πυρηνοκάρπων (ροδακινιά -νεκταρινιά - βερικοκιά - δαμασκηνιά - κερασιά) που καταπολεμείται μόνο προληπτικά, συνήθως με την εφαρμογή χαλκούχων σκευασμάτων. Σε οπωρώνες που δεν έγινε επέμβαση με χαλκούχο σκεύασμα το φθινόπωρο κατά την πτώση των φύλλων, θα πρέπει να γίνει ένας επιμελημένος ψεκασμός ή πριν ή μετά τη διόγκωση των οφθαλμών.

Ο ψεκασμός με χαλκούχο σκεύασμα βοηθά στην καταπολέμηση και άλλων ασθενειών (μονίλια, κορύνεο). Ο ψεκασμός πριν τη διόγκωση των οφθαλμών πρέπει να γίνεται 10 τουλάχιστον ημέρες μετά το κλάδεμα, για να αποφευχθούν τοξικότητες σε περίπτωση παγετού.

Στους οπωρώνες των πυρηνοκάρπων που υπάρχει προσβολή από άσπρη ψώρα, μπορεί να γίνει επέμβαση με χειμερινό ή θερινό πολτό. Κατά την εφαρμογή είναι απαραίτητο να λούζεται καλά ο κορμός των δένδρων.

Η εφαρμογή του χειμερινού πολτού πρέπει να γίνεται οπωσδήποτε στο λήθαργο, όταν η θερμοκρασία του περιβάλλοντος είναι πάνω από 4οC και δεν υπάρχει κίνδυνος παγετού. Ο θερινός πολτός δεν πρέπει να χρησιμοποιείται όταν υπάρχει παγετός ή κίνδυνος παγετού.

Η επέμβαση με θερινό ή χειμερινό πολτό βοηθά στην καταπολέμηση και άλλων εντόμων.

Η εποχή, επειδή ο καιρός είναι βροχερός, ψυχρός και νεφοσκεπής, παρουσιάζεται ως ιδιαίτερα ευνοϊκή για την ανάπτυξη της μονίλιας στη βερικοκιά. Γι’ αυτό συνιστάται ο άμεσος ψεκασμός των υπερπρώιμων ποικιλιών της βερικοκιάς με ένα χαλκούχο σκεύασμα, γεγονός που θα συμβάλλει στην προστασία των φυτειών σε όλη τη διάρκεια της άνθησης. Η εφαρμογή του κατάλληλου, εγκεκριμένου χαλκούχου σκευάσματος πρέπει να γίνει οπωσδήποτε μέχρι το στάδιο του ροζ μπουμπουκιού.

Θέματα της ίδιας ενότητας
08.12.2022 14:18

Πτωτικές τάσεις στις τιμές χονδρικής βασικών αγροτικών προϊόντων
Πτωτικές τάσεις επικρατούν στις τιμές χονδρικής σε ορισμένα βασικά αγροτικά προϊόντα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Κεντρικής Αγοράς...

08.09.2022 14:45

Στη Ροδόπη, ο πρώτος επί ελληνικού εδάφους συνεταιρισμός παραγωγών στέβιας
Αλλαγή σελίδας, με στόχο την παραμονή τους στην ύπαιθρο και τον πρωτογενή τομέα, επιχειρούν, με «όχημα» τον πρώτο επί ελληνικού εδάφους...

08.09.2022 14:38

Ψεκασμοί κατά των κουνουπιών στις αγροτικές περιοχές ρυζοκαλλιεργειών του κάμπου Θεσσαλονίκης και Ημαθίας
Ψεκασμοί υπέρμικρου όγκου για την καταπολέμηση κουνουπιών στις αγροτικές περιοχές ρυζοκαλλιεργειών του κάμπου Θεσσαλονίκης και...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<