Ανοίγει τις στρόφιγγες η Πειραιώς(upd)

21-12-2012, 11:49
Ανοίγει τις στρόφιγγες η Πειραιώς(upd)

Ρεπορτάζ: ΝΑΤΑΣΑ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΥ

 Νέα χρηματοοικονομικά εργαλεία που θα παρέχουν ρευστότητα για τις άμεσες ανάγκες των μικρών αγροτικών επιχειρήσεων, καθώς και νέα επενδυτικά εργαλεία σε παραδοσιακούς και σύγχρονους κλάδους του πρωτογενούς τομέα έχει σχεδιάσει και ετοιμάζεται να προωθήσει στην αγορά η Τράπεζα Πειραιώς. Εξειδικευμένα τραπεζικά προϊόντα, τα οποία θα απευθύνονται σε μεταποιητικές και εξαγωγικές δράσεις μικρών καλλιεργητών. Τις στρόφιγγες χρηματοδότησης των αγροτών ετοιμάζεται να ανοίξει η Τράπεζα Πειραιώς, δίνοντας προτεραιότητα στις μικρές αγροτικές επιχειρήσεις.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες, στις αρχές του νέου έτους, εντός του Ιανουαρίου, η διοίκηση της τράπεζας θα ανακοινώσει νέα εξειδικευμένα τραπεζικά προϊόντα, που στόχο θα έχουν την ενίσχυση ρευστότητας κυρίως μικρών καλλιεργητών, ενώ στους σχεδιασμούς της τράπεζας είναι και η ενίσχυση ρευστότητας και σε μεγάλες καινοτόμες επενδύσεις στη ελληνική ύπαιθρο.

 

Χρηματοδότηση μικρών καλλιεργειών

 

Με κριτήριο τα ιδιαιτέρως ενθαρρυντικά στοιχεία για την εξωτερική ζήτηση ελληνικών αγροτικών προϊόντων, μεγάλο μέρος της ρευστότητας θα αφορά την ενίσχυση των προσπαθειών των ελληνικών επιχειρήσεων για προώθηση των προϊόντων τους στο εξωτερικό. Τα νέα χρηματοοικονομικά εργαλεία αφορούν κυρίως εγγυήσεις, επενδυτικά και καλλιεργητικά δάνεια, τα οποία θα απευθύνονται σε μικρές επιχειρήσεις-παραγωγούς για μεταποιητική και εξαγωγική δράση, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, η τράπεζα σε συνεργασία με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων θα προωθήσει και επιδοτούμενα δάνεια σε ομάδες αγροτών με ηλικιακά και τοπικά κριτήρια.

 

Όπως σημείωσε στέλεχος της τράπεζας στην «Παραγωγή», τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία επικεντρώνεται -κυρίως- στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις της υπαίθρου. Αποκαλύπτοντας τη φιλοσοφία που διέπει το σχεδιασμό που έχει κάνει η Πειραιώς, επεσήμανε πως «η επιτυχία της ανάκαμψης στην Ελλάδα είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τις επιχειρήσεις μικρού μεγέθους».

 

Χρηματοδότηση μεγάλων επενδύσεων

 

Παράλληλα, η τράπεζα αναζητά funds, τα οποία θα χρηματοδοτήσουν μεγάλες καινοτόμες επενδύσεις στον πρωτογενή τομέα, οι οποίες θα κινούνται στο χώρο των νέων τεχνολογιών, θα έχουν διεθνή προσανατολισμό αλλά και θα είναι σε θέση να δώσουν ώθηση και να ενισχύσουν την εγχώρια οικονομία. Επιχειρηματικές προτάσεις για επενδύσεις σε θερμοκήπια υψηλής τεχνολογίας, που θα αξιοποιούν το πλούσιο γεωθερμικό δυναμικό της χώρας αλλά και επενδύσεις στη διαχείριση των αγροτικών αποβλήτων είναι -μεταξύ άλλων- από τις δράσεις που θα αξιολογηθούν προκειμένου να χρηματοδοτηθούν. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Τράπεζα Πειραιώς βρίσκεται ακόμα στην αναζήτηση για τη σύσταση των funds, εκτιμάται ωστόσο ότι οι διαδικασίες θα ολοκληρωθούν άμεσα επιτυχώς.

 

Επιδότηση αγροτικών δανειών

 

Την ίδια ώρα, λύση στο γόρδιο δεσμό της επιδότησης των επιτοκίων αναμένεται να δοθεί άμεσα από το υπουργείο Οικονομικών. Η οριστική απόφαση είναι πλέον στα χέρια του κ. Στουρνάρα, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες ο σχετικός φάκελος βρίσκεται ήδη στο γραφείο του και αναμένει υπογραφές.

 

Τα κονδύλια που απαιτούνται για να καλύψουν το κόστος της μείωσης των επιτοκίων, θα δοθούν τελικά από έναν ειδικό λογαριασμό που είχε δημιουργηθεί στην ΤτΕ με την παρακράτηση εισφορών 0,12% από καταναλωτικά και 0,6% από στεγαστικά δάνεια, και αρχικός σκοπός ήταν η κάλυψη εξόδων εκτάκτων αναγκών. Σύμφωνα με υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, η δυνατότητα επιδότησης των επιτοκίων στα αγροτικά δάνεια θα ισχύσει για όλες τις εμπορικές τράπεζες, (μέχρι πρότινος ήταν αποκλειστικότητα της ΑΤΕ). Το ύψος της επιδότησης φτάνει το 2% και δίνει τη δυνατότητα μείωσης του κόστους χρηματοδότησης καλλιεργητικών, εμπορικών και επενδυτικών δανείων των αγροτών. Σημειώνεται ότι από της 27/7/2012, οπότε και ανακοινώθηκε το νέο σχήμα ΠΕΙΡΑΙΩΣ-ΑΤΕ, έχουν «παγώσει» οι επιδοτήσεις επιτοκίων των αγροτικών δανείων.

 

Ενιαίες ενισχύσεις και Σχέδια βελτίωσης

 

Στα πλαίσια της προσπάθειας για ενίσχυση της ρευστότητας, η Τράπεζα Πειραιώς εξασφάλισε 1,1 δισ. ευρώ, που απαιτούνταν για να πληρωθεί το υπόλοιπο 50% της ενιαίας ενίσχυσης, τα οποία πιστώθηκαν στους λογαριασμούς των αγροτών ήδη από την Τρίτη, ενώ παράλληλα είναι σε εξέλιξη η υλοποίηση των Σχεδίων Βελτίωσης. Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, από τα 7.700 Σχέδια Βελτίωσης έχουν προεγκριθεί τα περίπου 2.500. Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει υπάρξει καταρχήν τραπεζικό ενδιαφέρον από την Τράπεζα Πειραιώς για μόλις 100 σχέδια.

 

Σχολιάζοντας τον περιορισμένο αριθμό προτάσεων που έλαβαν το αρχικό «ok» από τη τράπεζα, στελέχη της Πειραιώς σημειώνουν πως στόχος είναι να εγκριθούν τα σωστά και με δυναμική σχέδια, υπογραμμίζοντας ότι ο προϋπολογισμός της δράσης αγγίζει τα 600 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, σημειώνουν ότι η τράπεζα πέρα των ενισχύσεων του προγράμματος, που φτάνουν το ανώτατο στο 60%, στοχεύει και στο δανεισμό (σε ποσοστό 20%) των επενδυτικών σχεδίων, απομένοντας μόνο ένα 20% για ίδια συμμετοχή. Όμως, όπως σημειώνουν με μεγάλη δόση ρεαλισμού στελέχη της τράπεζας, πολλοί αγρότες αδυνατούν να συμμετέχουν -έστω και σε αυτό το μικρό ποσοστό- γεγονός που δικαιολογεί το ποσοστό των εγκρίσεων των σχεδίων.

 

Από τη μεριά πάντως του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, διαρρέουν ότι θα υπάρξει νέα προκήρυξη της δράσης, τη στιγμή μάλιστα που όπως όλα δείχνουν τα κονδύλια που έχουν προϋπολογιστεί θα μείνουν στο μεγαλύτερο ποσοστό τους αδιάθετα.

 

Θέματα της ίδιας ενότητας
02.22.2019 17:54

Ψηφίστηκε η τροπολογία για το πρόγραμμα καταπολέμησης του δάκου
Ψηφίστηκε χθες κατά πλειοψηφία από τη Βουλή η τροπολογία 1972/52 του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σε σχέδιο νόμου του...

02.22.2019 15:04

Με τροπολογία η επέκταση του προγράμματος για την αντιπυρική προστασία
Τροπολογία με την οποία επεκτείνεται το πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας για την αντιπυρική προστασία των δασικών οικοσυστημάτων της...

02.22.2019 12:40

Ροδάκινο: Τι προβλέπει το σχέδιο των Ισπανών για μείωση των εκτάσεων κατά 20.000 στρέμματα
Εθνικές ενισχύσεις ύψους 500 ευρώ το στρέμμα χορηγούν οι Ισπανοί για εκρίζωση ροδάκινων, όπως προβλέπει σχέδιο του υπουργείου Γεωργίας...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<