Τευτλοπαραγωγοί: Προσδοκούν παρέμβαση από ΥΠΟΙΚ και Μαράντο στις αποφάσεις της ΕΒΖ-Αύριο η κρίσιμη συνάντηση

28-01-2014, 11:44
Τευτλοπαραγωγοί: Προσδοκούν παρέμβαση από ΥΠΟΙΚ και Μαράντο στις αποφάσεις της ΕΒΖ-Αύριο η κρίσιμη συνάντηση

Της Βούλας Μαλαίνου

 

Σε αναμμένα κάρβουνα κάθονται οι τευτλοπαραγωγοί από όλη την Ελλάδα, προσδοκώντας πως κατά την αυριανή συνάντηση με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα και τον ειδικό εκκαθαριστή της ATEBank Νίκο Μαράντο, παρουσία του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Αθανάσιου Τσαυτάρη, θα λάβουν δέσμευση για παρέμβαση στις αποφάσεις της ΕΒΖ για μείωση των τιμών στα τεύτλα, από την οποία προκύπτει ζημιά ύψους 30 ευρώ για τα μισά στρέμματα.

Τους παραγωγούς θα εκπροσωπήσει μια 5μελής επιτροπή, πιθανότατα από τους κ.κ. Π. Μπογιανίδη, Χρ. Βαρούτη, Γ. Παναγή, Χρ. Βαρκάκη και τον κ. Τσικρικά.

Οι τευτλοπαραγωγοί θα θέσουν ξανά επί τάπητος τα αιτήματά τους, ενώ θα ξεκαθαρίσουν στον κ. Σταϊκούρα πως αυτή τη φορά δεν πρόκειται να «βάλουν πλάτη».

Μιλώντας στο «paragogi .net», ο επικεφαλής των τευτλοπαραγωγών Βασίλης Στεφανακίδης επισημαίνει πως στόχος τους είναι να εισακουστούν τα αιτήματά τους, δίχως να παρουσιαστούν εντάσεις και επεισόδια, καθώς εάν το τιμολόγιο δεν πειραχτεί, τότε ολοένα και νέοι καλλιεργητές θα επενδύουν στα τεύτλα.

Σημειώνεται πως η ΕΒΖ γνωστοποίησε πως μειώνει τις τιμές κατά 3 ευρώ για τις κατηγορίες με ζαχαρικό τίτλο pol κάτω του 16, ενώ διατηρεί τις περσινές γι’ αυτές με τίτλο pol πάνω του 16.

Την ίδια ώρα, παίρνει πίσω τις παροχές έκπτωσης στο σπόρο και στα φάρμακα, αλλαγή, η οποία εάν συνυπολογιστεί στην πτώση των τιμών κατά 3 ευρώ, τότε η ζημιά για τους μισούς τευτλοπαραγωγούς είναι της τάξεως των 30 ευρώ.

Τί θέλουν το Μαράντο

Σύμφωνα με πληροφορίες, το φλέγον ζήτημα, η πώληση του 82,33% της ΕΒΖ, θα έχει ξεκαθαρίσει στα τέλη Φεβρουαρίου, όπου αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί ο σχετικός διαγωνισμός.

Μέσα στις επόμενες μέρες οι δύο υποψήφιοι ενδιαφερόμενοι για την απόκτηση του παραπάνω ποσοστού της επιχείρησης, το αμερικανικό private equity fund York Capital Management και η σερβική Sunoko, θα στείλουν επιπλέον στοιχεία για τις δεσμευτικές τους προσφορές.

Παράλληλα, οι εκπρόσωποι των δύο εταιρειών θα έχουν συνάντηση με τον εκκαθαριστή της Αγροτικής Τράπεζας Νίκο Μαράντο, παρουσία των ειδικών συμβούλων και της διοίκησης της Τράπεζας Πειραιώς.

Το δάνειο των 135 εκατ. ευρώ που έχει η ΕΒΖ στην Τράπεζα Πειραιώς είναι το θέμα που «καίει» τους «μνηστήρες», αλλά και τους παραγωγούς.

Η ρύθμισή του, που σημαίνει μειωμένο επιτόκιο, θα απασχολήσει τη συζήτηση του κ. Μαράντου με τις ομάδες των τευτλοπαραγωγών στο προγραμματισμένο για την επόμενη εβδομάδα ραντεβού τους.

Υπενθυμίζεται πως, όπως είχε αποκαλύψει ο κ. Στεφανακίδης στο «paragogi.net», η απάντηση τόσο της διοίκησης της επιχείρησης όσο και της ηγεσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για το τι μέλλει γενέσθαι με την πορεία της διαγωνιστικής διαδικασίας και την τύχη των εργοστασίων της εισηγμένης είναι «δεν ξέρω, δεν απαντώ».

Οι παραγωγοί θα ζητήσουν από τον κ. Μαράντο ενημέρωση σχετικά με τις προθέσεις του για τη ρύθμιση ή μη του δανείου στην Πειραιώς, καθώς, από τις όποιες αποφάσεις του, κρίνεται και η στάση των διαγωνιζομένων.

Παράγοντες της αγοράς τονίζουν, πως εάν δεν τελεσφορήσει και αυτός ο διαγωνισμός, που κλείνει δύο χρόνια άγονων προσπαθειών, τότε θα έχουμε την εκκαθάριση της ΕΒΖ, κάτι βέβαια που πρώτη απ’ όλους απεύχεται η κυβέρνηση. Ο ρόλος της Πειραιώς είναι καθοριστικός για να δοθεί μια θετική λύση στην πώληση του 82,33% της εταιρείας.

Θέματα της ίδιας ενότητας
11.26.2021 15:40

ΟΠΕΚΕΠΕ: Έως το πρώτο 10ήμερο του Δεκεμβρίου οι ενστάσεις για την εξισωτική αποζημίωση
Έως τις 10 Δεκεμβρίου θα γίνονται δεκτές οι προσφυγές για την εξισωτική αποζημίωση, σύμφωνα με σχετική εγκύκλιο που εξέδωσε ο Οργανισμός...

11.26.2021 15:36

Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις
Με νομοτεχνικές βελτιώσεις στις οποίες προχώρησε η ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ολοκληρώθηκε στην...

11.26.2021 15:30

Ικανοποίηση ΣΕΚ για προστασία της Φέτας ΠΟΠ από τον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ
Την ικανοποίηση του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας για την απόφαση του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ να προχωρήσει στην ανάκληση και αφαίρεση της...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<