Την άνοιξη οι αποφάσεις των τραπεζών για τις ιχθυοκαλλιέργειες-Σήμερα η εκίδκαση της ένταξης της Δίας στο άρθρο 99
B.M
Για την άνοιξη μεταθέτουν τις όποιες αποφάσεις τους για τον κλάδο των ιχθυοκαλλιεργειών-και συγκεκριμένα για τι τρεις μεγάλες εισηγμένες εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε αυτόν-οι τράπεζες.
Παράγοντες της αγοράς αναφέρουν πως οι πιστωτές περιμένουν να δουν ποια θα είναι η έκβαση των σχεδίων που «τρέχουν» αυτή την περίοδο και ύστερα θα δώσουν τη λύση στο αδιέξοδο.
Σημειώνεται ότι σήμερα, Τετάρτη εκδικάζεται η υπόθεση της ένταξης της Δίας στο άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα. Αυτό που πρέπει να επισημανθεί είναι πως από το «μέτωπο» αυτό νεότερα θα έχουμε το λιγότερο σε ένα δίμηνο.
Την ίδια δε στιγμή, η πληρωμή της πρώτης δόσης και των τόκων του μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου της Νηρεύς μετατίθεται για τις 28 Φεβρουαρίου, με την αγορά να εκτιμά πως ενδέχεται να «τραβήξει» και άλλο.
Όλα τα παραπάνω δε συμπέφτουν τέλεια χρονικά με την ολοκλήρωση της έκθεσης του ξένου οίκου για την αποτίμηση των αποθεμάτων των εισηγμένων εταιρειών του κλάδου, στην οποία οι τράπεζες δίνουν προτεραιότητα.
Πάντως, η τελευταία εξέλιξη, η οριστική διάλυση του «γάμου» των δύο κορυφαίων «παικτών» της Δίας και της Σελόντα, αλλάζει και πάλι το χάρτη των ελληνικών ιχθυοκαλλιεργειών. Παράλληλα, όμως, αποσαφηνίζει και τη στάση των τραπεζών: προτίθενται να χρηματοδοτήσουν μόνο τα σχήματα, που κρίνονται βιώσιμα. Διαφορετικά, τα χρήματα που θα πέσουν στην αγορά, θα πάνε χαμένα και για τα εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα δεν είναι εποχές για ζημίες!
Κύκλοι της αγοράς σχολιάζουν πως το επόμενο χρονικό διάστημα, οι τράπεζες θα πρέπει να ενεργοποιηθούν, έτσι ώστε να «κλειδώσουν» συγχωνεύσεις στον κλάδο. Διαφορετικά, οι πτωχεύσεις είναι το επόμενο στάδιο.
Επιπλέον, διευκρινίζουν πως οι δύο παραπάνω επιλογές είναι και οι μόνες, δεδομένης της απόσυρσης και των διεθνών funds, που ήθελαν να επενδύσουν στο χώρο, όμως και εδώ οι τράπεζες ήταν ο κατασταλτικός παράγοντας. Οι ξένοι θέτουν ως όρο τη ρύθμιση των «κόκκινων» δανείων των επιχειρήσεων του κλάδου, ζητώντας συγκεκριμένα «κούρεμα». Αίτημα, που οι πιστωτές απορρίπτουν ευθύς εξαρχής, δίνοντας το «πράσινο φως» μόνο σε αναδιάρθρωση.
Στο μεταξύ, αξίζει να σημειωθεί ότι η εποχή είναι η κατάλληλη για συνεργασίες ανάμεσα σε μικρούς και μεγάλους επιχειρηματίες της αγοράς ιχθυοκαλλιέργειας, καθώς οι τιμές στα ψάρια αυξήθηκαν σημαντικά το 2013, ενώ οι εκτιμήσεις για τη φετινή χρονιά είναι εξίσου πολύ θετικές.
Τα "ζευγάρια"
Όπως έχει ξαναγράψει το «xrimaonline» σε παλαιότερο δημοσίευμά του, η Νηρέας παρουσιάζει την καλύτερη εικόνα από άποψη ρευστότητας συγκριτικά με τις υπόλοιπες εισηγμένες του κλάδου. Ωστόσο, η έκθεσή της στις τράπεζες είναι μεγάλη.
Σύμφωνα με την αγορά, το επικρατέστερο σενάριο, ύστερα από την επίσημη ανακοίνωση του «διαζυγίου» Δία-Σελόντα-εξέλιξη που αναμενόταν-, είναι η ίδρυση δύο σχημάτων, το ένα υπό την αιγίδα της Νηρέας και το άλλο υπό την ηγεσία της Ανδρομέδα.
Υπενθυμίζεται πως έπειτα από την ανακοίνωση της Σελόντα περί επανεξέτασης της συγχώνευσής της με τη Δίας, όταν η τελευταία κατέφυγε στον πτωχευτικό κώδικα, πληροφορίες έλεγαν πως η διοίκηση της Νηρέας βρισκόταν σε συζητήσεις με την αντίστοιχη της Ανδρομέδα, γεγονός, όμως, που καμία πλευρά δεν επιβεβαίωσε ποτέ επίσημα. Επισημαίνεται δε πως η Ανδρομέδα παρουσιάζει πολύ καλά οικονομικά μεγέθη και η συνεργασία της με τις τράπεζες είναι άριστη.
Όσον αφορά για τη στάση του Kahka Bendukinze της Lineaus Capital, του φερόμενου ως «προσώπου-κλειδί» στις εξελίξεις στον κλάδο, κύκλοι της αγοράς σχολιάζουν πως ο Γεωργιανός επιχειρηματίας μάλλον έχει επιλέξει να απέχει από τις συζητήσεις περί επενδύσεων, αφού τα εκατομμύρια που έβαλε στο παρελθόν από την τσέπη του, δεν τα πήρε και ποτέ πίσω. Ο ίδιος κατέχει ποσοστά και στις τρεις εισηγμένες εταιρείες: το 43,06% της «Δίας», το 19,05% της «Σελόντα» και το 23,68% της «Νηρεύς».
Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...
Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...
Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...