Βαμβάκι: Η... μισή παραγωγή εκκοκκισμένου στις αποθήκες

13-01-2014, 12:14
Βαμβάκι: Η... μισή παραγωγή εκκοκκισμένου στις αποθήκες

Του ΝΙΚΟΥ ΦΙΛΙΠΠΙΔΗ

(filippidis@paragogi.net)

 

Η κατακόρυφη μείωση των διεθνών τιμών βάμβακος, δημιούργησε εικόνα δύο ταχυτήτων στις ελληνικές εκκοκκιστικές επιχειρήσεις. Από τη μια όσοι είχαν κλεισμένες διεθνείς συμφωνίες πούλησαν κανονικά το προϊόν τους, όσες ωστόσο επιχειρήσεις ανέμεναν την διαμόρφωση των τιμών έχουν μείνει με την μισή παραγωγή εκκοκκισμένου βάμβακος στις αποθήκες.

Το γεγονός οφείλεται στο ότι η Κίνα «έριξε» στην αγορά μεγάλη ποσότητα βάμβακος από το εθνικό της απόθεμα, καθώς και άλλων διεθνών συγκυριών, όπως η πολιτική που ακολουθούν οι επενδυτές στο Χρηματιστήριο προϊόντων, με αποτέλεσμα η τιμή του εκκοκκισμένου βάμβακος μέσα σε 3 εβδομάδες να πέσει κατά 14%.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μένει αδιάθετη σε αποθήκες πολλών ελληνικών εκκοκκιστηρίων η μισή και πλέον φετινή εγχώρια παραγωγή εκκοκκισμένου βάμβακος, καθώς οι περισσότερες εταιρείες έχουν εγκλωβιστεί σε επίπεδα τιμών που οδηγούν στην καταγραφή μικρών ή μεγαλύτερων ζημιών, ενώ και οι τρέχουσες προοπτικές είναι κάθε άλλο παρά ευοίωνες. Το πρόβλημα αναμένεται να το πληρώσει και ο παραγωγός, καθώς είναι υπαρκτή η πιθανότητα, μια σειρά επιχειρήσεων να βρεθεί σε αδυναμία να ανταποκριθεί κανονικά στις υποχρεώσεις έναντι των καλλιεργητών βάμβακος.

Η κατάσταση αυτή επικρατεί μέσα σε μία καλλιεργητική χρονιά, όπου η παραγωγή βάμβακος είναι καλύτερη του αναμενόμενου ποιοτικά και ποσοτικά. Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος των Θρακικών Εκκοκκιστηρίων, Σταμάτης Κουρούδης, επικαλούμενος στοιχεία του ΟΠΕΚΕΠΕ, μέχρι στιγμής έχουν παραδοθεί στα εκκοκκιστήρια της χώρας περισσότερα από 845 εκατ. κιλά βάμβακος, έναντι των 777.246.402 κιλών πέρυσι. Η φετινή, καλή χρονιά, σύμφωνα με τον κ. Κουρούδη, οφείλεται στις καιρικές συνθήκες, αλλά και στο γεγονός ότι δεν παρουσιάστηκαν ασθένειες που να προσβάλλουν το προϊόν και να το καταστήσουν άχρηστο, όπως έγινε πέρυσι με το πράσινο σκουλήκι.

Επιπροσθέτως, ενώ κατά την περσινή εκκοκκιστική περίοδο καλλιεργήθηκαν περισσότερα στρέμματα (κατά 400.000), η απόδοση ήταν σημαντικά μικρότερη έναντι της φετινής, οπότε και σπάρθηκαν συνολικά (στη χώρα) 2.470.571 στρέμματα.

Επισημαίνεται ότι τα Θρακικά Εκκοκκιστήρια, έχοντας μερίδιο αγοράς 7% στη χώρα μας από το σύνολο της παραγωγής βάμβακος, διαχειρίστηκαν συνολικά 55 εκατ. κιλά, με το 65% της συγκεκριμένης ποσότητας να δίνεται στον ιαπωνικό εμπορικό οίκο Toyosima με την οποία υπάρχει υπογεγραμμένη μόνιμη συμφωνία, με προορισμό την Άνω Ανατολή, την Αίγυπτο και την Τουρκία. Η δε υπόλοιπη ποσότητα κατευθύνθηκε στις προαναφερόμενες αγορές, αλλά και στη Γερμανία, την Αυστρία και τη Βοσνία - Ερζεγοβίνη, έστω και σε μικρότερες ποσότητες.

Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Κουρούδης, η πώληση του βάμβακος δεν αποτέλεσε ποτέ πρόβλημα για κανέναν, ενώ αντίθετα μεγάλο ζήτημα είναι η έντονη διακύμανση της τιμής του προϊόντος, οι εισφορές υπέρ τρίτων που καλούνται να πληρώνουν οι επιχειρηματίες, τα μεγάλα ποσά που «χάνονται» στον δρόμο, λόγω μεσαζόντων, αλλά και οι γραφειοκρατικές συνθήκες που επικρατούν σε επίπεδο πολιτείας.

 

Η κατάσταση διεθνώς

Σύμφωνα με τον δείκτη τιμών της Διεθνούς Συμβουλευτικής Επιτροπής Βαμβακιού (International Cotton Advisory Committee, ICAC), τον Απρίλιο του 2013, η προβλεπόμενη τιμή για την τρέχουσα περίοδο ήταν στα 118 σεντς ανά λίμπρα. Από τότε η τιμή κατρακύλησε με αποτέλεσμα σήμερα να διαμορφώνεται στα 88 σεντς ανά λίμπρα. Μεγάλο ρόλο στη διαμόρφωση των τιμών έχει παίξει η πολιτική της Κίνας στον τομέα σχετικά με τα αποθέματα και τις εισαγωγές.

Μέχρι στιγμής, την περίοδο 2013/14, η Κίνα έχει αγοράσει περισσότερους από 2,7 εκατομμύρια τόνους, ενώ συνολικά τα αποθέματα βαμβακιού της χώρας ξεπερνούν τους 10,1 εκατομμύρια τόνους. «Στις 26 Νοεμβρίου, η Κινέζικη Εθνική Γραμματεία Αποθεμάτων Βάμβακος (CNCRC) ανακοίνωσε ότι θα αρχίσει να πουλά βαμβάκι στις 28 Νοεμβρίου 2013, με την τιμή των 18.000 γιουάν ανά τόνο ή 133 cents/lb, χρησιμοποιώντας τις τρέχουσες συναλλαγματικές ισοτιμίες», αναφέρει η ICAC.
Αν και δεν υπάρχει καμία επίσημη ανακοίνωση, εκτιμάται ότι διατέθηκαν στην αγορά περίπου 1-3 εκ. τόνοι εκκοκκισμένου βάμβακος. Παράλληλα η χώρα περιόρισε κατά στο 40% των περυσινών, της φετινές εισαγωγές της, με αποτέλεσμα ακόμα μεγαλύτερη υποχώρηση των τιμών.

Την ίδια στιγμή, μεγάλες επενδυτικές τράπεζες, όπως η Macquarie, εκτιμά ότι οι τιμές του βαβακιού θα διατηρηθούν στα επίπεδα των 90 σεντς ανά λίµπρα το 2014, καθώς όπως αναφέρει, οι πολυαναµενόµενες µεταρρυθµίσεις της πολιτικής της Κίνας εκτιµάται πως τελικά δεν θα έχουν αρνητικές επιδράσεις στις διεθνείς τιµές.

Παρά το γεγονός ότι η διεθνής αγορά συνήθως εκλαµβάνει τις µεταρρυθµίσεις ως µια «πηγή πίεσης», η επενδυτική τράπεζα προχώρησε στην πρόβλεψη πως οι τιµές του βαµβακιού αναµένεται να κινηθούν στα επίπεδα των 75-90 σεντς ανά λίµπρα το 2014.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Κίνα εδώ και λίγους µήνες βρίσκεται στη διαδικασία αναθεώρησης της πολιτικής της σχετικά µε την στήριξη της καλλιέργειας του βαµβακιού, µε αποτέλεσµα αρκετοί αναλυτές να θεωρούν πιθανή πίεση στις διεθνείς τιµές, δεδοµένων των υψηλών αποθεµάτων της. Η Κίνα έχει συγκεντρώσει αποθέµατα που ισοδυναµούν µε την κατανάλωση της για ενάµισι χρόνο, µέσα από την πολιτική της τα τελευταία χρόνια να αγοράζει βαµβάκι από τους Kινέζους παραγωγούς, πολύ υψηλότερα από την τιµή της διεθνούς αγοράς.

Αξίζει να σηµειωθεί, πως τα αποθέµατα της Κίνας αναµένεται να φτάσουν τους 12 εκατ. τόνους µέχρι το τέλος της τρέχουσας εµπορικής περιόδου, ποσότητα που ξεπερνάει το 50% των συνολικών παγκόσµιων αποθεµάτων.

Σύµφωνα µε την έκθεση της Macquarie, οι Κινέζοι αξιωµατούχοι επιθυµούν τη µείωσή τους, αλλά µε µέτρο, προσφέροντας µικρές και συχνές ποσότητες στην αγορά. «Σε καµία περίπτωση δεν θα επιθυµούσαν µια ισχυρή διόρθωση των τιµών, η οποία εκτός από τις απώλειες χρηµάτων θα αναιρούσε την προσπάθεια υποστήριξης των τιµών του βαµβακιού των τελευταίων τριών ετών», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Θέματα της ίδιας ενότητας
10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<