Τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσει ο Νέος Αγρότης για να ενταχθεί στο πρόγραμμα ενισχύσεων

04-02-2014, 12:03
Τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσει ο Νέος Αγρότης για να ενταχθεί στο πρόγραμμα ενισχύσεων

Μόνο απλή διαδικασία δεν είναι η ένταξη το πρόγραμμα νέων αγροτών. Παρά τις εξαγγελίες, οι παγίδες είναι πολλές και ο παραγωγός θα πρέπει να αναζητήσει βοήθεια από ειδικούς, ξοδεύοντας αρκετά χρήματα.

 

Ίσως να είναι το πιο διαφημισμένο πρόγραμμα που εκπονήθηκε ποτέ για τους νέους αγρότες. Από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων χαρακτηρίζεται ως ιδανική λύση για την επιστροφή και εγκατάσταση στην ύπαιθρο. Όμως οι νέοι ηλικίας 18-40 χρόνων, οι οποίοι θα σπεύσουν να ενταχθούν στο πρόγραμμα, θα κληθούν να αντιμετωπίσουν μια σειρά από ασάφειες και έξοδα που ούτε καν τα είχαν φανταστεί.

Όλα εξαρτώνται από τη συμπλήρωση του φακέλου, το μορφωτικό επίπεδο, αλλά την οικονομική δυνατότητα του ενδιαφερόμενου. Για τη συμπλήρωση του φακέλου η κατάσταση λύνεται, αφού ο υποψήφιος προς ένταξη αγρότης θα πρέπει να απευθυνθεί σε ειδικό σύμβουλο, ο οποίος στην καλύτερη των περιπτώσεων θα πάρει ως αμοιβή περίπου 2.000 ευρώ για απλές επενδύσεις. Και αυτό γιατί τα μόρια υπολογίζονται, εκτός των άλλων, με τις ΜΑΕ (Μονάδες Αγροτικής Εργασίας), δηλαδή με τις ώρες που θα απασχοληθεί ο αγρότης όλη την καλλιεργητική περίοδο. Και για να μην πάει το μυαλό του καθενός ότι θα βάζει… όσες ώρες θέλει, κάθε καλλιέργεια απαιτεί συγκεκριμένες ώρες δουλειάς. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ο υπολογισμός δεν είναι εύκολος.

Αν ξεπεράσει αυτό τον σκόπελο, ο υποψήφιος θα πρέπει να γνωρίζει ότι υψηλή μοριοδότηση θα λάβουν όσοι έχουν τελειώσει ΑΕΙ και ΤΕΙ και μετά οι υπόλοιποι. Επίσης, όσοι έχουν ήδη εκμετάλλευση και έχουν εξοπλισμό αξίας άνω των 30.000 ευρώ. Αυτό σημαίνει, πρακτικά, ότι ένας νέος που θέλει να γίνει αγρότης και δεν έχει υποδομές, πτυχία και χρήματα για να ξεκινήσει, θα δυσκολευτεί να ενταχθεί στο πρόγραμμα. Και βεβαίως αυτό που θα πρέπει να προσέξουν ιδιαίτερα οι ενδιαφερόμενοι είναι ότι το πρόγραμμα είναι δεσμευτικό για δέκα χρόνια. Σε περίπτωση που εγκαταλείψεις την εκμετάλλευση, είσαι υποχρεωμένος να επιστρέψεις το ποσό της ενίσχυσης.

Εκτός αυτών των αρνητικών, το πρόγραμμα –η υποβολή των αιτήσεων για το οποίο θα αρχίσει στις 18 Μαρτίου– κρύβει ευκαιρίες, αρκεί να γίνει σωστή επιλογή της καλλιέργειας, με βάση την παράδοση κάθε περιοχής, το κλίμα, τις ανάγκες της αγοράς και τη διάθεση για τη δημιουργία μιας μονάδας οικογενειακού χαρακτήρα.

 

Παράγοντες

Για να αποδειχτεί επιτυχημένη η επιλογή, πρέπει ο ενδιαφερόμενος να υπολογίζει:

- Το κλίμα και το μικροκλίμα της περιοχής, όπου σκέφτεται να επενδύσει. Ο καιρός επηρεάζει και τη γεωργία και την κτηνοτροφία.

- Την ύπαρξη υποδομών, όπως δρόμοι, αρδευτικά δίκτυα κ.λπ.

- Τη διάθεση μηχανημάτων και εργαλείων.

- Το χρόνο προσαρμογής σε περίπτωση που έχει να κάνει με νέες καλλιέργειες που χρειάζονται χρήματα και εξειδικευμένες γνώσεις.

Στην περίπτωση επιδότησης για ζωϊκό κεφάλαιο, ο κτηνοτρόφος συνήθως δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα στη διάθεση της παραγωγής του (π.χ. γάλα). Ωστόσο, πρέπει να είναι προετοιμασμένος για ζητήματα, όπως είναι το υψηλό κόστος ζωοτροφών. Μία λύση είναι η συνεργασία με άλλους κτηνοτρόφους με σκοπό, μαζί, να πετύχουν καλύτερες τιμές.

 

Προϋποθέσεις

Η μοριοδότηση εξαρτάται από τους παρακάτω παράγοντες για τον υποψήφιο:

  • Ζει σε περιοχή μέχρι 10.000 κατοίκων.
  • Είναι πτυχιούχος ΑΕΙ ή ΤΕΙ γεωτεχνικής κατεύθυνσης.
  • Έχει δημιουργήσει γεωργική εκμετάλλευση από διαδοχή πρόωρης συνταξιοδότησης, με οριστική παραχώρηση τουλάχιστον του 40%.
  • Το 50% και άνω του εισοδήματος της γεωργικής εκμετάλλευσης προέρχεται από ιδιόκτητες εκτάσεις και ζωικό κεφάλαιο.
  • Έχει από 1,20 ΜΑΕ και άνω.
  • Το εισόδημα της γεωργικής του εκμετάλλευσης είναι άνω του 75% του εισοδήματος αναφοράς, δηλαδή άνω των 11.250 ευρώ (εισόδημα αναφοράς: 15.000 ευρώ).
  • Έχει εισόδημα μεγέθους άνω του 120% του εισοδήματος αναφοράς, δηλαδή άνω των 18.000 ευρώ.
  • Οι προβλεπόμενες επενδύσεις του στη γεωργική εκμετάλλευση είναι άνω των 25.000 ευρώ.
  • Η παραγωγή του είναι κτηνοτροφική ή φυτική.
  • Ανήκει σε Νομό καλλιέργειας βαμβακιού, καπνού.

 

Η μοριοδότηση

Πάντως όλο το… παιχνίδι θα «παιχτεί» στην επιλογή καλλιεργειών. Όσες περισσότερες ώρες ανά στρέμμα προβλέπονται, με βάσει την Κοινή Υπουργική Απόφαση, τόσο περισσότερα είναι τα μόρια.

Θέματα της ίδιας ενότητας
10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<