Τώρα φρούτα και λαχανικά στις ιχθυόσκαλες

10-02-2014, 11:43
Τώρα φρούτα και λαχανικά στις ιχθυόσκαλες

Πιο κοντά έρχονται πλέον και στην Ελλάδα καταναλωτές και παραγωγοί μέσω των ανοικτών αγορών. Για τον σκοπό αυτό έχει σχεδιαστεί να λειτουργούν σε όλες τις ιχθυόσκαλες της χώρας παράλληλες αγορές για το κοινό, όπου θα πωλούνται φθηνά και οπωρολαχανικά.

 

Νέες αγορές στις μεγάλες πόλεις της Ελλάδας, όπου συνεταιρισμοί, ομάδες παραγωγών, μεμονωμένοι παραγωγοί και νέοι αγρότες θα μπορούν να εκθέτουν και να πωλούν τα προϊόντα τους, σχεδιάζει ο Οργανισμός Κεντρικών Αγορών και Αλιείας (ΟΚΑΑ). Ο Οργανισμός, σε μια προσπάθεια να φέρει κοντά παραγωγούς και καταναλωτές, έχει αποφασίσει –και σύντομα θα ανακοινώσει το όλο πρόγραμμα– την ίδρυση, όπου υπάρχουν ιχθυόσκαλες, ειδικά διαμορφωμένων χώρων, όπου θα πωλούνται και οπωρολαχανικά.

Η επιλογή των παραγωγών θα γίνει μετά από αξιολόγηση. Βασικά κριτήρια είναι να είναι ο παραγωγός εγγεγραμμένος στο μητρώο των αγροτών και βεβαίως να έχει ταμειακή μηχανή. Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να καταθέσουν σχετική αίτηση, ώστε να αρχίσει η εφαρμογή του προγράμματος, το οποίο προωθεί ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΚΑΑ, κ. Παναγιώτης Σταμπουλίδης.

Έτσι, κοντά στα ψάρια θα πωλούνται και οπωρολαχανικά, με όφελος για τον καταναλωτή που θα αγγίζει το 30%. Σε πρώτη φάση οι μεικτές αγορές θα γίνουν σε δώδεκα πόλεις της χώρας, μεταξύ των οποίων στην Αθήνα, την Πάτρα, τη Θεσσαλονίκη, την Αλεξανδρούπολη, τα Χανιά, τη Χίο, την Καβάλα κ.ά., στις οποίες θα έχουν πρόσβαση όλοι οι πολίτες.

Πρόκειται για κάτι ανάλογο με αυτό που γίνεται σήμερα στην κεντρική λαχαναγορά του Ρέντη, όπου εδώ και μήνες λειτουργεί η αγορά του καταναλωτή σε μία έκταση 1300 τ.μ., όπου κάθε πολίτης μπορεί να αγοράσει προϊόντα σε τιμές χονδρικής. Στον ίδιο χώρο θα διαμορφωθεί ένας ακόμη χώρος, εκτάσεως επίσης 1.300 τετραγωνικών, όπου θα μπορούν οι παραγωγοί να διαθέτουν οργανωμένα τα προϊόντα τους. Η απόφαση αυτή του ΟΚΑΑ έρχεται σε μία περίοδο, όπου και στην χώρα μας η ιδέα των farmer market βρίσκει ολοένα και περισσότερους υποστηρικτές.

 

Τα πρώτα farmers markets

Ήδη, εδώ και δεκαπέντε μέρες έχει αρχίσει και λειτουργεί η αγορά στον κόμβο του Αγίου Στεφάνου, όπου εκατοντάδες καταναλωτές επισκέπτονται το χώρο, αναζητώντας φθηνά και ποιοτικά προϊόντα. Ανάλογες προσπάθειες βρίσκονται σε εξέλιξη στον Κηφισό και το Μαρκόπουλο, ενώ γίνεται προσπάθειες να στηθούν και άλλες αγορές καταναλωτή και σε άλλες πόλεις. Τέτοιες αγορές λειτουργούν με επιτυχία σε Πρέβεζα, Δράμα και Πύργο, με τους ντόπιους παραγωγούς να διαθέτουν τα προϊόντα τους σε καλές τιμές.

Οι αγορές του καταναλωτή έρχονται στην ουσία να αντικαταστήσουν το «Κίνημα της Πατάτας», το οποίο τον τελευταίο καιρό εμφανίζει μια κάμψη, επειδή ακριβώς δεν υπήρχαν οργανωμένοι χώροι υποδοχής, αλλά ούτε και ποικιλία στα προϊόντα.

Πρόκειται για ένα μοντέλο, το οποίο έχει αναπτυχθεί πολύ στην Αμερική, αλλά και σε πολλές χώρες της Ευρώπης, όπου λειτουργούν οι ομάδες παραγωγών, αλλά και οι μικροί συνεταιρισμοί.

Οι ενιαίοι χώροι διάθεσης λαχανικών και φρούτων, κρεάτων και ψαριών, στη λογική του «διατροφικού πάρκου», αναμένεται να ιδρυθούν σε όλες τις πρωτεύουσες των Νομών της χώρας, όπου υπάρχει και αυξημένη ζήτηση. Δεν θα έχουν καμία σχέση με τις λαϊκές αγορές, όπου οι πωλητές δεν είναι όλοι τους παραγωγοί, ενώ όλα τα προϊόντα θα είναι πιστοποιημένα. Την ευθύνη, δε, για το χώρο και τις υποδομές θα την έχει ο ΟΚΑΑ, γεγονός που εξασφαλίζει την ασφάλεια των προϊόντων, αλλά και τη σωστή αντιμετώπιση των καταναλωτών, οι οποίοι θα γνωρίζουν από ποιόν και τί αγοράζουν και για κάθε αγορά θα παίρνουν απόδειξη.

Μετά το πρώτο στάδιο λειτουργίας, αναμένεται να στηθούν και e-shop, στα οποία ο κάθε παραγωγός με την ταυτοτητά του θα μπόρει να γνωστοποιεί σε εμπόρους και καταναλωτές τις ποσότητες που μπορεί να διαθέσει. Αυτό θα του δώσει τη δυνατότητα να αναπτύξει το δικό του δίκτυο πωλήσεων, ανάλογα με την εποχή και το προϊόν.

 

 

«Χωρίς Μεσάζοντες» μέχρι τις... ΗΠΑ!

Πρωτοσέλιδο στην αμερικανική εφημερίδα «New York Times» έγιναν οι πρωτοβουλίες «Χωρίς Μεσάζοντες» στη χώρα μας, αφού τον περασμένο μήνα δημοσιογράφοι της εφημερίδας βρέθηκαν στην Κατερίνη για να παρακολουθήσουν από κοντά την 36η σχετική διανομή από την Εθελοντική Ομάδα Δράσης Νομού Πιερίας «Ο Τόπος Μου», αλλά και για να συνομιλήσουν με παραγωγούς που συνεργάζονται με την πρωτοβουλία πολιτών, η οποία πριν δύο χρόνια ξεκίνησε το γνωστό «κίνημα της πατάτας».

Στο πρωτοσέλιδο των «New York Times» (στις 29 Ιανουαρίου), η εφημερίδα έκανε εκτενή αναφορά στην «προσπάθεια αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης με επίκεντρο την κοινωνική οικονομία». Στο δημοσίευμα γίνεται αναφορά –μεταξύ άλλων– στις προσπάθειες παραγωγών και οργανωμένων πολιτών σε όλη την Ελλάδα να παρακάμψουν τους μεσάζοντες και να πουλήσουν απευθείας στους καταναλωτές, οι οποίες μολονότι δεν αποτελούν μακροπρόθεσμες λύσεις, αντιπροσωπεύουν την «τελευταία προσπάθεια αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης».

Αυτές οι προσπάθειες οργανωμένων πολιτών και παραγωγών απ’ όλη τη χώρα, θα εξετάσουν θέματα που τους αφορούν στη διάρκεια της 3ης Πανελλαδικής Συνάντησης «Χωρίς Μεσάζοντες», η οποία θα γίνει στις 16 Φεβρουαρίου στην πόλη της Κατερίνης. Στη συνάντηση αναμένεται να συμμετάσχουν και παραγωγοί, οι οποίοι ενδιαφέρονται να καλλιεργήσουν τα χωράφια τους σύμφωνα με το μοντέλο της «Συμβολαιακής Γεωργίας», το οποίο θα αποτελέσει βασική ενότητα της συνάντησης.

Σύμφωνα με το ιδρυτικό μέλος της Εθελοντικής Ομάδας Δράσης Νομού Πιερίας, κ. Ηλία Τσολακίδη, από τη μέχρι τώρα δράση του κινήματος έχει καταστεί σαφές ότι ο κόσμος έχει «αγκαλιάσει» την πρωτοβουλία αυτή, καθώς μόνο στην πόλη της Κατερίνης, το 60% των κατοίκων της (από το σύνολο των 80.000) έχει ψωνίσει κάποια στιγμή μέσω αυτής. Σε ό,τι αφορά, δε, τη συμβολαιακή γεωργία, το 2013 στο Νομό Πιερίας καλλιεργήθηκαν 480 στρέμματα με όσπρια, ενώ για φέτος τα μέλη της Εθελοντικής Ομάδας Δράσης Ν. Πιερίας δηλώνουν πως οι εκτάσεις που θα καλλιεργηθούν για λογαριασμό των πολιτών, αποφεύγοντας τους μεσάζοντες, ίσως ξεπεράσουν και τα 1.000 στρέμματα.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Θέματα της ίδιας ενότητας
10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<