"Ανάσα" για τους πτηνοτρόφους η απόφαση του ΥΠΟΙΚ για τα δάνεια

20-01-2014, 10:01

Του NIKOY ΦΙΛΙΠΠΙΔΗ

(filippidis@paragogi.net)

 

«Ανάσα» σε δεκάδες μικρές και μεσαίες πτηνοτροφικές επιχειρήσεις δίνει απόφαση του υπουργείου Οικονομικών, με την οποία δίνεται η δυνατότητα να παρατείνουν στα 11 έτη την εξόφληση των δανείων που έχουν λάβει με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου.

 

Με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, πτηνοτρόφοι και πτηνοτροφικές επχιειρήσεις με κύκλο εργασιών έως 1 εκατ. ευρώ, θα μπορούν να υποβάλουν σχετική αίτηση προς τα πιστωτικά ιδρύματα μέχρι και τις 28 Φεβρουαρίου 2014.

Προϋπόθεση για ένταξη στη ρύθμιση είναι η συναίνεση της πιστώτριας τράπεζας, όπως επίσης και η καταβολή, ετησίως, από το δανειολήπτη και μέχρι τη λήξη του δανείου προμήθειας ασφαλείας σε ποσοστό 2% επί του ανεξόφλητου κάθε φορά υπολοίπου του δανείου.

Υπενθυμίζεται ότι τα εν λόγω δάνεια είχαν δοθεί αρχικά το 2006, ως αποτέλεσμα της γρίπης των πτηνών και των επιπτώσεων στον κλάδο, ενώ στη συνέχεια ρυθμίστηκαν το 2011.

Όπως επισημαίνουν σε επιστολή τους προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, οι φορείς του κλάδου, η ελληνική πτηνοτροφία αντιμετωπίζει ακόμα το ενδεχόμενο λουκέτων και οριστικής απώλειας των 7.000 θέσεων εργασίας.

Ήδη, την τελευταία τριετία, έχουν κλείσει αρκετές επιχειρήσεις του κλάδου (ΛΕΙΒΑΔΙΤΗΣ – ΧΑΡΜΑ – ΦΡΕΣΚΟΤ – ΓΕΝΑΔΙΟΣ) και άλλες έχουν ενταχθεί στο άρθρο 99 (ΠΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΑΡΤΑΣ – ΜΑΖΑΡΑΚΗΣ ΑΒΕΕ – ΚΕΛΑΪΔΙΤΗΣ Α.Ε.), εξέλιξη που αποδίδεται στις υψηλές τιμές των ζωοτροφών και στις χαμηλές τιμές παραγωγού.

Σύμφωνα με επιστολή των φορέων «Πτηνοτροφική» (Κεντρική Κλαδική Συνεταιριστική Ένωση Πτηνοτροφικών Προϊόντων), ΣΠΕΕ (Σύνδεσμος Πτηνοτροφικών Επιχειρήσεων Ελλάδος) και ΠΕΟΠΠ (Πανελλήνια Ένωση Οργανώσεων Πτηνοτροφικών Παραγωγών), «ελάχιστοι πτηνοτρόφοι εξυπηρέτησαν εν μέρει και με μεγάλες δυσκολίες μέχρι σήμερα τα δανειά τους, εξαιτίας της έντονης κρίσης της αγοράς των πτηνοτροφικών προϊόντων, της ανόδου των τιμών των ζωοτροφών-δημητριακών και καυσίμων, καθώς και της έλλειψης ρευστότητας που προκαλούν οι τεράστιες επισφάλειες από σφραγισμένες επιταγές πελατών και η ανεπάρκεια δανειοδότησης των επιχειρήσεων από τις τράπεζες. Σήμερα η κρίση έχει ενταθεί, μέσα από τις ιστορικά μεγαλύτερες αυξήσεις των τιμών των δημητριακών σε συνδυασμό με νέες μειώσεις των τιμών παραγωγού, που καθιστούν τις εκμεταλλεύσεις ζημιογόνες και ορατό τον κίνδυνο αφανισμού της Ελληνικής πτηνοτροφίας στο άμεσο μέλλον.

Η νέα αυτή κατάσταση οδήγησε τους παραγωγούς και τις επιχειρήσεις σε μόνιμη καθυστέρηση της εξυπηρέτησης των δανείων όλων των κατηγοριών που προαναφέρθηκαν, αφού οι τελευταίες, λόγω της ταμειακής ασφυξίας στον κλάδο, καθυστερούν την καταβολή των δεδουλευμένων στο προσωπικό τους επί 3 και πλέον μήνες. Με τις τεράστιες αναγνωρισμένες ζημιές που υφίσταται και σήμερα ο κλάδος, είναι αδύνατη η εξυπηρέτηση αυτών των δανείων, ειδικότερα ως προς το χρόνο που αυτά είναι απαιτητά, τη διάρκεια αποπληρωμής τους και το ύψος των δόσεων. Τονίζοντας, με τον όρο «αδυναμία» εννοούμε ότι κάτι τέτοιο είναι αδήριτη πραγματικότητα. Σε περίπτωση ακραίας συμπεριφοράς των τραπεζών με την αποστολή των δανείων αυτών στα δημόσια ταμεία, αφού πρόκειται για δάνεια εγγυημένα από το ελληνικό δημόσιο, είναι εκ των προτέρων σαφές και βέβαιο ότι ούτε και σε αυτή την περίπτωση είναι δυνατή η πληρωμή τους. Το μόνο που θα επιφέρει μια τέτοια ενέργεια είναι η στέρηση όλων των εμπλεκομένων φορέων και από φορολογική ενημερότητα, γεγονός που θα οδηγήσει σε συντομότερο κλείσιμο και αφανισμό, αφού δεν θα μπορούμε καν να θεωρήσουμε τα απαραίτητα για τη λειτουργία μας παραστατικά», καταλήγουν στην επιστολή τους οι πτηνοτρόφοι.

Η κατάσταση

Συμπίεση των περιθωρίων κέρδους, διόγκωση των οφειλών και επιδείνωση των δεικτών ρευστότητας και χρηματοοικονομικής διάρθρωσης, δείχνουν τα χρηματοιοικονομικά στοιχεία του κλάδου, που συμβάλει στην αυτάρκεια της χώρας σε κοτόπουλο και αβγά.

Πολλές επιχειρήσεις εμφανίζουν καθυστερήσεις στις πληρωμές του προσωπικού και φόρων, ενώ ήδη από το 2012 ορισμένες υπολειτουργούν, λόγω αδυναμίας χρηματοδότησης.

Ωστόσο, ο τομέας ενδέχεται να επωφεληθεί φέτος από την καθοδική πορεία που έχουν αρχίσει να παρουσιάζουν οι τιμές των ζωοτροφών.

Σημειώνεται ότι οι αθροιστικές πωλήσεις 50 μεγάλου, μεσαίου και μικρού μεγέθους επιχειρήσεων του πτηνοτροφικού τομέα, τα οικονομικά στοιχεία των οποίων έχουν γίνει γνωστά, ανήλθαν το 2012 σε 674,04 εκατ. ευρώ έναντι 643,57 εκατ. ευρώ το 2011. Αυξήθηκαν, συνεπώς, περίπου κατά 5% σε ποσοστό και κατά 30,46 εκατ. ευρώ σε αξία, αντιπροσωπεύοντας, πιθανότατα, πέρα από την άνοδο των τιμών, διευρυμένα έσοδα από εμπορικές δραστηριότητες στην αγορά των ζωοτροφών, αλλά και την αύξηση του μεριδίου αγοράς σειράς επιχειρήσεων, εις βάρος άλλων εταιρειών του τομέα που έχουν παύσει προσωρινά ή οριστικά τη συνήθη παραγωγική λειτουργία τους.

Συγχρόνως, τα μεικτά κέρδη των πενήντα εταιρειών υποχώρησαν σε 78,08 εκατ. ευρώ, από 79,11 εκατ. ευρώ το 2011 (-1%), καθώς το μεικτό περιθώριο μειώθηκε κατά 6% (11,6% από 12,3%), λόγω της ανατίμησης των πρώτων υλών και του εντεινόμενου εμπορικού ανταγωνισμού.

 

Έρχεται το πόρισμα για το καρτέλ στο κοτόπουλο

Θέμα ημερών θεωρείται ότι είναι η έκδοση του πορίσματος της Επιτροπής Ανταγωνισμού για τον πτηνοτροφικό κλάδο. Κατηγορούνται οι μεγάλοι του κλάδου ότι επί 15 χρόνια είχαν συγκροτήσει «καρτέλ» και διαμόρφωναν από κοινού τις τιμές των προιόντων τους.

Σύμφωνα με το κείμενο της παραπομπής τους, προέκυψαν, μεταξύ άλλων, στοιχεία που καταδεικνύουν ότι μεγάλος αριθμός πτηνοτροφικών επιχειρήσεων συντόνιζε την επιχειρηματική του δράση αναφορικά τόσο με τον καθορισμό τιμών πώλησης των προϊόντων τους (του νωπού και κατεψυγμένου κοτόπουλου) προς το επόμενο επίπεδο της αλυσίδας εφοδιασμού (χονδρέμποροι, σούπερ μάρκετ, ψησταριές, κρεοπώλες) όσο και με την κατανομή πελατείας μεταξύ τους.
«Η εν λόγω οριζόντια σύμπραξη, η οποία, σύμφωνα με την εισήγηση, διήρκεσε επί μακρό χρονικό διάστημα (1996 ως 2010), υλοποιήθηκε κυρίως μέσω τακτικών συναντήσεων εκπροσώπων του κλάδου (εμπλεκόμενες επιχειρήσεις και Σύνδεσμος της κρεοπαραγωγού πτηνοτροφίας)» τονίζεται χαρακτηριστικά.

 

Θέματα της ίδιας ενότητας
10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<