Υπερατλαντικά ταξίδια για την ελληνική σπανακόπιτα

16-01-2014, 13:16
Υπερατλαντικά ταξίδια για την ελληνική σπανακόπιτα

Της Άννας Αραμπατζή

 

Ντεμπούτο στην αγορά των ΗΠΑ κάνει φέτος μια startup επιχείρηση, τεσσάρων νέων ανθρώπων, που αποφάσισαν να αφήσουν τις δουλειές τους και να καταπιαστούν με την αγορά τροφίμων.

 

Στην αγορά των ΗΠΑ με «όχημα» την κατεψυγμένη πίτα επιδιώκουν να μπουν μέσα στο 2014 τέσσερις φίλοι. Οι κ.κ. Γιώργος Μπάλλας, Αλέξανδρος Τούλιας, Δημήτρης και Γεράσιμος Σκαλτσάς -όλοι μηχανικοί, πλην του Δημήτρη που είναι δικηγόρος- αποφάσισαν να αφήσουν το επάγγελμά τους και να καταπιαστούν με την… ελληνική γαστρονομία.

Ίδρυσαν, λοιπόν, πριν από μερικούς μήνες μια εξαγωγική εταιρεία τροφίμων, με κύριο στόχο να προωθήσουν ελληνικά τρόφιμα, υψηλής ποιότητας, τη σειρά Demetra Pies, στο εξωτερικό. Όπως εξηγεί στην «Παραγωγή» ο κ. Γιώργος Μπάλλας, επέλεξαν τις πίτες στην αγορά των ΗΠΑ για τρεις λόγους: Γιατί οι Αμερικανοί λατρεύουν τις πίτες. Επιπλέον, πρόκειται για μια τεράστια αγορά, όπου το προϊόν τους είναι ιδιαιτέρως ανταγωνιστικό και ήθελαν να προωθήσουν ένα τελικό ελληνικό προϊόν, καθώς οι πρώτες ύλες, όπως το λάδι και η φέτα, είναι πολύ δύσκολο αντικείμενο.

Με την κλασσική σπανακόπιτα, τη χορτοφαγική, αλλά και την τυρόπιτα, ξεκίνησαν τις… κρούσεις. Ωστόσο, «επειδή δεν μπορείς να ασχολείσαι με τις εξαγωγές τροφίμων, μακριά από τη χώρα που θέλεις να πας», όπως σημειώνει ο κ. Μπάλλας, οι δύο από τους τέσσερις συνεταίρους, μένουν στην Αμερική. Ο Γεράσιμος, που ήταν ήδη στο Σικάγο, ασχολείται με τις εκθέσεις τροφίμων, ενώ ο Αλέξανδρος, που μετακόμισε στη Νέα Υόρκη για την επιχείρηση, πηγαίνει κάθε μέρα πόρτα - πόρτα από έμπορο σε έμπορο για να προωθήσει τις πίτες τους. Πίσω έμειναν ο Γιώργος και ο Δημήτρης, οι οποίοι ασχολούνται με τα της παραγωγής και τις διανομές. Την παραγωγή έχει αναλάβει εξ ολοκλήρου μια μονάδα στην Αθήνα, η οποία χρησιμοποιεί ως πρώτες ύλες σπανάκι ημέρας και προϊόντα ΠΟΠ, όπως η φέτα.

Η αγορά

Με την άφιξη του Αλέξανδρου ξεκίνησε η έρευνα για τα περιθώρια της αγοράς, αλλά και για να γνωρίσουν τον ανταγωνισμό τους. Ποιότητα, τιμές, προβλέψεις για το εγχείρημά τους, ακόμα και δοκιμές -μερικά… δείγματα των ανταγωνιστών τους που μπήκαν στο αεροπλάνο και έφτασαν στην Ελλάδα- έγιναν όλα.

Όπως προέκυψε, στην αγορά της κατεψυγμένης πίτας στις ΗΠΑ, η οποία αντιστοιχεί σε εκατομμύρια δολάρια ετησίως, υπάρχει χώρος για ελληνικά ποιοτικά προϊόντα. Αν και, εκμεταλλευόμενοι ορισμένοι τη… φήμη που έχουν αποκτήσει τα ελληνικά προϊόντα, έχουν κυκλοφορήσει greek style προϊόντα, ακόμα και πίτες. Βέβαια, η «πρεμούρα» των Αμερικανών για ελληνικά προϊόντα προκαλεί και τη θυμηδία, καθώς κυκλοφορεί διαφήμιση με αρχαιοελληνικό άγαλμα που κρατά ελληνικό γιαούρτι, διαφημίζοντας κινέζικο κατάστημα!

Στόχος των τεσσάρων είναι μέσα στο 2014 να κλείσουν μια καλή συμφωνία για να μπουν στα ράφια των αμερικάνικων σούπερ μάρκετ. Ήδη τις τελευταίες μέρες έχουν γίνει κάποιες παραγγελίες, για να δουν πως θα πάνε τα προϊόντά τους στο ράφι. Και επειδή οι κανονικές παραγγελίες στις ΗΠΑ γίνονται στο πρώτο τρίμηνο του έτους, ο χρόνος μετρά αντίστροφα.

«Μακροπρόθεσμα, θέλουμε ένα αειφόρο προϊόν, να έχουμε πολύ καλή σχέση με τους πελάτες μας, να είμαστε ένα startupμε τα όλα του, χωρίς προχειρότητα, να… ταράξουμε τα νερά της αμερικάνικης αγοράς κατεψυγμένου φαγητού», εξηγεί ο κ. Μπάλλας.

Πάντως, μετά τη σπανακόπιτα και την τυρόπιτα, ήδη είναι υπό ανάπτυξη δύο ακόμα κωδικοί, η μπουγάτσα, αλλά και η μεγάλη σπανακόπιτα.

 

Μηχανικοί με… ανησυχίες

Στο πώς τρεις μηχανικοί αποφασίζουν να ασχοληθούν με την αγορά τροφίμων, η απάντηση που δίνει ο κ. Γιώργος Μπάλλας είναι πως είναι μηχανικοί που τους αρέσουν τα δημιουργικά πράγματα. «Θέλουμε να διαφοροποιηθούμε και να προωθήσουμε τη χώρα μας», τονίζει χαρακτηριστικά. Επιπλέον, για να γλιτώσουν κάποια έξοδα, αφού δεν έχουν πάρει κάποιο δάνειο, ό,τι μπορούν το κάνουν μόνοι τους. Φωτογραφίες, βίντεο και facebook τα έχουν αναλάβει οι ίδιοι.

Η βράβευση

Στα πλαίσια της παγκόσμιας εβδομάδας επιχειρηματικότητας, η ομάδα βραβεύτηκε στον επιχειρηματικό διαγωνισμό ως μια από τις πιο πρωτοποριακές νεοφυείς ελληνικές εταιρείες (startupcompany) στο χώρο των τροφίμων. Ο διαγωνισμός είχε τίτλο «Re-Inspire Greece - From the Youth Up». Συνδιοργανωτές ήταν ο Οργανισμός IndustryDisruptors και η εταιρεία GaeaSA. Σκοπός ήταν να επιλεχθούν και να βραβευτούν καινοτόμες επιχειρηματικές ιδέες που σχετίζονται με τα τρόφιμα. Το επιχειρηματικό πλάνο της Demetra Pies ξεχώρισε για την ορθότητά του, την καινοτομία και την προοπτική.

 

 

Θέματα της ίδιας ενότητας
10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<