ΕΒΖ: Την επόμενη εβδομάδα "κληρώνει" για το τιμολόγιο στα τεύτλα

23-01-2014, 15:27
ΕΒΖ: Την επόμενη εβδομάδα

Της Βούλας Μαλαίνου

Στον… «πάγο» έχει μπει μέχρι νεωτέρας το ζήτημα του επαναπροσδιορισμού του φετινού τιμολογίου της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης (ΕΒΖ) για τα τεύτλα, ύστερα από τις ισχυρές αντιδράσεις των παραγωγών, οι οποίοι κάνουν λόγο για ζημιά ύψους 30 ευρώ για τα μισά στρέμματα.

Με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να αδρανεί ως προς τις συνεχείς εκκλήσεις των παραγωγών για παρέμβαση στην απόφαση της εισηγμένης για μείωση των τιμών σε συγκεκριμένες κατηγορίες στρεμμάτων, οι τελευταίοι απευθύνονται στο υπουργείο Οικονομικών, αλλά και στην υπό εκκαθάριση ATEbank.

Πρόκειται για ύστατη προσπάθεια, από την οποία οι τευτλοπαραγωγοί ευελπιστούν πως θα δουν ουσιαστικά αποτελέσματα και θα κάμψουν την ακλόνητη στάση της ηγεσίας της ΕΒΖ.

Σημειώνεται πως δύο εβδομάδες νωρίτερα και έπειτα από απανωτές αναβολές, που κρατούσαν σε αγωνία τους παραγωγούς, η ΕΒΖ γνωστοποίησε πως μειώνει τις τιμές κατά 3 ευρώ για τις κατηγορίες με ζαχαρικό τίτλο pol κάτω του 16, ενώ διατηρεί τις περσινές για τις κατηγορίες με ζαχαρικό τίτλο pol πάνω του 16.

Την ίδια ώρα, παίρνει πίσω τις παροχές έκπτωσης στο σπόρο και στα φάρμακα, αλλαγή, η οποία εάν συνυπολογιστεί στην πτώση των τιμών κατά 3 ευρώ, τότε η ζημιά για τους μισούς τευτλοπαραγωγούς είναι της τάξεως των 30 ευρώ.

Μιλώντας στην «Παραγωγή», ο πρόεδρος των τευτλοπαραγωγών Βασίλης Στεφανακίδης τονίζει πως «η διοίκηση της εταιρείας αγνοεί τις προειδοποιήσεις τους, σύμφωνα με τις οποίες, δεν θα μπουν τεύτλα, εάν πράγματι οι τιμές μειωθούν». Σύμφωνα με τον ίδιο, ο όμιλος δεν έχει ακόμη στείλει το νέο τιμολόγιο στα εργοστάσιά του στην Ορεστιάδα, στη Λάρισα, στις Σέρρες, στο Πλατύ και στην Ξάνθη.

«Το ζήτημα προς το παρόν έχει παγώσει. Εμείς θα συναντηθούμε και με την Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων και θα λάβουμε αποφάσεις σχετικά με τις κινήσεις μας από εδώ και στο εξής. Ωστόσο, περιμένουμε και την έκβαση της σύσκεψης με τον κ. Σταϊκούρα και τον κ. Μαράντο», επισημαίνει στην «Παραγωγή» ο κ. Στεφανακίδης.

Ο ίδιος υπογραμμίζει πως στόχος των παραγωγών είναι να εισακουστούν τα αιτήματά τους από τη διοίκηση της εισηγμένης, δίχως να παρουσιαστούν εντάσεις και επεισόδια, καθώς εάν το τιμολόγιο δεν πειραχτεί, τότε ολοένα και νέοι καλλιεργητές θα επενδύουν στα τεύτλα.

 

Στο ραντεβού με Σταϊκούρα και Μαράντο τα σπουδαία

Η παρέμβαση του περιφερειάρχη της Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα ήταν καθοριστική για να προγραμματιστεί το «ραντεβού» των τευτλοπαραγωγών με την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών.

Την περασμένη Τετάρτη 100 τευτλοπαραγωγοί συναντήθηκαν με τον κ. Τζιτζικώστα, κατά τη διάρκεια της οποίας του εξέφρασαν την έντονη δυσαρέσκειά τους για τη νέα τιμολογιακή πολιτική της ΕΒΖ. Από την πλευρά του ο περιφερειάρχης δήλωσε τη συμπαράστασή του και δεσμεύτηκε για το καλύτερο δυνατό…

Την ερχόμενη εβδομάδα, λοιπόν, και συγκεκριμένα την Τετάρτη στις 29 του μήνα έχει προγραμματιστεί συνάντηση των παραγωγών με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, με τη συμμετοχή του ειδικού εκκαθαριστή της υπό εκκαθάριση ATEbank Νίκο Μαράντο, παρουσία του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Αθανάσιο Τσαυτάρη.

Στην επικείμενη συνάντηση τους παραγωγούς θα εκπροσωπήσει μια 5μελής επιτροπή, πιθανότατα από τους κ. κ. Π. Μπογιανίδη, Χρ. Βαρούτη, Γ. Παναγή, Χρ. Βαρκάκη και τον κ. Τσικρικά.

Οι τευτλοπαραγωγοί θα θέσουν ξανά επί τάπητος τα αιτήματά τους, ενώ θα ξεκαθαρίσουν στον κ. Σταϊκούρα πως αυτή τη φορά δεν πρόκειται να «βάλουν πλάτη». Σύμφωνα με τον κ. Στεφανακίδη, οι παραγωγοί δεν υποχωρούν, προσπαθούν για την εξεύρεση «χρυσής τομής» με τη διοίκηση της εταιρείας.

 

Τι θέλουν το Μαράντο

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Παραγωγής» το φλέγον ζήτημα, η πώληση του 82,33% της εισηγμένης, θα έχει ξεκαθαρίσει στα τέλη Φεβρουαρίου, όπου αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί ο σχετικός διαγωνισμός.

Μέσα στις επόμενες μέρες οι δύο υποψήφιοι ενδιαφερόμενοι για την απόκτηση του παραπάνω ποσοστού της επιχείρησης, το αμερικανικό private equity fund York Capital Management και η σερβική Sunoko, θα στείλουν επιπλέον στοιχεία για τις δεσμευτικές τους προσφορές.

Παράλληλα, οι εκπρόσωποι των δύο εταιρειών έχουν κληθεί να συναντηθούν με τον ειδικό εκκαθαριστή της Αγροτικής Τράπεζας Νίκο Μαράντο παρουσία και των ειδικών συμβούλων και με τη διοίκηση της τράπεζας Πειραιώς.

Όπως έχει γράψει η «Παραγωγή», το δάνειο των 135 εκατ. ευρώ που έχει η ΕΒΖ στην Τράπεζα Πειραιώς είναι το θέμα που «καίει» τους «μνηστήρες»… αλλά και τους παραγωγούς.

Η ρύθμισή του, που σημαίνει μειωμένο επιτόκιο, θα απασχολήσει τη συζήτηση του κ. Μαράντου με τις ομάδες των τευτλοπαραγωγών στο προγραμματισμένο για την επόμενη εβδομάδα ραντεβού τους.

Υπενθυμίζεται πως, όπως είχε αποκαλύψει ο κ. Στεφανακίδης στην «Παραγωγή», η απάντηση τόσο της διοίκησης της επιχείρησης όσο και της ηγεσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για το τι μέλλει γενέσθαι με την πορεία της διαγωνιστικής διαδικασίας και την τύχη των εργοστασίων της εισηγμένης είναι «δεν ξέρω, δεν απαντώ».

Οι παραγωγοί θα ζητήσουν από τον κ. Μαράντο ενημέρωση σχετικά με τις προθέσεις του για τη ρύθμιση ή μη του δανείου στην Πειραιώς, καθώς, από τις όποιες αποφάσεις του, κρίνεται και η στάση των διαγωνιζομένων.

Παράγοντες της αγοράς τονίζουν, πως εάν δεν τελεσφορήσει και αυτός ο διαγωνισμός, που κλείνει δύο χρόνια άγονων προσπαθειών, τότε θα έχουμε την εκκαθάριση της ΕΒΖ, κάτι βέβαια που πρώτη απ’ όλους απεύχεται η κυβέρνηση. Ο ρόλος της Πειραιώς είναι καθοριστικός για να δοθεί μια θετική λύση στην πώληση του 82,33% της εταιρείας.

 

Θέματα της ίδιας ενότητας
10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<