Τεύτλα: Βρέθηκε ενδιάμεση λύση για τις τιμές-Στα 20 ευρώ τώρα η ζημιά για τους μισούς παραγωγούς

30-01-2014, 17:17
Τεύτλα: Βρέθηκε ενδιάμεση λύση για τις τιμές-Στα 20 ευρώ τώρα η ζημιά για τους μισούς παραγωγούς

Της Βούλας Μαλαίνου

Σε ενδιάμεση λύση ανάμεσα στην τιμολογιακή πολιτική του 2012 και στην αντίστοιχη του 2013 φέρεται να προχωρεί η διοίκηση της εισηγμένης εταιρείας στο Χρηματιστήριο Αθηνών, Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης, ύστερα από την πιεστική παρέμβαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, στον απόηχο των σφοδρών αντιδράσεων των τευτλοπαραγωγών για τις μειώσεις στις τιμές.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Παραγωγής», αλλαγές θα υπάρξουν, το περσινό τιμολόγιο θα πειραχτεί, ωστόσο, η μείωση δεν θα είναι ύψους τριών ευρώ, όπως είχε αρχικά αποφασίσει η ηγεσία της επιχείρησης, αλλά κατά κάτι μικρότερη.

Οι επίσημες ανακοινώσεις από την ΕΒΖ για το πόση θα είναι η πτώση και ποιες κατηγορίες στρεμμάτων θα αφορά αναμένονται μέχρι και την προσεχή Τρίτη, παρατείνοντας για λίγο ακόμα την αγωνία των τευτλοπαραγωγών, οι οποίοι δηλώνουν μερικώς ικανοποιημένοι με τις νέες εξελίξεις.

Υπενθυμίζεται πως με βάση το αρχικό σχεδιασμό της εταιρείας, οι τιμές στα τεύτλα θα μειώνονταν κατά 3 ευρώ στις κατηγορίες με ζαχαρικό τίτλο pol κάτω του 16, ενώ πάνω του 16 θα παρέμεναν αμετάβλητες. Παράλληλα, η ΕΒΖ πήρε πίσω και τις παροχές έκπτωσης στο σπόρο και στα φάρμακα, που σημαίνει πως για τους μισούς παραγωγούς η ζημιά θα έφτανε τα 30 ευρώ.

Μιλώντας στην «Παραγωγή», ο πρόεδρος των τευτλοπαραγωγών Βασίλης Στεφανακίδης αποκάλυψε πως με βάση τη μεσοσταθμική πολιτική που πρόκειται να ακολουθήσει η εισηγμένη, η απώλεια για τα μισά στρέμματα θα «αγγίζει» τα 20 ευρώ. Ο ίδιος εκτιμά ότι το νέο τιμολόγιο θα προβλέπει τελικά μείωση της τάξεως των 1,5 έως 2,5 ευρώ για ζαχαρικό τίτλο pol κάτω του 16.

Το παρασκήνιο

Την περασμένη Τετάρτη σχεδόν 30 τευτλοπαραγωγοί από όλη τη χώρα συναντήθηκαν στο υπουργείο Οικονομικών με τον αναπληρωτή υπουργό Χρήστο Σατϊκούρα και τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ΕΒΖ, παρουσία του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Αθανάσιου Τσαυτάρη, βουλευτών και περιφερειαρχών, προκειμένου να θέσουν και πάλι τα αιτήματά τους, ζητώντας την παρέμβαση της κυβέρνησης στο επίμαχο ζήτημα της τιμολογιακής πολιτικής της εισηγμένης.

Η πρώτη σύσκεψη, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 12.30 το μεσημέρι ήταν άκαρπη. Εκπρόσωποι της εταιρείας κράτησαν αδιαπραγμάτευτη στάση απέναντι στους παραγωγούς, επισημαίνοντας πως εάν δεν πειραχτεί το περσινό τιμολόγιο, τότε το κόστος είναι ιδιαίτερα ανεβασμένο και η ΕΒΖ δεν μπορεί να ανταπεξέλθει.

Από την πλευρά του ο κ. Σταϊκούρας υποστήριξε ότι η απόκλιση ανάμεσα στο τιμολόγιο του 2013 και το αντίστοιχο του 2014 είναι πράγματι μεγάλη, ασκώντας πιέσεις και στις δύο πλευρές, έτσι ώστε να βρεθεί η… χρυσή τομή.

Στη δεύτερη συνάντηση το απόγευμα της ίδιας μέρας, από την οποία σημειωτέον απουσίαζαν οι μισοί παραγωγοί, βρέθηκε η μέση λύση, η οποία αναμένεται να γνωστοποιηθεί επισήμως στους εργαζόμενους της εταιρείας σε Σέρρες, Πλατύ, Ορεστιάδα, Λάρισα και Έβρο την ερχόμενη εβδομάδα.

Η μικρή αυτή καθυστέρηση οφείλεται στο γεγονός πως πριν την όποια ανακοίνωση, το ΔΣ της ΕΒΖ καλείται σε συνεδρίαση, προκειμένου να «κλειδώσουν» οι αποφάσεις.

Δάνειο: Ζητούνται κρατικές εγγυήσεις

Το ένα ανοιχτό «μέτωπο», όπως όλα δείχνουν, «κλείνει». Ωστόσο, το ζήτημα του διαγωνισμού για την πώληση του 82,33% της ΕΒΖ φαίνεται να παρουσιάζει «εμπλοκή». Το «κόκκινο» δάνειο των 135 εκατ. ευρώ που έχει η εισηγμένη στην Τράπεζα Πειραιώς ορίζει τις όποιες εξελίξεις, καθώς η ρύθμισή του αποτελεί το «φλέγον» θέμα των δύο υποψηφίων «μνηστήρων», του αμερικανικού private equity fynd York Capital Management και της σερβικής Sunoko.

Στο ραντεβού της περασμένης Τετάρτης ο ειδικός εκκαθαριστής της ATEBank, όπως λένε οι πληροφορίες της «Παραγωγής», απουσίαζε, παρά τις εκκλήσεις των τευτλοπαραγωγών να παρευρεθεί και εκείνος στη συνάντηση, προκειμένου να τεθεί επί «τάπητος» η τακτοποίηση του μη εξυπηρετούμενου δανείου.

Σημειώνεται πως ο Νίκος Μαράντος (ο ειδικός εκκαθαριστής) δηλώνει θετικός ως προς την αναδιάρθρωση του δανείου, αντίθετος όμως ως προς οποιοδήποτε είδος «κουρέματος», γεγονός που «σκληραίνει» τη διαπραγμάτευση με τους διαγωνιζόμενους. Ζητούμενο είναι το χαμηλότερο επιτόκιο.

Εκπρόσωποι της εισηγμένης πρότειναν στον κ. Σταϊκούρα το κράτος να μπει εγγυητής για το δάνειο των 135 εκατ. ευρώ. Αυτό αποκάλυψε στην «Παραγωγή», ο επικεφαλής των τευτλοπαραγωγών Βασίλης Στεφανακίδης, ο οποίος και παρευρισκόταν στη συνάντηση.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το ζήτημα του επίμαχου δανείου δεν συζητήθηκε περαιτέρω, λόγω της απουσίας του κ. Μαράντου.

 

 

Θέματα της ίδιας ενότητας
10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<